Ειδήσεις

Ερευνα για το 2011: Στο Νότιο Αιγαίο μένουν περισσότεροι από όσους γεννήθηκαν λόγω ευκαιριών απασχόλησης

«Ακτινογραφία" του μονίμου πληθυσμού των Περιφερειών και του Συνόλου της χώρας το 2011

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

 

Στα τέλη Ιουλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένους Πίνακες για τον πληθυσμό της χώρας με βάση την απογραφή του 2011. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Πίνακας στον οποίο δίνεται ο μόνιμος πληθυσμός των 13 Περιφερειών και του Συνόλου Χώρας κατά φύλο, ηλικία, τόπο γέννησης και υπηκοότητα. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του πίνακα αυτού θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό το μόνιμο πληθυσμό των 13 Περιφερειών και του Συνόλου Χώρας κατά τόπο γέννησης. Από την εξέταση αυτή θα φανεί η έκταση της εσωτερικής μετανάστευσης από και προς τις 13 Περιφέρειες καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών στον πληθυσμό τους.

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην απογραφή του 2011, τόσο για λόγους που έχουν σχέση με την πλημμελή οργάνωση και τη διεξαγωγή της όσο και με τις αντικειμενικές δυσκολίες εντοπισμού κυρίως των αλλοδαπών κατοίκων της χώρας, υπάρχει ένα «λάθος κάλυψης». Πρόκειται για το ποσοστό του πληθυσμού που για διάφορους λόγους δεν απογράφτηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια αναπροσαρμογής του. Η αναπροσαρμογή, όμως, αυτή δεν επηρεάζει τα συμπεράσματα που προκύπτουν σε ό, τι αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των Περιφερειών και του Συνόλου Χώρας που θα παρουσιαστούν το άρθρο αυτό.

Με βάση τα στοιχεία του Πίνακα της απογραφής του 2011 που προαναφέρθηκε στις στήλες του Πίνακα που ακολουθεί δίνονται για τις 13 Περιφέρειες και το Σύνολο Χώρας:

* 1η ο μόνιμος πληθυσμός τους.

* 2η, 3η και 4η οι μόνιμοι κάτοικοι τους που γεννήθηκαν: στην ίδια Περιφέρεια (2η), στο εξωτερικό (3η) και σε άλλες Περιφέρειες (4η).

* 5η το σύνολο των γεννηθέντων στην καθεμιά Περιφέρεια.

* 6η η εκροή πληθυσμού που γεννήθηκαν στην κάθε Περιφέρεια προς άλλες Περιφέρειες [δηλαδή, η διαφορά του εκείνων που μένουν στην Περιφέρεια που γεννήθηκαν (2η) από το σύνολο των γεννηθέντων σ’ αυτή (6η)].

* 7η καθαρή εσωτερική μετανάστευση για την καθεμιά Περιφέρεια [δηλαδή, η διαφορά των γεννηθέντων σε άλλες Περιφέρειες που μένουν σ’ αυτή (4η) από την εκροή γεννηθέντων σ’ αυτήν προς άλλες Περιφέρειες(6η)].

* 8η η καθαρή απώλεια ή κέρδος πληθυσμού για την κάθε Περιφέρεια η διαφορά του μόνιμου πληθυσμού της (1η) από το σύνολο των γεννηθέντων σ’ αυτή (6η)].

 

Από τον Πίνακα αυτό (τα ποσοστά που παρατίθενται στη συνέχεια δεν δίνονται διότι ο Πίνακας θα ήταν πολύ μεγάλος κα δυσανάγνωστος) φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011:

* Οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας συγκέντρωναν το 52% του μόνιμου πληθυσμού της χώρας (1η στήλη).

* Τον κύριο όγκο του μόνιμου πληθυσμού των Περιφερειών αποτελούσαν εκείνοι που γεννήθηκαν σ’ αυτές (το 72%) στο Σύνολο Χώρας και το ποσοστό τους κυμαίνεται από 60% στην Αττική μέχρι 84% στη Θεσσαλία (2η στήλη).

* Το ποσοστό των αλλοδαπών στο Σύνολο Χώρας ανέρχεται στο 12% και κυμαίνεται από 7,0% στη Δυτική Ελλάδα μέχρι 14,4% στην Αττική (3η στήλη).

* Το ποσοστό στο Σύνολο Χώρας εκείνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι σε περιοχές διαφορετικές από εκείνη στην οποία γεννήθηκαν ανέρχεται στο 16% και κυμαίνεται από 8,3% στη Θεσσαλία μέχρι 26% στην Αττική (4η στήλη).

* Το ποσοστό εκροής γεννηθέντων από μια Περιφέρεια προς άλλες Περιφέρειες κυμαίνεται από 9,2% στην Αττική μέχρι 31,7% στην Πελοπόννησο.

* Το ποσοστό εισροής γεννηθέντων σε μια Περιφέρεια από άλλες Περιφέρειες κυμαίνεται από 8,5% στη Δυτική Μακεδονία μέχρι 25,9% στην Αττική.

* Καθαρή εσωτερική μετανάστευση (δηλαδή, αυτοί που διαμένουν σε μια Περιφέρεια, αλλά γεννήθηκαν σε άλλες Περιφέρειες είναι περισσότεροι από εκείνους που γεννήθηκαν στην Περιφέρεια αυτή, αλλά μένουν σε άλλες Περιφέρειες) έχουν μόνο η Αττική (το 91% του συνόλου της καθαρής μετανάστευσης) και η Κεντρική Μακεδονία (το υπόλοιπο 9%). Σε όλες τις άλλες Περιφέρειες συμβαίνει το αντίθετο. Το ποσοστό συμμετοχής των γεννηθέντων σ’ αυτές στο σύνολο της εσωτερικής μετανάστευσης προς την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία κυμαίνεται από 2,1% για την Κρήτη μέχρι 17,5% για τη Δυτική Ελλάδα.

Οι μόνες Περιφέρειες στις οποίες ο μόνιμος πληθυσμός τους είναι περισσότερος από εκείνους που γεννήθηκαν σ’ αυτές είναι βασικά η Αττική και λιγότερο η Κεντρική Μακεδονία και (σε μικρό ποσοστό) το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, δηλαδή Περιφέρειες στις οποίες υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.

 

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

http://www.avgi.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου