Ειδήσεις

Η φορολογική καταιγίδα και το τέλος διανυκτέρευσης θα “σκοτώσουν” τον τουρισμό!

H φορολογική εξίσωση της Ρόδου και οσονούπω των υπολοίπων νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα σε συνδυασμό με το τέλος διανυκτέρευσης, που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2018, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς η μόνη σταθερή βιομηχανία που στηρίζει την εθνική οικονομία, δεν αντέχει άλλο το μεγάλο βάρος της φορολόγησης.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου τονίζει ότι η υπέρμετρη φορολόγηση ξεπερνά κάθε λογική και δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στην αγορά. Επισημαίνει δε, ότι η Κυβέρνηση θέτει τον σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας μας σε διαρκή πειράματα. «Η αύξηση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά, που έχει ήδη εφαρμοστεί, αλλά ένα παραπάνω στα νησιά που επλήγησαν διαδοχικά από μεταναστευτικό και σεισμό ξεπερνάει κάθε λογική και φέρνει τις επιχειρήσεις σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση. Ένα παραπάνω με το τέλος διανυκτέρευσης, όπως αυτό θα επιβληθεί από 1/1/18, ένα τέλος μη ανταποδοτικό, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου γείτονες προορισμοί επιστρέφουν, διεκδικώντας σημαντικό κομμάτι της ζήτησης, θέτει όλο το τουριστικό μας προϊόν σε κίνδυνο. Δυστυχώς όσο και αν κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου, χαρακτηριστικό της πολιτικής της χώρας μας είναι να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος αντί να προλαβαίνουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις, θέτοντας τον σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας μας, τον τουρισμό, σε διαρκή πειράματα…», είπε η κ. Σβύνου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος τονίζει ότι η αύξηση της φορολογίας στη Ρόδο έχει ουσιαστικά εξαλείψει κάθε περιθώριο κέρδους και επισημαίνει ότι το πλήγμα για τα μικρότερα νησιά θα είναι μεγάλο. «Η εξίσωση του ΦΠΑ στη Ρόδο εδώ και δύο χρόνια έχει περιορίσει σημαντικά το όποιο περιθώριο κέρδους. Στην ουσία δεν περισσεύει τίποτε. Στα μικρότερα νησιά, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα. Όσο για το τέλος διανυκτέρευσης, μένει να δούμε τι θα ισχύσει τελικά. Όλα δείχνουν ότι τελικά θα επιβληθεί, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλεται. Εάν το 2018 ανοίξουν οι προορισμοί της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Τουρκίας, τα πράγματα θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολα. Η επόμενη σεζόν προβλέπεται απαιτητική», τόνισε ο κ. Ματσίγκος.
Υπενθυμίζεται ότι η περιφερειακή αρχή ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει, ζητά πόρους ανάλογα με έσοδα που φέρνουν στο Δημόσιο οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου.
Την πρόταση κατέθεσε πριν λίγες μέρες στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρχος και εδράζεται στη λογική ότι «είναι δίκαιο και αυτονόητο, κάθε περιοχή της χώρας να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση των πόρων αυτών στα ταμεία του κράτους. Φορολογική εξίσωση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να μην συνεπάγεται, επιτέλους, και συμμετοχή των νησιών μας στους πόρους που τους κατανέμονται, σε ποσοστό ευθέως ανάλογο με το ποσοστό που συμμετέχουν και στα δημόσια έσοδα».

Ο Γ. Χατζημάρκος ζητεί ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία κατανομής των κεντρικών πόρων στις Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό την αποκατάσταση της ισονομίας που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τεράστια μεταρρύθμιση για τη χώρα. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, λαμβάνεται με δεδομένο ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, ακριβώς επειδή θεωρείται «πλούσια», χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης υπέστη την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ της, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου