Προς:

    Οικογένεια Μ.  Σκανδαλίδη 

Η            

  «Η αποδημία του Μ. Σκανδαλίδη φτωχαίνει τον νησιώτικο μας χώρο»

Η Δωδεκάνησος και όλος ο νησιωτικός χώρος σήμερα θρηνεί την απώλεια του Μιχάλη Ευσταθίου Σκανδαλίδη άξιου τέκνου του νησιωτικού μας χώρου!

Ο Μιχάλης Σκανδαλίδης έσκυψε με την μέγιστη προσοχή και τον μέγιστο πατριωτισμό πάνω στα προβλήματα της τοπικής γλώσσας, της τοπικής παράδοσης, της τοπικής ιστορίας και της τοπικής κοινωνίας και μας άφησε έργο ανεκτίμητης αξίας με βραβευμένη επιστημονική επάρκεια και παραδειγματική ανιδιοτέλεια και αφιλοκέρδεια.

Για το ‘’δικό μας’’  έργο του  «Τοπωνυμικά και ονοματικά της νήσου Κω» (έκδοση των Δήμων Κω, Δικαίου και Ηρακλειδών 2006) τιμήθηκε με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Σύντομο βιογραφικό: Γεννήθηκε στη Νίσυρο το 1935, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου (1954-1956) και στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1963-65). Υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου (1966-86), Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (1986-1990). Έγραψε τα βιβλία: «Η Χάλκη της Δωδεκανήσου, ηθογραφία – κοινωνιογραφία» Αθήνα 1965, «Το τοπωνυμικό της Χάλκης Δωδεκανήσου» (έκδ. της Σ.Γ.Τ.Δ.), Αθήνα 1982 (Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Μοσκόβη, 1963), «Ο νησιωτικός μικρόκοσμος του δωδεκανησιακού αρχιπελάγους, νησίδες, νησίδια (βραχονησίδες), βράχοι, γεωγραφική, ιστορική και ονοματολογική προσέγγιση» (με σαράντα δύο χάρτες εκτός κειμένου), Αθήνα 1994,«Δωδεκανησιακή Μικρονησία, Αιγαίου Αινίγματα – Island groups of the Dodecanese, enigmas of the Aegean» (δίγλωσσο, εκδ. ΥΕΤΟΥΣΑ), Αθήνα 1997,«Τοπωνυμικά και ονοματικά της νήσου Κω». Έγραψε μελέτες, άρθρα και συμμετείχε με ανακοινώσεις σε συνέδρια για την ιστορία, λαογραφία, ονοματικά και τοπωνυμικά της Δωδεκανήσου, που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και στα περιοδικά «Ονόματα» της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, «Νεοελληνική Διαλεκτολογία» της Ελληνικής Διαλεκτολογικής Εταιρείας, «Δωδεκανησιακόν Αρχείον» της Δ.Ι.Λ.Ε., «Δωδεκανησιακά χρονικά» της Σ.Γ.Τ.Δ., «Κωακά» του Πνευματικού Ομίλου Κώων «Ο Φιλητάς», «Καλυμνιακά χρονικά», «Νισυριακά» της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών κ.ά.

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω εκφράζουμε την απέραντη θλίψη μας για την απώλεια του Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη.

Για το Δ.Σ.

Μυλωνάς Γ.Ν.

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ