Ειδήσεις

Ζωντανεύει και στην Ελλάδα ο εφιάλτης του ευρωσκεπτικισμού

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σχημάτισαν για πρώτη φορά κυβέρνηση. Από τους πρώτους μήνες της «πρώτης φοράς Αριστερής κυβέρνησης» η οποία ταλανιζόταν μεταξύ ευρώ και δραχμής μέχρι τον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης κατέγραφαν σαρωτική επικράτηση στο πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που έφερναν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα των Μνημονίων, αλλά παράλληλα έδειχναν ότι σε ποσοστά πάνω από 75% η πλειοψηφία των πολιτών ήθελαν την χώρα να παραμείνει στο ευρώ και την ευρωζώνη.

Χάθηκε κάθε ελπίδα για αλλαγή

Σήμερα, δύο χρόνια ακριβώς μετά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων από τον ΣΥΡΙΖΑ οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων ότι έχει χαθεί κάθε ελπίδα από τους πολίτες για αλλαγή και κυριαρχεί η απογοήτευση και η οργή ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών. Τα ποσοστά του 75-80% που ήθελαν ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη το 2015, έχουν μειωθεί κατά 20 μονάδες καθώς δύο δημοσκοπήσεις της εταιρείας ALCO και της Κάπα Research καταγράφουν την άνοδο των ποσοστών του ερωσκεπτικισμού στην Ελλάδα. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζουν ότι το 42% των πολιτών απάντησε πως ήμασταν καλύτερα χωρίς το ευρώ. Για την ευρωζώνη οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι αφού το 47% επιθυμεί τη διάλυσή της και το 49,5% τη συνέχιση της ύπαρξής της. Αντίστοιχη όμως είναι και η εικόνα στην ερώτηση για το νόμισμα αφού 4 στους 10 (ποσοστό 42%) πιστεύει ότι θα ήμασταν καλύτερα με τη δραχμή και το 45,5% επιμένει στο ευρώ. Η απαισιοδοξία για την οικονομία και η απουσία κάθε ελπίδας για την επόμενη μέρα καταγράφεται στις προβλέψεις για το 2017 όπου το 65% θεωρεί ότι θα είναι χειρότερο από 2016 και παράλληλα φαίνεται ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των πολιτών.

Μέσα σε λίγες ημέρες μία δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO καταγράφει διεύρυνση του ποσοστού των Ελλήνων που βλέπουν αρνητικά το ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στην ερώτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 58% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ήταν λανθασμένη απόφαση και το 38% ότι ήταν σωστή. Μάλιστα, το 41% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η Ευρωζώνη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται και το 40% πως θα συνεχίσει.

Τα συμπεράσματα των ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δύο έρευνες είναι ανησυχητικά σύμφωνα με αναλυτές δημοσκοπήσεων καθώς καταγράφεται ότι:
·    Αυξήθηκε κατά 20 και πλέον μονάδες, φτάνοντας το 42%, από τον χειμώνα του 2015, το κοινό που συζητά ή βλέπει θετικά την επιστροφή της χώρας στην δραχμή.
·    Παράλληλα στα ίδια ποσοστά κινείται και ο αριθμός των πολιτών που βλέπουν θετικά την προοπτική διάλυσης της ευρωζώνης.
·    Η αύξηση της επιρροής του κόμματος Σώρρα που άνοιξε γραφεία στην περιφέρεια υποσχόμενο ότι θα καλύψει τα χρέη των πολιτών και οι δυναμικές επανεμφανίσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι θρασύτατα επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους μέσα στην ΕΣΗΕΑ, δείχνουν ότι κερδίζουν έδαφος κόμματα και κινήσεις που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την Ε.Ε. και το ευρώ.
·    Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο δεν ..φούντωσε την ελπίδα για αλλαγή αλλά έβαλε ταφόπλακα σε κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας όπως την βλέπουν οι πολίτες και προκαλεί πλέον απαισιοδοξία και τάσεις αποχής από την πολιτική ζωή και τις εκλογές.
·    Η απαισιοδοξία και η οργή για την επόμενη μέρα εμφανίζονται κυρίως σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες των οποίων αυξάνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα ξεπερνούν το 75% του εισοδήματος τους.

Πλήρες αδιέξοδο

Μπροστά στα νέα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή των Μνημονίων ένας σημαντικός αριθμός πολιτών βλέπει διέξοδο προς το εθνικό νόμισμα απογοητευμένος από την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτοί οι πολίτες όμως δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από την οποία περίμεναν ότι θα άλλαζε τα πράγματα και τελικά απογοήτευσε εφαρμόζοντας πιστά το Μνημόνιο και δηλώνοντας πίστη προς τους εταίρους στην πολιτική που έχει συμφωνηθεί μέσω της επιστολής του Ευ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς μετά την ανακοίνωση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στο twitter τις προηγούμενες ημέρες πήρε φωτιά η συζήτηση για το εθνικό νόμισμα στο hastag #εθνικό_νόμισμα μετά και την δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO. Τα τιτιβίσματα ξεκίνησαν από όσους θέλουν την επιστροφή στη δραχμή αλλά στην πορεία το ντιμπέιτ άναψε και τα twitts έγιναν τόσο πολλά με αποτέλεσμα τo εν λόγω hashtag έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα trend στο ελληνικό Twitter. Οι γνώμες διχάζονται μεταξύ αυτών που επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή και το δηλώνουν δημόσιο και αυτών πιστεύουν πως η παραμονή στο ευρώ είναι μονόδρομος.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου