Ειδήσεις

Το μυστήριο με τις απομακρύνσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ το 2013

Αόρατο έλεγχο για «εμπλοκή» υψηλόβαθμων αξιωματικών της με τη Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε πριν από δύο χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. Η έρευνα σε βάρος τους προαναγγέλθηκε, οι αξιωματικοί απομακρύνθηκαν και τελικώς δεν υπήρξε καμία απολύτως ενέργεια για την εξέταση της υπόθεσης. Νεότερες αναφορές συνδέουν εκείνες τις απομακρύνσεις σημαντικών αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με άγνωστες συγκρούσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό των διωκτικών αρχών για το ανθρωποκυνηγητό εναντίον του επικίνδυνου αλβανού κακοποιού Μάριαν Κόλα στα βορειοδυτικά της χώρας αλλά και τη διαδικασία συλλήψεων πολιτικών και επιχειρηματιών για υποθέσεις διαφθοράς.

Μετά τη δολοφονία Φύσσα

«Το Βήμα» παρουσιάζει νέα στοιχεία για μια ομιχλώδη υπόθεση που είχε απασχολήσει την ηγεσία και τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, λίγο καιρό μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 35χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα από μέλη του «πυρήνα Νίκαιας» της Χρυσής Αυγής. Στις 24 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς – επί υπουργίας Ν. Δένδια – μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους και αντικαταστάθηκαν οκτώ αξιωματικοί από τις πλέον νευραλγικές θέσεις προκειμένου «να διασφαλιστεί, κατά απόλυτο τρόπο, η αντικειμενικότητα σε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που αφορά καταγγελίες για χρυσαυγίτες αστυνομικούς», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στους απομακρυνθέντες ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Κλάδου Ασφαλείας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΚΑΜ, ο αστυνομικός διευθυντής, προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ένας αστυνομικός υποδιευθυντής, προϊστάμενος του Τμήματος Οπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Ασφάλειας Αττικής και άλλα στελέχη. Πολλοί μάλιστα οδηγήθηκαν σε παραίτηση για λόγους ευθιξίας.

Σε σχετικές ερωτήσεις τότε προς τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη για τον λόγο εκδίωξης των υπευθύνων του οργανωμένου εγκλήματος, της ΕΚΑΜ ή άλλων που υπηρεσιακά ήσαν άσχετοι με τη δολοφονία Φύσσα αλλά και την έρευνα για τη Χρυσή Αυγή αφήνονταν υπονοούμενα για «μυστική εσωτερική γνώση για εμπλοκή τους σε ύποπτες πράξεις», χωρίς όμως καμία σχετική διευκρίνιση.

Το παρασκήνιο

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Προέκυψε ότι την τελευταία διετία για τους περισσότερους από τους απομακρυνθέντες για την υπόθεση αυτή δεν υπήρξε καμία απολύτως έρευνα για την αρχικώς αναφερόμενη σχέση τους με το ακροδεξιό μόρφωμα. Οι περισσότεροι από τους υποτίθεται ελεγχομένους προχώρησαν σε διοικητικές πράξεις ή στράφηκαν δικαστικά σε βάρος ανώτατων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις και επέστρεψαν στα πόστα τους. Οπως όμως αναφέρεται σήμερα, σε αυτή την πρόσκαιρη εκδίωξη στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. εν ονόματι της Χρυσής Αυγής υπήρχε άλλο παρασκήνιο.

Στην περίπτωση της απομάκρυνσης του διευθυντή του Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής υπάρχουν νεότερες πληροφορίες ότι λίγο καιρό πριν από την εκδίωξή του με την αόριστη επίκληση της «υπόθεσης Φύσσα» είχε δεχθεί πιέσεις από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. επειδή πραγματοποιούσε έρευνες αλλά και συλλήψεις για υποθέσεις διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών αλλά και επιχειρηματιών – κυρίως για υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και τραπεζικών απατών – χωρίς να ειδοποιεί την τότε ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο εν λόγω αξιωματικός κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις «γιατί αιφνιδιάζει τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.» με τέτοιου είδους ενέργειες και οι προϊστάμενοί του «μαθαίνουν τις παρακολουθήσεις και τις συλλήψεις σημαντικών προσώπων από τα κανάλια». Κατά τις ίδιες πηγές, ο αξιωματικός ανέφερε ότι «είχε εντολές περί μυστικότητας της έρευνάς του από τους δικαστικούς λειτουργούς και έπρεπε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα αιφνιδιασμού των υπόπτων πολιτικών και επιχειρηματιών». Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξέφραζαν την απορία τους «για την επιμονή ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν ενημέρωση για τις έρευνες και τις επικείμενες συλλήψεις».

Το ανθρωποκυνηγητό στο Σούλι

Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο ήταν και το ζήτημα της πρόσκαιρης απομάκρυνσης, πάλι εν ονόματι της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή, αξιωματικών που ήταν αρμόδιοι για τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Εδώ φέρεται καθοριστική η περίπτωση του ανθρωποκυνηγητού το καλοκαίρι του 2013 (λίγες εβδομάδες μετά την αιματηρή απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων) για τη σύλληψη του καταζητουμένου Μάριαν Κόλα. Ο αλβανός δραπέτης έπεσε νεκρός από σφαίρες ανδρών των ΕΚΑΜ, αφού πυροβόλησε έναν εξ αυτών στο πόδι, στις 21 Ιουλίου 2013 στο Σούλι. Επισήμως ύστερα από αυτή την επιχείρηση ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν την ευαρέσκειά τους για τις ενέργειες των αστυνομικών και τον θάνατο του επικίνδυνου ποινικού.

Τώρα όμως παρουσιάζεται ότι εκείνες τις ημέρες είχαν γίνει συσκέψεις όπου «εκφραζόταν η οργή ηγετικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. επειδή ο Κόλα αφέθηκε να πυροβολήσει τον αστυνομικό, δεν εξουδετερώθηκε αμέσως και διέφυγε κι ένας άλλος αλβανός δραπέτης» (σ.σ.: ο Ιλίρ Κούπα που συνελήφθη στις αρχές του 2014 στην Αλβανία). Επιπλέον υπήρχε σειρά προστριβών με άλλους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. (επίσης απομακρύνθηκαν λόγω Χρυσής Αυγής) επειδή «οι αλβανοί δραπέτες πέρασαν το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Αμφιλοχίας». Τώρα τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2013 φέρεται να αποκτούν μια νέα διάσταση…

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου