Συνεντεύξεις

Ο «Κυκλώνας της Ρόδου» στην υπηρεσία των πολιτών!

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Ο Γιάννης Μανωλάς, λάτρης των καιρικών φαινομένων και θαυμαστής του μεγαλείου της φύσης, κατάφερε – αν και ερασιτέχνης- μέσω του «Κυκλώνα της Ρόδου» να γίνει σημείο αναφοράς στο νησί μας, στα Δωδεκάνησα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, για τις μετεωρολογικές του προγνώσεις.
Ο ίδιος, όπως εκατοντάδες Ροδίτες, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρόδο λόγω της οικονομικής κρίσης και να αναζητήσει καλύτερη τύχη για τον ίδιον και την οικογένειά του στο εξωτερικό, όμως την Ρόδο την κουβαλάει πάντα στην καρδιά του.
Τα περισσότερα από 4.500  μέλη της ομάδας του «Κυκλώνα της Ρόδου», ενημερώνονται διαδικτυακά καθημερινά για τον καιρό ενώ σε ακραία καιρικά φαινόμενα η συμβολή του Γιάννη Μανωλά και των μελών της ομάδας του είναι καθοριστική, για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών γι αυτό και οι τοπικές αρχές είναι πάντα σε επικοινωνία μαζί τους.
Η δημιουργία του «Κυκλώνα της Ρόδου» αλλά και της διεθνούς σελίδας «Cyclone of Rhodes» που έχει περισσότερα από 50.000 μέλη (!), αποτελούν ζωντανή διαφήμιση για τη Ρόδο και τις ομορφιές της και παράλληλα είναι χρήσιμο εργαλείο απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα.
Στην συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο Γιάννης Μανωλάς μας μιλά για την ιδέα του «Κυκλώνα της Ρόδου» και τα επόμενα σχέδιά του, μας μυεί στον κόσμο των κυνηγών καιρικών φαινομένων, εξηγεί τους λόγους που τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την χώρα και μας περιγράφει πώς την ώρα που δουλεύει σε εστιατόριο στην Γερμανία έχει πάντα δίπλα του το laptop για να παρακολουθεί τον καιρό και να ενημερώνει εθελοντικά τους Δωδεκανήσιους για τον καιρό σε κάθε νησί, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
• Τι είναι «Ο κυκλώνας της Ρόδου» και πώς ξεκίνησε;
Η ιδέα για την δημιουργία του «Κυκλώνα της Ρόδου», μου ήρθε το 2012, αν και με τη μετεωρολογία και τα καιρικά φαινόμενα στη Ρόδο ασχολούμαι από το 1998. Εχω πλήρες αρχείο που περιλαμβάνει βροχοπτώσεις, θερμοκρασίες, τα πάντα… Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την μετεωρολογία, έχω όμως μελετήσει πολύ. Εχω διδαχθεί από επαγγελματίες μετεωρολόγους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μου αρέσει πάρα πολύ η μετεωρολογία, αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Ξεκίνησε αρχικά ως χόμπι, κυνηγώντας τα καιρικά φαινόμενα… Στη Ρόδο δεν ασχολούνται πολλοί με αυτόν τον τομέα. Το 2009 συναντηθήκαμε με τον Σταύρο Κεσεδάκη, τον κολλητό μου, και μοιραστήκαμε την αγάπη μας για τα καιρικά φαινόμενα. Με τον Σταύρο έχουμε κυνηγήσει μαζί και στο εξωτερικό. Ο Σταύρος έφτασε μέχρι την Αμερική, εγώ δεν κατάφερα να πάω μαζί του, έχω πάει όμως στη Ρωσία. Η αγάπη αυτή, η τρέλα μπορώ να πω, μας ενώνει με τον Σταύρο. Είμαστε κυνηγοί καιρικών φαινομένων και έχουμε συνεργαστεί με μεγάλους επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από όλη αυτή τη δραστηριότητα, διαφημίζουμε την Ρόδο στο εξωτερικό κι αυτό είναι κάτι που μας κάνει χαρούμενους.
• Η αγάπη σου για τα καιρικά φαινόμενα «γέννησε» τον «Κυκλώνα» λοιπόν…
Η ιδέα μού ήρθε τον Ιούλιο του 2012, όταν συζητούσα με επιστήμονες από την Κρήτη για τους κυκλώνες και τους αντικυκλώνες. Υπάρχει λοιπόν, ένα φαινόμενο στην Ρόδο το οποίο λέγεται «Κυκλώνας της Ρόδου», εμφανίζεται ανατολικά του νησιού και συγκεντρώνει πολύ μεγάλη ενέργεια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έχει γίνει αντικείμενο έρευνας Κρητικών επιστημόνων. Τότε, λοιπόν, μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω μια ομάδα προκειμένου να ενημερώνω τους συμπολίτες μου στη Ρόδο. Παρόλο που από το 2011 δεν ζω πλέον στο νησί, αγαπώ πάρα πολύ τον τόπο και τους κατοίκους του. Αναγκάστηκα να φύγω –δυστυχώς- λόγω της οικονομικής κρίσης. Είχα ένα σπιτάκι, το πατρικό μου, το οποίο μας άφησε ο συγχωρεμένος ο μπαμπάς μου, όμως ο άνθρωπος έφυγε από αυτή την παλιοαρρώστια, τον καρκίνο, σε ηλικία 52 ετών. Εφυγε μικρός, άφησε κάποια χρέη, δεν πρόλαβε να τα τακτοποιήσει ο άνθρωπος, πού να φανταστεί ότι θα έφευγε τόσο μικρός από την ζωή… Εξαιτίας των χρεών αυτών λοιπόν, χάσαμε το σπίτι. Αναγκάστηκα τότε, να έρθω στο εξωτερικό για να δουλέψω. Εχω ένα αγοράκι 2,5 ετών με την δεύτερη σύζυγό μου, τον Γιωργάκη, κι έχω δύο κόρες από τον πρώτο μου γάμο που ζουν στην Κάλυμνο με την μητέρα τους.
• Τώρα ζεις στην Γερμανία, όπου μετακόμισες από την Ρωσία.
Ναι, ζω στην Γερμανία. Εργάζομαι σε ένα εστιατόριο, τρέχουμε μέσα στην κουζίνα, γίνεται χαμός αλλά πάντοτε έχω δίπλα μου το laptop, παρακολουθώ τα ραντάρ και τα μετεωρολογικά μου όργανα και πάντα ενημερώνω τους συμπολίτες μου για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Η μετεωρολογία είναι το πάθος μου, το χόμπι μου, η αγάπη μου… Αν μπορούσα να αφοσιωθώ σε αυτό θα το έκανα. Στη Ρόδο, ήμουν μηχανικός αυτοκινήτων αυτό είναι το επάγγελμά μου. Στο εξωτερικό, δυστυχώς, δεν κατάφερα να το ασκήσω λόγω της γλώσσας. Επρεπε όμως εργαστώ, κι έτσι τώρα έχω μπει στην κουζίνα.
• Όταν ξεκίνησε ο «Κυκλώνας» το 2012, είχες φανταστεί ότι θα έπαιρνε την μορφή που έχει σήμερα;
Όχι, ούτε καν περνούσε από το μυαλό μου τότε. Τότε σκεφτόμουν ότι στον «Κυκλώνα της Ρόδου» θα ήμασταν μια παρέα που αγαπά τον καιρό και που θα μας έφερνε κοντά το διαδίκτυο, με την προοπτική να ενημερώνουμε όσους μας παρακολουθούσαν.
Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι ο «Κυκλώνας» θα έφτανε τα 4.500 μέλη και θα γινόταν θέμα σε ΜΜΕ, ότι θα μας έδειχνε στον ΑΝΤ1, ότι το MEGA θα μας έκανε αφιέρωμα… Η ομάδα μας είναι γνωστή στην Ελλάδα και πλέον και στο εξωτερικό. Αρκεί να σας πως ότι η διεθνής σελίδα μας «Cyclone of Rhodes», όπου κι εκεί γίνονται προγνώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει 50.000 μέλη, εκ των οποίων 5.000 Ελληνες και 45.000 ξένοι από διάφορες χώρες του κόσμου!
• Τι κάνει ένας κυνηγός καιρικών φαινομένων;
Προετοιμάζεται πριν κάνει οτιδήποτε! Η προετοιμασία είναι το Α και το Ω. Σωστή γνώση και προετοιμασία, αυτά είναι απαραίτητα. Πρέπει να ξέρει να διαβάζει τα ντόπλερ ραντάρ, τους καιρικούς χάρτες, τα παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης κι αφού έχει ελέγξει τα πάντα, έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, κι έχει εντοπίσει τα σημεία διαφυγής, παίρνει την φωτογραφική μηχανή, ή δύο φωτογραφικές μηχανές όπως κάνω εγώ και ο Σταύρος,  και την βιντεοκάμερα και ξεκινά το ταξίδι. Αυτό το ταξίδι, αυτό το κυνήγι, μας συνεπαίρνει κάθε φορά… Δεν μπορώ να σας το περιγράψω, είναι το κάτι άλλο!
• Πάντως κάθε φορά που στη Ρόδο περιμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, όλοι κρέμονται από τα χείλη σου! Ακόμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες!
Προσπαθώ να ενημερώνω σωστά τον κόσμο, χωρίς να τον τρομοκρατώ. Τόσο εγώ, όσο και ο Σταύρος αλλά και άλλα νέα παιδιά που είναι συμμετέχουν ενεργά στον Κυκλώνα, σκοπό έχουμε να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες για να είναι ασφαλείς. Η ομάδα μας είναι κατοχυρωμένη, υπάρχει καταστατικό και το όνομά μας είναι επίσης κατοχυρωμένο.
• Ως κυνηγός καιρικών φαινομένων έχεις κινδυνεύσει ποτέ;
Δεν έχει κινδυνεύσει άμεσα η ζωή μου, αλλά το κάθε καιρικό φαινόμενο είναι επικίνδυνο. Στη Ρωσία, το περασμένο καλοκαίρι, κινδύνευσα από την δημιουργία ενός υπερκύτταρου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο σύννεφο, το οποίο έβγαζε αστραπές που έπεφταν πολύ κοντά μου και δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής, ούτε μπορούσα να κρυφτώ κάπου… Εκεί κινδύνευσα, φοβήθηκα. Όταν βέβαια πέρασε ο κίνδυνος, ανακουφίστηκα και στη συνέχεια όταν το συζήτησα με τα παιδιά του «Κυκλώνα», το χρησιμοποίησα ως παράδειγμα προς αποφυγή… Συζητάμε τις εμπειρίες μας και μέσα από αυτές διδασκόμαστε. Ξέρετε, πέρα από τις προγνώσεις που αναρτώ για την ενημέρωση των πολιτών, μεταξύ μας εμείς οι «κυνηγοί» συζητάμε πιο εξειδικευμένα πράγματα όπως είναι η δυναμικότητα του κάθε κυττάρου που έρχεται στα Δωδεκάνησα. Τα παρακολουθούμε στενά και εξετάζουμε όλα τα δεδομένα πριν βγούμε να κυνηγήσουμε.
• Ο Κυκλώνας καλύπτει ένα τεράστιο κενό που είχαμε στην περιοχή μας ως προς τις καιρικές προγνώσεις οι οποίες πάντα ήταν γενικόλογες.
Ναι, όντως αυτό μας το έχουν πει πολλοί.
• Προφανώς γι’ αυτό και οι τοπικές αρχές απευθύνονται σε σένα όταν επίκειται κακοκαιρία.
Ακριβώς, συνεργαζόμαστε με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, χειμώνα και καλοκαίρι. Είμαστε σε άμεση επαφή με τους εθελοντές. Ακόμα και το καλοκαίρι, όταν υπάρχει αυξημένη ένταση ανέμων ή συνθήκες καύσωνα, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα στο πλαίσιο της πυροπροστασίας για να σώσουμε τα δάση μας. Τον χειμώνα, προσπαθούμε να ενημερώσουμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τότε που πνίγηκαν οι άνθρωποι, τον Νοέμβριο του 2013, είχαμε προειδοποιήσει με δελτίο πρόγνωσης, για να προστατέψουμε τον κόσμο αλλά δυστυχώς, δεν ήμασταν τόσο γνωστοί όσο είμαστε σήμερα. Θυμάμαι τότε, χρειαστήκαμε περισσότερες από έξι ώρες για να ετοιμάσουμε την πρόγνωση, δουλεύαμε μέχρι τα μεσάνυχτα… Φοβόμασταν πάρα πολύ για το τι επρόκειτο να συμβεί. Δυστυχώς τότε, δεν μας γνώριζε πολύς κόσμος… Δυστυχώς… Από νωρίς το πρωί ενημερώναμε μέσω του διαδικτύου να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του, να μην κυκλοφορεί έξω. Τι να σας πω, τα ραντάρ είχαν πάρει φωτιά, βλέπαμε τον κίνδυνο να πλησιάζει…
• Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί ο «Κυκλώνας»; Τι έχεις στο μυαλό σου;
Θέλω να κατασκευάσω ένα site, που θα έχει αναλυτικό χάρτη για τα Δωδεκάνησα και παράλληλα θέλω να φτιάξω μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα, ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να λαμβάνουν οι πολίτες ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου