Συνεντεύξεις

Γ. Καββαθάς: «Η υπερφορολόγηση αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την συγκυρία για να πολλαπλασιάσουμε την γκάμα και τις δυνατότητες του τουριστικού προϊόντος, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) κ. Γιώργος Καββαθάς.
Ακόμη, μιλάει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που είχε ένα θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο στην αγορά και αναλύει μέσα από την δική του σκοπιά την ‘έξοδο στις αγορές’ που κανονικά, θα έπρεπε να ισοδυναμεί με έξοδο από τα μνημόνια και χωρίς περιορισμούς από τους ‘θεσμούς’. Ο κ. Καββαθάς, θεωρεί, ότι η υποχρεωτικότητα αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες ήταν ένα μέτρο εκ του περισσού, ιδιαίτερα μάλιστα αφού ούτε συνοδεύτηκε με την θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού,ούτε υπολόγισε και περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής για λειτουργικούς κυρίως λόγους.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Καββαθά, να ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση η οποία φαίνεται ότι φέρνει κι άλλα μέτρα. Τελικά, τι αποτελέσματα έχει η συστηματική υπερ-φορολόγηση για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την κοινωνία;
Κατ΄ αρχάς είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είχε ένα θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο στην αγορά, υπό το πρίσμα ότι σε κάθε διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων δημιουργείται μια γενική ανησυχία για επερχόμενα νέα και επώδυνα μέτρα με αρνητικές συνέπειες στην αγορά. Όπως δυστυχώς έχουμε βιώσει πλείστες φορές τα τελευταία χρόνια το κλείσιμο των εκάστοτε αξιολογήσεων σχεδόν πάντα συνοδεύεται με κάποια νέα και δυσβάστακτα μέτρα. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν αποτέλεσε εξαίρεση ως προς αυτό. Το θετικό είναι ότι δεν προβλέπεται για το επόμενο διάστημα η ανάγκη υιοθέτησης νέων μέτρων άμεσης επιβάρυνσης της πραγματικής οικονομίας,αλλά μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Φαίνεται, δηλαδή, πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην αγορά που υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι ευεργετική για το σύνολο της οικονομίας. Από την άλλη είναι γεγονός ότι η υπέρ-φορολόγηση αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσα σε ένα ιδιαίτερα περιοριστικό περιβάλλον. Ωστόσο φαίνεται πως έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά πολιτικές μείωσης των φόρων, χωρίς το φόβο η προσπάθεια αυτή να ναρκοθετηθεί από φυγόκεντρες δυνάμεις εντός ή εκτός της χώρας.
• Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ‘βγήκαμε στις αγορές’. Στην πράξη και στην τσέπη του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, πώς μεταφράζεται όμως αυτό;
Η έξοδος στις αγορές συνδέεται με την δυνατότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων χωρίς την υποχρέωση έγκρισης αυτών από τους θεσμούς. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η έξοδος στις αγορές ισοδυναμεί με έξοδο από τα μνημόνια. Υπό αυτή την οπτική είναι πολύ σημαντικό πριν επιχειρήσουμε να κάνουμε το άλμα της εξόδου προς τις αγορές να έχουμε δοκιμάσει τις δυνάμεις μας και να αξιολογήσουμε τόσο τις προθέσεις όσο και το βαθμό εμπιστοσύνης των αγορών. Ελπίζουμε η πρόσφατη και επιτυχημένη έκδοση ομολόγων να αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου εξόδου στις αγορές μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου που θα μας επιτρέψει να απεμπλακούμε από την επιτροπεία. Αυτό εάν επιτευχθεί θα σημαίνει ότι έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ίσως να μας επιτρέψει να αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής χαράσσοντας μια άλλη προσέγγιση κυρίως στην φορολογική πολιτική, γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
• Κατά την γνώμη σας, η υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικής μηχανής POS και αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες, διευκολύνει την ρευστότητα και τις επιχειρήσεις;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να θυμίσω ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες όταν επιβλήθηκαν τα capital controls. Ωστόσο πολύ γρήγορα προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες γεγονός που καταδεικνύει την ευελιξία τους και την προσαρμοστικότητα τους. Σύμφωνα άλλωστε και με τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο του 2015 μόλις το 30% των επιχειρήσεων κατά μέσο όρο διέθετε τερματικό POS, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιανουάριο του 2017 άγγιξε το 70%. Αυτό καταδείκνυε ότι οι επιχειρήσεις είχαν γρήγορα και σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Με βάση αυτά θεωρώ ότι η υποχρεωτικότητα αποδοχής ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες ήταν ένα μέτρο εκ του περισσού, ιδιαίτερα μάλιστα αφού ούτε συνοδεύτηκε με την θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού, ούτε υπολόγισε και περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής για λειτουργικούς κυρίως λόγους. Σε κάθε περίπτωση η ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί την θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ώστε να μην ενταθεί η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να διατηρήσουν την δυνατότητα χρηματοδότησης της καθημερινής τους λειτουργίας.
• Ο Τουρισμός θεωρείται η κινητήρια δύναμη και ο μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι αρκετό όμως αυτό, χωρίς τις ξένες επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις μεγάλου βεληνεκούς με μακρινό ορίζοντα για ανάπτυξη;
Ο τουρισμός δίχως αμφιβολία είναι ένας από τους κλάδους που στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι μια εξωστρεφής επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιαίτερα ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις. Στην παρούσα φάση είμαστε ευνοημένοι ως προς αυτό. Δεν σημαίνει όμως ότι η ευνοϊκή αυτή περίοδος θα συνεχιστεί εσαεί. Θα πρέπει συνεπώς να αξιοποιήσουμε την συγκυρία για να πολλαπλασιάσουμε την γκάμα και τις δυνατότητες του τουριστικού προϊόντος, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από την άλλη η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ένα κλάδο. Για την ανάπτυξη όμως και άλλων κλάδων χρειάζονται επενδύσεις που σημαίνει ότι καταρχήν απαιτείται η ύπαρξη ενός φιλικού και κυρίως σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Και όσο αυτή η συνθήκη δεν ισχύει δύσκολα θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Θα πρέπει, στο πλαίσιο πάντα των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, να προσέξουμε ώστε να μην εκχωρηθεί η εκμετάλλευση σε ιδιώτες αγαθών ή/και υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και δημόσιου συμφέροντος, χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις. Παράλληλα είναι αναγκαίο να προωθηθούν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα.
• Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης ή έστω με παράλληλο νόμισμα; Πόσο θα ήταν εφικτό αυτό το σενάριο;
Η συζήτηση ως προς αυτά τα σενάρια έχει κλείσει. Στην παρούσα συγκυρία το κρίσιμο είναι να εργαστούμε για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και η επαναφορά της σε μια κανονικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου