Ειδήσεις

Τα «βαριά χαρτιά» του τουρισμού

Ο τουρισμός προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με τρεις ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους να πρωταγωνιστούν στο επιχειρείν του κλάδου. Οι όμιλοι «Sani-Ikos» της οικογένειας Ανδρεάδη, «Λάμψα» των εφοπλιστών Λασκαρίδη και TEMES της εφοπλιστικής οικογένειας Κωνσταντακόπουλου χτίζουν το νέο πρόσωπο της ελληνικής ξενοδοχοΐας και κατ΄ επέκταση του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα δε με τραπεζικές πηγές, ο τουρισμός αποδεικνύει τη δυναμική του, ακόμα και μέσα στο χειμαζόμενο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας που διανύει το έβδομο έτος μιας πρωτοφανούς σε βάθος και διάρκεια ύφεσης.

 Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι αποτελεί «σταθερή αξία» στο κομμάτι των επενδύσεων και σημειώνουν πως τρία είναι τα ισχυρά ονόματα του τουριστικού επιχειρείν. Και συγκεκριμένα:

Ο ξενοδοχειακός όμιλος «Sani-Ikos», με βασικούς μετόχους τους αδελφούς Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη, ο όμιλος Λασκαρίδη και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με τους δύο τελευταίους να δραστηριοποιούνται και στη ναυτιλία εκτός από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Τα μεγάλα ατού των τριών ομίλων είναι ότι έχουν χαμηλό δανεισμό, υψηλή ρευστότητα και πρωτοποριακό όραμα για ένα τουριστικό προϊόν που θα μπορεί να προσελκύει πελατεία 12 μήνες τον χρόνο.

Στον ξενοδοχειακό όμιλο «Sani-Ikos», ο οποίος διοικείται από τους Σταύρο Ανδρεάδη, πρόεδρο, Ανδρέα Ανδρεάδη και Ματιέ Ζιλεμίν, διευθύνοντες συμβούλους, συμμετέχουν επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management, L.P., ενώ συμμετέχουν η Goldman Sachs Asset Management, η Ηermes GPE, ο Μathieu Guillemin καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού.

Πρόσφατα ο όμιλος εξαγόρασε στην Κέρκυρα τις μονάδες Corfu Chandris και Dassia Chandris από την εταιρεία Ξενοδοχεία Χανδρή ΑΕ και στην Κω το παλιό ξενοδοχείο Club Med Kefalos. Τα νέα ξενοδοχεία του ομίλου θα ανακατασκευαστούν πλήρως και θα λειτουργήσουν υπό το ξενοδοχειακό σήμα της Ikos Resorts.

Ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το χαρτοφυλάκιό του ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Η «Μεγάλη Βρετανία»
Το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το γειτονικό του King George, το Σέρατον της Ρόδου (κατά 50% καθώς στο υπόλοιπο 50% συμμετέχει ο ξενοδόχος Γιάννης Σμπώκος) και δύο ακόμα ξενοδοχεία στο Βελιγράδι, της εταιρείας Λάμψα, ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο των εφοπλιστών Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη.

Ο όμιλος ΤΕΜΕS, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, από τα τέλη του 2014 έχει προχωρήσει σε ισότιμη στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Olayan, του Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Olayan και «τρέχουν» την επένδυση του Costa Navarino στη Μεσσηνία, μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο.

Πρόσφατα ανέλαβε και το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, το οποίο πέρασε στην εταιρεία Ηome Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΜΕS ΑΕ και η D-Marine Investments Holding BV, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία και δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Dogus Holding AS.

Οπως είναι γνωστό ο όμιλος Dogus δραστηριοποιείται στην Τουρκία και διεθνώς με παρουσία σε οκτώ βασικούς τομείς -χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και εστίαση- και συμμετέχει στο σχήμα που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ολοι οι τουριστικοί φορείς συμφωνούν πως φέτος είναι εφικτό το τουριστικό έσοδο να αυξηθεί κατά 9% και να κυμανθεί στο επίπεδο των 14,5 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στο Reuters, εκτίμησε πως φέτος η χώρα μας μπορεί να πετύχει άνοδο των τουριστικών της εσόδων, τα οποία το 2016 διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ (μειωμένα κατά 6,4% σε σχέση με το 2015).

Ωστόσο διευκρινίζει πως οι εκτιμήσεις αυτές θα επαληθευτούν με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες πολιτικές εξελίξεις και ότι θα κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Παράλληλα οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να αυξηθούν σε 27 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος (χωρίς τους επιβάτες κρουαζιέρας), από 25 εκατομμύρια πέρυσι.

Ο κ. Ανδρεάδης περιμένει πως φέτος θα υπάρξει πτώση στις αφίξεις κρουαζιέρας (πέρυσι είχαμε 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες), και μάλιστα την αποδίδει στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην περιοχή και κυρίως στην Τουρκία, όπου διενεργείται δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει πως φέτος η χώρα μας θα πετύχει 2 εκατομμύρια περισσότερες αφίξεις καθώς «η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισμό, η εικόνα της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχει ανακάμψει, ενώ η Ισπανία αυξάνει τις τιμές».

«Προσφέρουμε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης στην «Οικονομία» και ακόμα συμπληρώνει ότι τα πρώτα στοιχεία από τη Ρωσία δείχνουν άνοδο της ζήτησης, όπως και οι προκρατήσεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τάλεμπ Ριφάι
Μετατρέψατε το πρόβλημα σε ευκαιρία

 

«Κερδίσατε τον σεβασμό όλου του κόσμου για τη στάση σας απέναντι στους πρόσφυγες και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε o γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι, που βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

Ο Τ. Ριφάι υπογράμμισε πως η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών σε ευκαιρία. Και συμπλήρωσε: Ολοι οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν σε μέρη που σέβονται και αισθάνονται ότι θα τους σέβονται.

Tέλος, τόνισε σύμφωνα με στοιχεία προκρατήσεων των επτά ισχυρότερων tour operator, ότι η Ελλάδα καταγράφει αύξηση από 15% έως 40% για το καλοκαίρι του 2017.

Εφη Καραγεώργου-ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου