Ειδήσεις

Ο κ. Δ. Κρεμαστινός αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο και στο ιστορικό του «Σκοπιανού»

Για το Μακεδονικό ζήτημα, στον απόηχο και του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα την Κυριακή, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ο καθηγητής και βουλευτής Δωδεκανήσου του Πασοκ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός:
Παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα της δεκαετίας του ’50 υπεραμύνθηκε των θέσεων του ιδρυτή του Πασοκ κ. Ανδρέα Παπανδρέου και τόνισε τα εξής:
«Το θέμα αυτό ταλαιπωρεί την χώρα μας επί σειράν ετών και τώρα, φαίνεται ότι ίσως μπορεί να γίνει κάτι. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται, κυρίως από πλευράς κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση που είχε το ‘πάνω’ χέρι θα έπρεπε να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς αφού προηγουμένως είχε αποφασίσει τι θέλει. Να τους καλέσει και να αναλάβουν όλοι μαζί τις ευθύνες τους και κατόπιν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Τώρα που έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και βεβαίως μετά το συλλαλητήριο, αντιλαμβάνεστε πως όλα τα κόμματα θέλουν να λάβουν υπόψη τους τις φωνές που ακούστηκαν στην Πλατεία Συντάγματος. Κι αυτό, οπωσδήποτε, δυσκολεύει το διαπραγματευτικό έργο. Εάν ρωτήσετε όλους τους Έλληνες εάν θέλουν να περιλαμβάνεται το όνομα ‘Μακεδονία’ να είστε σίγουροι ότι το 100% θα πουν ΟΧΙ. Δε νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας που να θέλει να λέγεται Μακεδονία, τα Σκόπια…»
Παρουσιάζοντας ένα παλιό ΦΕΚ, αναφέρθηκε, στην ιστορία του ζητήματος που ξεκίνησε το 1959, όταν η Ελλάδα με αρχηγό του κράτους τον Βασιλέα Παύλο και πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπήρξε συμφωνία με την Γιουγκοσλαβία (στα ελληνικά και στα γαλλικά) που αναφέρει: “α υπουργεία μας δεν θα αλληλογραφούν με την Γιουγκοσλαβία αλλά με τις επιμέρους Δημοκρατίες, δηλαδή: οι λαϊκές Δημοκρατίες της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Βοσνίας, Ερζεγοβίνης, της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου. Άρα η Ελλάδα, δέχτηκε από το 1959 ότι υπάρχει Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μόλις διασπάστηκε η Γιουγκοσλαβία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας ζήτησε από τον ΟΗΕ να αφαιρέσει την λέξη “Λαϊκή” και να μείνει η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” -κάτι που είχαν δεχτεί όλα τα κράτη».
Ο κ. Κρεμαστινός έκανε αναφορά στην τότε εποχή όταν το πρόβλημα είχε αρχίσει να γίνεται εθνικό και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διεφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο απομάκρυνε από την κυβέρνηση –επειδή ήθελε να απαλειφθεί η λέξη Μακεδονία.
«Οι εκλογές έδωσαν κυβέρνηση του Πασοκ. Ο τότε πρωθυπουργός Παπανδρέου, έκλεισε τα σύνορα και είπε πως θα συζητήσουμε τα προβλήματα μας και προς το παρόν σας ανανωρίζω με το όνομα Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας –προσθέτοντας την λέξη “πρώην” (FYROM – ΠΓΔΜ). Αυτό το έκανε για να τους αναγκάσει να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα, θέση την οποία υποστηρίζω κι εγώ. Η ΔΗΣΥ πρέπει να είναι σε αυτή την ιδεολογική γραμμή. Η τότε στάση τους συνίστατο ώστε να αναγκάσουν τα Σκόπια να πάρουν πίσω τις θέσεις τους περί αλυτρωτισμού, και αφού τελειώσουν αυτά, τότε να βάλουν στο τραπέζι το όνομα. Εάν γίνει το αντίθετο σήμερα, και πάμε βήμα – βήμα με τον όρο ‘Μακεδονία’ τα άλλα πότε θα συζητηθούν;» διερωτήθη.
Σε ερώτηση εάν αναμένει πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Κρεμαστινός, δήλωσε:
«Δεν είναι το θέμα μόνον στο όνομα. Θα δούμε αν θα έχουμε εξελίξεις ή όχι. Το συλλαλητήριο θα επηρεάσει στο επίπεδο, του να προσέχουμε το τι θα λέμε από τώρα και στο εξής….». Ενώ είπε πως αυτό που γίνεται τώρα, είναι υποθήκη για το μέλλον για μία μικρή χώρα που σε περίπτωση αναβρασμού θα διεκδικήσει αυτά που θα έχουν κατοχυρώσει.
«Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να λέει ότι ο Αλέξανδρος είναι Σκοπιανός! Ακόμη και οι αμερικανικές ταινίες λένε ότι είναι Έλληνας!» κατέληξε ο κ. Κρεμαστινός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου