Ειδήσεις

Και νέα «σκαστή» απάτη από τον τραπεζικό διευθυντή! Εμφανίστηκε κι άλλο θύμα

Ακόμη μια υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας του καταγγελλόμενου για σωρεία ποινικά κολάσιμων πράξεων τραπεζικού διευθυντή, που είχε αναλάβει τη λειτουργία υποκαταστήματος τράπεζας στο κέντρο της Ρόδου, οδηγείται σε προκαταρκτική εξέταση μαζί με πολλές άλλες, που εκκρεμούν ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου.
O φερόμενος ως θύμα, γνώρισε τον τραπεζικό διευθυντή, το έτος 2002 όταν ξεκίνησε να συμμετέχει σε αθλητικό σύνδεσμο, στον οποίο ο καταγγελλόμενος ήταν πρόεδρος.
Εκτοτε και μέχρι το 2012, οπότε ο καταγγέλλων, αποχώρησε από τον αθλητικό σύνδεσμο, λόγω προβλήματος υγείας συγγενικού του προσώπου, διατήρησαν φιλικές σχέσεις.
Εξάλλου ο τραπεζικός διευθυντής είχε καλές σχέσεις και με την σύζυγο του καταγγέλλοντος.
Ο καταγγέλλων έλαβε ως αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία του το 2012 το χρηματικό ποσό των 28.000 ευρώ το οποίο είχε μεταφέρει από λογαριασμό σε τράπεζα με την οποία συνεργαζόταν σε εκείνη που διήυθυνε ο καταγγελλόμενος. Στην πορεία μετέφερε στην ίδια τράπεζα και τις αποταμιεύσεις που είχε με τη σύζυγο του ύψους 25.000 ευρώ περίπου.
Μετά από πρόταση του τραπεζικού διευθυντή από τα μέσα του 2013 και μετέπειτα κατέθετε το σύνολο σχεδόν των αποταμιεύσεων της οικογένειάς του σε προθεσμιακή κατάθεση η οποία ανανεωνόταν.
Φέρεται εξάλλου να είχε ζητήσει από τον τραπεζικό διευθυντή να επενδύσει τα χρήματά του σε ένα πρόγραμμα με σίγουρο το κεφάλαιο και μηδενικό ρίσκο, λαμβάνοντας τόκο επί του κεφαλαίου προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την ανατροφή των παιδιών τους.
Ετσι, όπως υποστηρίζει το θύμα, ο τραπεζικός διευθυντής του έδινε με το τέλος της κάθε προθεσμιακής κατάθεσης, κάποια τραπεζικά έγγραφα για να υπογράψει, πράγμα που έκανε έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
Οταν έληξε, την 6η Οκτωβρίου 2014, προθεσμιακή του κατάθεση ύψους 40.000 ευρώ περίπου, επισκέφθηκε το τραπεζικό κατάστημα και εξέφρασε την ανησυχία του στον τραπεζικό διευθυντή για το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων, λόγω και του θορύβου που είχε αναπτυχθεί σε μερίδα των ΜΜΕ της χώρας.
Ο τραπεζικός διευθυντής, φέρεται τότε να του πρότεινε να επενδύσει τα χρήματά του σε μια προθεσμιακή κατάθεση σε ξένο νόμισμα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι έτσι θα διασφαλιζόταν το κεφάλαιό του και δεν θα υπήρχε περίπτωση να «κουρευτεί».
Υποστηρίζει ότι τον διαβεβαίωσε μάλιστα ότι σε ανάλογες επενδύσεις είχαν προβεί κι άλλοι πελάτες, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ακόμη κοινού τους φίλου.
Ο κοινός τους φίλος φέρεται να του επιβεβαίωσε ότι είχε προβεί σε ανάλογη επένδυση, λέγοντάς του ότι κάθε μήνα εισπράττει τους τόκους και μάλιστα στο χέρι.
Εν πάση περιπτώσει, ισχυρίζεται ότι πείστηκε να επενδύσει τα χρήματά του κι ότι ο τραπεζικός διευθυντής, προκειμένου να τον δελεάσει, τον διαβεβαίωσε ότι θα του έδινε επιτόκια πολύ μεγαλύτερα από τις απλές προθεσμιακές καταθέσεις.
Συμφώνησε έτσι να επενδύσει αρχικά ένα ποσό της τάξεως των 27.000 ευρώ κι ανάλογα με τα κέρδη που του επέφερε, να το αυξήσει.
Υπέγραψε παραστατικά που του παρουσίασε ο τραπεζικός διευθυντής, υπέγραψε ένα δελτίο ανάληψης προκειμένου να μετατραπούν στην πορεία τα χρήματά του σε συνάλλαγμα κι αποχώρησε, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι στο τέλος του Νοεμβρίου θα εισέπραττε τον τόκο της επένδυσής του.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους φέρεται να του κατέβαλε το ποσό των 600 ευρώ, που αντιστοιχούσε στον τόκο, ενώ τον έπεισε να επενδύσει ακόμη 10.000 ευρώ περίπου που είχε σε λογαριασμό ταμιευτηρίου στο ίδιο επενδυτικό πρόγραμμα.
Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία υπογραφής των παραστατικών που του παρουσίασε ο τραπεζικός διευθυντής, ενώ υποστηρίζει ότι του είχε εκφράσει και τις ανησυχίες του διότι δεν είχε λάβει αντίγραφα από τα παραστατικά του φακέλου του.
Ισχυρίζεται ότι ο τραπεζικός διευθυντής έκαμψε τις επιφυλάξεις του λέγοντας του ότι όλη η διαδικασία έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας, ενώ του παρέδωσε για εξασφάλισή του μια μεταχρονολογημένη επιταγή ύψους 41.000 ευρώ.
Τον Ιανουάριο του 2015 τόσο ο ίδιος όσο και ο κοινός τους φίλος εισέπραξαν από τον τραπεζικό διευθυντή στο χέρι τους τόκους των επενδύσεών τους, ενώ υπέγραψαν και από μια απόδειξη.
Ο καταγγέλλων φέρεται να του ζήτησε εκ νέου παραστατικά της επένδυσης και ο τραπεζικός διευθυντής φέρεται να συμπλήρωσε στην επιταγή εξασφάλισης που του είχε παραδώσει νέα ημερομηνία για την 30η Απριλίου 2015.
Φέρεται επιπλέον να είχε λάβει την διαβεβαίωση ότι οι τόκοι θα του καταβάλλονταν εφ’ εξής κάθε δίμηνο.
Έκτοτε, κάθε δύο μήνες και σε ημερομηνίες που αυτός του όριζε κάθε φορά, φέρεται να εισέπραττε διάφορα ποσά σε μετρητά, που αντιστοιχούσαν στους τόκους της επένδυσής του και υπέγραφε σε έγγραφο που του προσκόμιζε στο οποίο υπήρχαν τα στοιχεία του και τα στοιχεία και το λογότυπο της τράπεζας.
Παρά τις οχλήσεις του, όπως διατείνεται, δεν του χορήγησε ποτέ αντίγραφα των όσων είχε υπογράψει ενώπιόν του, επαναλαμβάνοντάς του κάθε φορά ότι η διαδικασία καθυστερούσε γιατί η επένδυση είχε γίνει στο εξωτερικό.
Φέρεται μάλιστα να είχε λάβει ως τόκους το χρηματικό ποσό των 3.300 ευρώ περίπου.
Όταν στις αρχές Ιουνίου του 2015, άρχισε η κρίση στις συναλλαγές με τις τράπεζες και ακολούθησε το κλείσιμό τους και η επιβολή των capital controls, φέρεται να ζήτησε από τον τραπεζικό διευθυντή να σταματήσει την προθεσμιακή κατάθεση και να του επιστρέψει το κεφάλαιό του.
Εκείνος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα διότι η επένδυση είχε γίνει στο εξωτερικό.
Μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών συναντήθηκαν σε μία καφετέρια.
Εκεί φέρεται να του είπε ότι ο μόνος τρόπος για να του επιστραφούν τα χρήματά του ήταν να κατατεθούν σε λογαριασμό του εξωτερικού και ο φερόμενος ως θύμα τον ενημέρωσε ότι η σύζυγός του είχε  κάποιους θείους στο Βέλγιο και στην Αμερική και θα μπορούσαν να του δώσουν κάποιο λογαριασμό ώστε να γίνει η κατάθεση των 37.000 ευρώ, πλέον των  τόκων.
Εκτοτε δεν απαντούσε στις κλήσεις του μέχρι που ενημερώθηκε από την «δημοκρατική» για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει.
Εντρομος διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε στα αρχεία της τράπεζας καμία προθεσμιακή κατάθεση στο όνομά του, οπότε πλέον βεβαιώθηκε ότι τον είχε εξαπατήσει και είχε υπεξαιρέσει τα χρήματά του.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Στέργος Λεβέντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου