Συνέντευξη
στον Δαμιανό Αθανασίου

-Απαντήσεις προς όλους και σε όλα δίνει η Μίκα Ιατρίδη, στην πρώτη της
 συνέντευξη μετά την επιστροφή της στη ΝΔ
-Τι λέει για τις κατηγορίες που της εκτοξεύουν για καιροσκοπισμό
-Ποιους θεωρεί η ίδια πραγματικούς καιροσκόπους
-Γιατί άλλαξε τη στάση της για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
-Τι ειπώθηκε στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της ΝΔ
-Πως αντιμετωπίζει τους συνυποψήφιούς της στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ
-Τη γνώμη της για το ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου

• Κυρία Ιατρίδη τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν για καιροσκοπισμό, επειδή επιστρέψατε στη ΝΔ και ενταχθήκατε στο ψηφοδέλτιό της;
Καιροσκόπος είναι αυτός που έχει εξασφαλίσει κάτι σίγουρο. Εγώ δεν έχω εξασφαλίσει κάτι σίγουρο.
Όπως πάντα, βγαίνω μπροστά και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του Δωδεκανησιακού λαού.
Καιροσκόπος είναι αυτός που κάνει συμφωνίες για να πετύχει ένα αποτέλεσμα και αφού το πετύχει, αμέσως μετά ξεπουλά αυτούς με τους οποίους έκανε τις συμφωνίες.
Εγώ δεν έκανα καμία συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ψήφισα για Πρόεδρο συνειδητά, αν και ήξερα ότι θα δεχθώ επιθέσεις από όλες τις πλευρές.
Τώρα, αν κάποιος, ο οποίος σε μια δύσκολη στιγμή επιλέγει να αγωνιστεί για την πατρίδα του και την παράταξη από την οποία προέρχεται, θεωρείται καιροσκόπος, τότε μπορεί να θεωρηθώ και εγώ καιροσκόπος.

• Γιατί αλλάξατε στάση και ψηφίσατε υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Πρώτον, γιατί ο Πρωθυπουργός έδωσε μια συναινετική λύση για να γίνουν οι εκλογές στο τέλος του 2015.
Δεύτερον, γιατί οι συμπολίτες μου και οι παραγωγικοί φορείς ήταν κάθετα αντίθετοι στις εκλογές πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Τρίτον, γιατί δεν μπορούσα να δεχθώ ότι μια ανίερη συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, από την άκρα δεξιά έως την αριστερά, θα επιδίωκε τυχοδιωκτικά να πάμε σε εκλογές.
Τέταρτον, γιατί δεν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, με αυτά που λένε και τις διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους, δεν εξασφαλίζεται η σταθερότητα και η ομαλή πορεία της χώρας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
• Είπατε πριν ότι δέχεσθε επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Πιστεύετε, δηλαδή, ότι οι συνυποψήφιοί σας στη ΝΔ δημιουργούν κλίμα εναντίον σας;
Αυτές τις ημέρες πάρα πολλοί καταφέρονται εναντίον μου με σκληρούς χαρακτηρισμούς, έξυπνα και «εξυπνακίστικα» σχόλια και κούνημα του δάχτυλου.
Άλλοι αναφέρονται, γενικά και αόριστα, για χρηματισμούς. Αλλά οι χρηματισμοί υπάρχουν μόνο στη φαντασία των συνωμοσιολόγων και των συκοφαντών.
Άλλοι, πάλι, αρθρογραφούν, σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, γενικά, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «ξεσαλώνουν» εναντίον μου.
Άλλοι φέρνουν ακόμα και ιστορικά παραδείγματα, αλλά δεν αναφέρουν ότι στην ιστορία της παράταξής μας, πολλά στελέχη – και μάλιστα στελέχη με μεγαλύτερη πολιτική πορεία από τη δική μου – απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, για διάφορους λόγους.
Αποκρύπτουν, σκόπιμα, ότι τα στελέχη αυτά επέστρεψαν όταν η παράταξη τους κάλεσε για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.
Πάντως, οι επιθέσεις από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ταυτόχρονα, στήριξαν και υποψηφιότητες ή υπήρξαν μέλη ψηφοδελτίου ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
Ίσως, με αυτόν τον τρόπο προσδιοριστεί ξανά η έννοια του «καιροσκοπισμού».
Αλλά, δεν πειράζει, όσοι και όσες θέλουν, μπορούν να βγάλουν όση χολή θέλουν εναντίον μου.
Εγώ θα συνεχίσω να είμαι εδώ, να αγωνίζομαι και να τους ενοχλώ.
• Δεν μας απαντήσατε όμως, αν δημιουργούν το κλίμα οι συνυποψήφιοί σας στη ΝΔ.
Δεν θα κρίνω τους συνυποψήφιούς μου. Και να υπάρχει τέτοιο κλίμα τώρα στην αρχή ίσως είναι και αναμενόμενο.
Εγώ πιστεύω ότι η ΝΔ στα Δωδεκάνησα θα σχηματίσει ένα ισχυρό και εξαιρετικά καλό ψηφοδέλτιο, ένα ψηφοδέλτιο νίκης για το νομό μας.
Μπορούμε να δουλέψουμε αποτελεσματικά όλοι μαζί, ώστε οι Δωδεκανήσιοι να στείλουν πολλούς βουλευτές της ΝΔ να τους εκπροσωπήσουν στη νέα Βουλή.
Προσωπικά, πάντως, θεωρώ ότι είμαι ένας στρατιώτης στη μάχη της παράταξής μας.
• Πώς αισθάνεστε με την επιστροφή σας στη ΝΔ;
Όταν έφυγα το 2012, είχα πει δημόσια ότι αυτή η παράταξη είναι το σπίτι μου. Νιώθω, λοιπόν, ότι επέστρεψα στο σπίτι μου.
Να σημειώσω εδώ, ότι όλες οι αποφάσεις που πήρα ήταν δύσκολες. Δεν ήταν εύκολο για μένα να ψηφίσω «όχι» στο Μνημόνιο και να διαγραφώ από τη ΝΔ.
Πολύ περισσότερο, όταν προέρχομαι από μια οικογένεια που έχει δώσει τις μάχες της για την παράταξη, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ, θυμίζω, ήταν πανίσχυρο στα Δωδεκάνησα με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 50%.
• Η πρόσκληση του κ. Σαμαρά για την επιστροφή σας στη ΝΔ ήταν η επιβράβευσή σας για το «ναι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Κοιτάξτε, θα μπορούσαμε να μιλάμε για «επιβράβευση» αν το δικό μου «ναι» καθόριζε και την εκλογή του Προέδρου.
Όπως είδατε, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού χρειάζονταν άλλοι δώδεκα βουλευτές.
Σας είπα ότι εγώ δεν έκανα καμία συμφωνία με κανέναν για να καθορίσω την ψήφο μου.
Συναντήθηκα με τον κ. Σαμαρά αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποδέχθηκα την πρόσκλησή του να επιστρέψω στη ΝΔ και να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του νομού μας.
• Αλήθεια, τι σας είπε ο Πρωθυπουργός;
Ουσιαστικά αυτά που ανέφερε και το δελτίο τύπου του κόμματος. Με καλωσόρισε και μου είπε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που, παρά τις διαφωνίες του παρελθόντος, έχει ζητήσει τη στράτευση όλων των στελεχών, που προέρχονται από τη ΝΔ, για να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας.
Εγώ το μόνο που ζήτησα ήταν να δουλέψουμε για την πρόοδο των νησιών μας, για την καλυτέρευση της ζωής μας και την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας.
Είπα ακόμη ότι τα Δωδεκάνησα είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μένα και ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να διατηρηθούν αυτά που έχουμε και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερα.
• Διάφορα σενάρια είχαν αναφέρει ότι υπήρχε το ενδεχόμενο ένταξής σας στο ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο;
Τελικά, πολλά σενάρια έχουν ακουστεί. Όπως έχω πει δημόσια, και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις μου σε αθηναϊκά κανάλια, λόγω χαρακτήρα, μπορώ και μιλώ με στελέχη όλων των παρατάξεων.
Όμως, δεν υπήρχε περίπτωση να ενταχθώ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλετε, αυτός θα ήταν πραγματικός καιροσκοπισμός.
Να ενταχθώ, δηλαδή, σε ένα κόμμα, το οποίο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πρώτο και, άρα, θα εκλέξει και περισσότερους βουλευτές.
Εγώ, όμως, επέλεξα την παράταξή μου και θα δώσω τη μάχη μου ώστε να έρθει πρώτη στις προτιμήσεις των πολιτών στις εκλογές, να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να λυθεί το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο.

• Ποια είναι η γνώμη σας για το ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε ότι θα εφαρμόσει αυτά που λέει στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές;
Για μένα, ο ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζει το ΠΑΣΟΚ το 2009. Λέει, με άλλα λόγια, το «λεφτά υπάρχουν» ενώ εκβίασε και την προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έχει ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον, για όσους μιλούν για καιροσκόπους, να δουν ποιους ακριβώς σκοπεύει να εντάξει στα ψηφοδέλτιά του, ακόμα και ανθρώπους που ψήφισαν τα μνημόνια. Εκεί, πολλοί θα πάρουν τις απαντήσεις τους για το ποιοι δεν ψήφισαν για Πρόεδρο και ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν έχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση και, από τις δηλώσεις των στελεχών του, προκύπτει ότι έχει και κρυφή ατζέντα.
Γενικά, πάντως, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς σκοπεύει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κληθεί, τελικά, από τους Έλληνες πολίτες να τα εφαρμόσει.
Ο λόγος των στελεχών του είναι εξαιρετικά αντιφατικός και δημιουργεί τέτοια σύγχυση που κάνει κακό στη χώρα και τους πολίτες της.
Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν εξασφαλίζεται η ομαλή πορεία της χώρας.

• Πιστεύετε ότι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα ανατρέψει τις ισορροπίες; Ποια είναι η γνώμη σας για την κίνηση του αυτή;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος».
Και επιστρέφει την ίδια στιγμή που ένας από τους βασικούς του συνεργάτες έχει παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
Από εκεί και πέρα, θα περιμένουμε να δούμε και την άποψη του ελληνικού λαού στις εκλογές.

• Κυρία Ιατρίδη, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι θα επανεκλεγείτε βουλευτής Δωδεκανήσου;
Το 2009, συμμετείχα στις εκλογές μαζί με μεγάλα στελέχη της παράταξής μας και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό, χωρίς να λογαριάσω το αποτέλεσμα.
Το 2012, συμμετείχα στις εκλογές χωρίς καν να ξέρω αν θα «έβγαινε» η έδρα και, πάλι, έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό, χωρίς να λογαριάσω το αποτέλεσμα.
Το 2015, συμμετέχω στις εκλογές μαζί με δυνατά στελέχη της παράταξής μας και σκοπεύω, πάλι, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.
Κοινό στοιχείο όλων αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων είναι ότι:
Παραμένω ειλικρινής και ξεκάθαρη.
Δεν φοβάμαι να πάρω αποφάσεις για αυτό που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για τον τόπο μου.
Είμαι δυναμικά παρούσα σε δύσκολες στιγμές, τη στιγμή που θα μπορούσα να είμαι ήσυχη στο σπίτι μου.
Αυτά που λέω τα εννοώ.
Σε κάθε περίπτωση, δίλημμα δεν υπάρχει για μένα πουθενά. Είναι ξεκάθαρο, πρώτα τα νησιά μας και οι κάτοικοι τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ