Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για επίσπευση λύσεων

Bούληση της κυβέρνησης, και μάλιστα προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, είναι να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το home porting (έναρξη και τερματισμός της κρουαζιέρας στο ίδιο λιμάνι) στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων της Ναυτιλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θεόδωρος Κόντες, ο ΓΓ της Ένωσης κ. Γιώργος Κουμπενάς και ο κ. Αντώνης Καλούδης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκαν ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών σε λιμάνια κρουαζιέρας, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ναύδετα και την επιτάχυνση των διαδικασιών, με τις οποίες εκδίδονται βίζες για τους τουρίστες από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Κροατία. Ο κ. Καλούδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εφετινή χρονιά στην κρουαζιέρα θα είναι καλή. Κατά συνέπεια, πρέπει να μη χαθεί η ευκαιρία και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να κρατήσει η χώρα και την επόμενη χρονιά το ίδιο επίπεδο προσεγγίσεων.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ. Κουρουμπλής ανέλαβε την πρωτοβουλία για να πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα σύσκεψη με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, που θα αφορά την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τουρίστες από Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Κροατία και Τουρκία. Στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας.
Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για την αξιοποίηση ορισμένων λιμανιών που σχετίζονται με την κρουαζιέρα.
Με την ιδιότητα του πλοιάρχου, ο κ. Κουμπενάς έθεσε τα ζητήματα της φορολόγησης των ναυτικών και της ναυτικής εκπαίδευσης. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική ενοποίησης του Μουσείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τον μουσειακό χώρο που λειτουργεί στο Liberty Hellas.
Το ΒΗΜΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ