Ειδήσεις

Θετικό το ισοζύγιο στα Δωδεκάνησα σε ό,τι αφορά τις εγγραφές- διαγραφές επιχειρήσεων

Θετικό είναι το ισοζύγιο που εμφανίζουν στο πρώτο εξάμηνο του 2017, οι εγγραφές-διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική».
Όπως προκύπτει, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, πραγματοποιήθηκαν 378 εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα και 260 διαγραφές. Εχει ενδιαφέρον να σημειωθεί πως το ισοζύγιο ήταν αρνητικό στα τελευταία πέντε χρόνια, πλην του 2017.
Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 άνοιξαν 109 επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα και έκλεισαν 553, το 2014 άνοιξαν 122 και έκλεισαν 530, το 2015 άνοιξαν 148 και έκλεισαν 519 και το 2016 άνοιξαν 300 επιχειρήσεις και έκλεισαν 411, με την μεγαλύτερη δραστηριότητα να καταγράφεται στην Ρόδο και στην Κω.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των στοιχείων από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Πάππου, σύμφωνα με τον οποίον, η εικόνα του θετικού πρόσημου στο ισοζύγιο παρατηρείται στο σύνολο των Επιμελητηρίων της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Επιμελητήριο Αθηνών.
«Θα πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στα στοιχεία, να ερμηνεύσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τους αριθμούς», λέει ο κ. Γ. Πάππου, σημειώνοντας ότι είναι ενθαρρυντικό το θετικό ισοζύγιο που καταγράφεται και στην δική μας περιοχή, ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σχεδόν το 90% των νέων αυτών επιχειρήσεων αφορούν στους κλάδους παροχής υπηρεσιών και εστίασης: «Κυρίως πρόκειται για καταστήματα που αφορούν γρήγορο φαγητό και πολλές φορές απασχολούν ελάχιστο προσωπικό. Δεν έχουμε επιχειρήσεις έντασης απασχόλησης, κάτι που είναι πολύ βασικό. Το σημαντικό είναι να ανοίγουν επιχειρήσεις έντασης απασχόλησης, επιχειρήσεις που απαιτούν δηλαδή μεγαλύτερες επενδύσεις και που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. Όταν μιλάμε για mini bar, café, σαντουιτσάδικα, τα οποία τις περισσότερες φορές απασχολούν μέλη της ίδιας οικογένειας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται για επιχειρήσεις που μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη. Εμείς χρειαζόμαστε επιχειρήσεις έντασης εργασίας και δυστυχώς, οι όποιες ενάρξεις καταγράφονται, αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ένα έως δύο άτομα και συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, είναι πως πρόκειται για εποχιακές επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν μόλις 6-7 μήνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι παρήγορο, ούτε είναι αισιόδοξο βεβαίως όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχει διάθεση από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, να αναλάβει το ρίσκο και να ανοίξει έστω μια μικρή επιχείρηση, προκειμένου να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας».
Όπως δηλώνει στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην περιοχή μας, δεν μπορεί να επέλθει από αυτού του είδους τις επιχειρήσεις διότι δεν μπορούν να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

«Βαθύ αρνητικό πρόσημο
στις εισπράξεις»
Παρά το γεγονός ότι διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, τα στοιχεία από την αγορά δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, αφού η μείωση στις εισπράξεις, φτάνει μέχρι και το 15%, όπως αναφέρει ο κ. Γ. Πάππου. «Δυστυχώς, τα στοιχεία που αφορούν στο εμπορικό κομμάτι του τουρισμού δεν είναι αισιόδοξα. Τα στοιχεία από την τοπική αγορά δείχνουν ότι η κατανάλωση κινείται με αρνητικό πρόσημο της τάξης του 10%-15% (!) με εξαίρεση λίγες επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να καταγράψουν μικρή μείωση στις εισπράξεις μέχρι 5%. Αυτό όμως είναι συγκυριακό, η γενικότερη εικόνα δείχνει ότι η αγορά κινείται σε επίπεδα είσπραξης με βαθύ αρνητικό πρόσημο, που φτάνει μέχρι και το 15%. Αυτά τα ποσοστά, έρχονται από τους παράγοντες της αγοράς, είτε μιλάμε για εμπόριο τροφίμων είτε για επιχειρήσεις που ασχολούνται με εμπόριο άλλων ειδών όπως ένδυσης-υπόδησης, τουριστικά και σουβενίρς. Τα στοιχεία δε, από την αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης αναφέρουν βαθύ αρνητικό πρόσημο».

«Το πρόβλημα είναι η
ποιότητα όχι η πληρότητα»
«Το πρόβλημα είναι η ποιότητα, όχι η πληρότητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανάκαμψη της αγοράς, διότι ήδη οι πληρότητες αγγίζουν το 100%. Το πρόβλημα, δεν είναι η πληρότητα, το πρόβλημα είναι η ποιότητα. Δυστυχώς συνεχίζουμε να προσελκύουμε επισκέπτες πολύ χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Πρόκειται για επισκέπτες-επενδυτές οι οποίοι διαθέτουν πολύ μικρά ποσά στην τοπική αγορά. Οσο συνεχίζουμε να προσελκύουμε χαμηλής οικονομικής δυνατότητας επισκέπτες-επενδυτές, δεν θα δούμε προκοπή στον τόπο μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στην Τουρκία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή με τις χώρες που έχουν προβλήματα, στην Ισπανία, στην Μαγιόρκα, στους Κανάριους Νήσους προέβησαν σε αυξήσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων έως και 20% ενώ εδώ δυστυχώς πιεστήκαμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουριστικό τομέα, να προχωρήσουμε σε μειώσεις της τάξης του 20%!», δήλωσε ο κ. Γ. Πάππου ο οποίος έκανε λόγο για φαύλο κύκλο σημειώνοντας ότι όσο δεν αλλάζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος τόσο αυτό θα συνεχίσει να εκφυλίζεται και θα συνεχίζεται και ο εκφυλισμός της οικονομικής κατάστασης στην αγορά. «Αν δεν προσέξουμε τον τόπο μας, αν δεν φροντίσουμε να έχουμε επάρκεια νερού και ρεύματος στο έτος 2017 που οι ανταγωνίστριες περιοχές έχουν θέσει πολύ ψηλά τον πήχη της ποιότητας, κι εμείς ακόμα συζητάμε αν θα έχει νερό η βρύση που θα ανοίξει ο τουρίστας, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου