Ειδήσεις

Γέμισε… κίτρινες κάρτες η διαπραγμάτευση

Στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί ένα σήμα για τον ακριβή χρόνο επανόδου των εκπροσώπων των δανειστών μετά από την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων στην οποία καταγράφηκαν οι μεγάλες εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης.

Παρ’ ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φαινομενικά δεν έχουν λόγο να παίξουν καθυστερήσεις, το εύρος και το ειδικό βάρος των θεμάτων που τίθενται υπό διαπραγμάτευση δείχνουν πως μάλλον το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Φεβρουαρίου είναι εξαιρετικά φιλόδοξο.

Ακατόρθωτο, όχι. Προϋποθέτει όμως όπως όλα δείχνουν σημαντικές υπαναχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση με ενδεχόμενη παραβίαση «κόκκινων γραμμών», ικανή να τινάξει στον αέρα την ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη κοινωνική ανοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών χθες στην Αθήνα, δήλωσε ότι μία εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο είναι ζητούμενο από όλες τις πλευρές, ενώ προσέθεσε με νόημα ότι κάποια θέματα πρέπει να εξεταστούν και «πολιτικά».

Μόλις προχθές όμως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεε ευθέως τις αποφάσεις για το χρέος με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό. Την ίδια ώρα πηγές των δανειστών εξέφραζαν δυσαρέσκεια για την επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει κατακόρυφα τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές στο 50% ή και στο 60%.

Ασφαλιστικό και φορολογικό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για τον απλούστατο λόγο ότι στις εξοικονομήσεις δαπανών και τις αυξήσεις των εσόδων από τις δύο συγκεκριμένες πηγές χτίζεται το κλείσιμο του «δημοσιονομικού κενού».

Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν την ύπαρξη κενού για το 2016. Τώρα φαίνεται πως το συζητάει, καθώς η εξοικονόμηση πόρων 1% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν προκύπτει από πουθενά για φέτος. Το φορολογικό από την άλλη πλευρά, φαίνεται να κάνει τη δουλειά του από την άποψη των πρόσθετων εσόδων (συν 300-400 εκατ. ευρώ), αλλά έχει προβλήματα με τους υπέρμετρα υψηλούς συντελεστές οι οποίοι έρχονται να «κουμπώσουν» με την «έκτακτη» στα λόγια αλλά «μόνιμη» στην πράξη εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 0,7% έως και 8%.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία σε ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό κενό αποτελεί το διαβατήριο για την επάνοδο των εκπροσώπων των δανειστών. Και για να συμβεί αυτό, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να δουλεύουν στην Αθήνα όσο ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο θα επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφορές. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Αντίθετα η πλευρά των δανειστών, δεν έχει κανένα λόγο για βιάζεται.

Το ασφαλιστικό

Πέντε μεγάλα αγκάθια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναμένεται να κρίνουν και το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης άφησαν πίσω τους οι εκπρόσωποι των δανειστών. Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κλείσουν το συντομότερο δυνατό όλα τα δευτερεύοντα θέματα στα οποία βέβαια δεν αποκλείονται και νέα μικρότερα αγκάθια και ανατροπές, προκειμένου όλα τα «μεγάλα» όπως η Εθνική Σύνταξη, τα εισοδηματικά κριτήρια, η 15ετία, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η τύχη των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των εισφορών) να συζητηθούν στο επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Στην πράξη, για τη δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων μεταφέρονται τα δύσκολα θέματα της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που είναι:

• Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά την τριετία. Το μέτρο κρίθηκε ως αντιαναπτυξιακό από τους πιστωτές, ενώ ζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις στην περίπτωση που μετά την 3ετία δημιουργείται έλλειμμα. Εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στις ενστάσεις του, ανοίγει ο δρόμος για μείωση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

• Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης. Οι δανειστές θεωρούν πως τα 384 ευρώ είναι υψηλά και αυξάνουν το δημοσιονομικό κόστος.

• Η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης. Το θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση που επιμένει δεν πρόκειται για προνοιακή παροχή.

• Η απονομή ολόκληρης της Εθνικής Σύνταξης, μετά από τη συμπλήρωση τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης. Οι δανειστές ζητούν να μην εφαρμοστεί στη 15ετία όπως προτείνει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως αποτελεί αντικίνητρο ασφάλισης.

• Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγούσε σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται ανατρέποντας την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, καθώς η κυβέρνηση στηρίζει την πρότασή της στην πολιτική επιλογή να προωθήσει ένα νέο «ταξικό» ασφαλιστικό σύστημα, με εμφανή τα σημεία της αναδιανομής, υπέρ των χαμηλόμισθων.

Κόκκινα δάνεια

Στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα κριθεί η «τύχη» των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη όσων έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, σύμφωνα με πληροφορίες, να πάρει δύο χρονικές παρατάσεις: η πρώτη αφορά για την εξαίρεση από την πώληση σε fund των κόκκινων δανείων με υποθήκη στεγαστικά, των καταναλωτικών και των δανείων μικρομεσαίων. Η δεύτερη, την επικαιροποίηση των στοιχείων των δανειοληπτών που έχουν αιτηθεί υπαγωγή τους στον Νόμο Κατσέλη (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σχετική ΠΝΠ).

Το θέμα των κόκκινων δανείων, όμως, δεν έχει κλείσει. Αντιθέτως μόλις ανοίγει με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

Πηγές από την Αθήνα υποστηρίζουν πως δανειστές και ελληνική πλευρά δεν έχουν μπει στην ουσία της συζήτησης. Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα funds, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου δεν συζητούν «οριζόντια προστασία» και μιλούν μόνο για ορισμένες εξαιρέσεις μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως π.χ. το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής, το αν ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος αλλά και με τον χρόνο που το δάνειο έχει σταματήσει να εξυπηρετείται.

Την ίδια στιγμή επιθυμούν την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών με την εφαρμογή τυποποιημένων διαδικασιών μαζικής αναδιάρθρωσης των δανείων, αλλά και θέσπιση μηχανισμού ταχείας εκκαθάρισης των επιχειρήσεων με μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, θέμα στο οποίο υπάρχουν ενστάσεις από ελληνικής πλευράς. Βέβαια σε εκκρεμότητα παραμένει και η αναθεώρηση του Νόμου Δένδια που αφορά την ενιαία διαχείριση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μαζί με τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο (εφορίες- ασφαλιστικά ταμεία).

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου