Με έγγραφο, που απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προς την νομική υπηρεσία του ΟΑΕΕ, μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας, βεβαιώνεται η απάτη σε βάρος ενός 54χρονου Ροδίτη, κατοίκου Καλυθιών, έγγαμου, πατέρα 4 παιδιών, εργάτη με πενιχρά εισοδήματα, που βρέθηκε να οφείλει σημαντικά ποσά στον ασφαλιστικό φορέα από δραστηριότητες που ουδέποτε είχε!
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η «δημοκρατική» και όπως προέκυψε, άγνωστος δράστης, σε χρόνο που δεν μπορεί επακριβώς να προσδιοριστεί, κατάφερε με άγνωστο τρόπο, να πλαστογραφήσει την αστυνομική ταυτότητά του Ροδίτη, χωρίς να το αντιληφθεί και πραγματοποίησε εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΑΕΕ, χρεώνοντας εκείνον ως φερόμενο ασφαλισμένο – ελεύθερο επαγγελματία.
Το θύμα είναι οικοδόμος και εργάτης και μάλιστα με γραμματικές γνώσεις των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου και ποτέ δεν είχε αναπτύξει ούτε εμπορική ιδιότητα, ούτε ατομική επιχείρηση ούτε με άλλο τρόπο απέκτησε τα προς το ζην παρά μόνο ως χειρονάκτης και με τον ιδρώτα του προσώπου του.
Απέκτησε γνώση και εικόνα της υπόθεσης και της εγκληματικής εις βάρος του δραστηριότητας, όταν στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, του έτους 2016, ξεκίνησε τη διαδικασία συγκέντρωσης δικαιολογητικών για να λάβει στεγαστικό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Με έκπληξη, πληροφορήθηκε ότι εμφαίνεται ληξιπρόθεσμη οφειλή του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους της Τράπεζας ότι πρόκειται περί λάθους, ή συνωνυμίας, καθώς ήταν εργάτης και μάλιστα σχεδόν αναλφάβητος και όχι ελεύθερος επαγγελματίας, του είπαν ότι δεν μπορεί να λάβει δάνειο.
Ακολούθως ερευνώντας το θέμα, μετέβη στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου, όπου του επιβεβαίωσαν εμφαινόμενη οφειλή του προς τον ΟΑΕΕ. Του έδωσαν μάλιστα απλό φωτοαντίγραφο καταστατικού εταιρείας στο Γαλάτσι Αττικής, που τον φέρει ως ομόρρυθμο μέλος της, με ποσοστό 49% και ημερομηνία έναρξης 18/09/2002.
Επίσης εκτύπωσε αντίγραφο του εντύπου Ε της φορολογούσας αρχής (εκκαθαριστικό) των οικογενειακών του εισοδημάτων με ένδειξη επιστροφής φόρου 285,51 και ετήσιο εισόδημά του ποσού 4.340,93 ευρώ.
Απο τον ΟΑΕΕ ενημερώθηκε ότι φαίνεται να οφείλει το ποσό των 59.043,82 ευρώ παρότι ο ίδιος είναι ασφαλισμένος μόνο στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).
Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προέκυψε ότι ο Ροδίτης είχε ασφαλιστεί κατόπιν εξουσιοδότησης με υπεύθυνη δήλωσή του, στον Π. Α. του Ε. για διεκπεραίωση της εγγραφής του στο ΤΑΕ, στη ΔΟΥ, και στο Επιμελητήριο.
Προέκυψε ότι η υπεύθυνη δήλωση φέρει σφραγίδα του Αστυνομικού Τμήματος Καλλιθέας χωρίς ημερομηνία και χωρίς καμία υπογραφή του εξουσιοδοτούντος.
Κατά την εγγραφή προσκομίστηκε το καταστατικό ομόρρυθμης εμπορικής εταιρείας με έδρα στην οδό Δ. Ράλλη στα Πατήσια και σκοπό τη λιανική και χονδρική εμπορία φωτοτυπικών ειδών, φωτοτυπικών μηχανημάτων, μηχανών γραφείου, και λοιπών ειδών, με ποσοστό συμμετοχής στα κέρδη και στις ζημίες της εταιρείας 51% για έναν Αθηναίο και 49% για τον Ροδίτη.
Στο καταστατικό φέρονται και οι δύο εταίροι με λάθος Α.Φ.Μ.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Φλεβάρης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ