Ειδήσεις

ΤτΕ: Περισσότεροι τουρίστες, λιγότερα έσοδα το 2016

Mε πτώση των τουριστικών εσόδων σε επίπεδο χώρας και επιχειρήσεων και της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των επισκεπτών, καθώς και με αύξηση των διεθνών αφίξεων φαίνεται, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, ότι έκλεισε η σεζόν του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, τα τουριστικά έσοδα της χώρας μειώθηκαν κατά 4,2% ή κατά 575 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Επίσης, η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά 9% και περιορίσθηκε στα 537 ευρώ. Σε επίπεδο βασικών αγορών, πτωτικά κινήθηκαν στο δεκάμηνο τα τουριστικά έσοδα από τους Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες και ανοδικά από τους Ρώσους. Για το ίδιο διάστημα, οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,7%, φθάνοντας σε 23,5 εκατ. Ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις από τη βρετανική, τη ρωσική, τη γερμανική και την αμερικάνικη αγορά και πτωτικά από τη γαλλική.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, βάσει των στοιχείων του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τις υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις. Το ινστιτούτο πραγματοποίησε μελέτη για τα κόστη λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης 4 αστέρων στην Ελλάδα και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς (Κύπρο, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία). Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση στην Ελλάδα έχει τα υψηλότερα τέλη και τον υψηλότερο ΦΠΑ και τα μικρότερα δυνητικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων. Επίσης, η υπερφορολόγηση οδηγεί σε επιχειρήσεις που λειτουργούν για να εισφέρουν στο κράτος και όχι να αμείβουν τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες, με επακόλουθο πολύ μειωμένα κίνητρα για επιχειρείν και εργασία. Μόνο στην Ελλάδα το άθροισμα των καθαρών αμοιβών εργαζομένων και κερδών είναι σχεδόν ισόποσο με το άθροισμα των φόρων. Αντιθέτως, στην Ισπανία και στην Κύπρο οι επιχειρήσεις λειτουργούν κυρίως για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους και όχι για τα κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία. Σε μικρότερο βαθμό το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία.

Επιπλέον, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν στην Ελλάδα ίσχυαν οι φορολογικοί συντελεστές της Κύπρου, το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων θα ήταν υψηλότερο κατά 50%. Παράλληλα, η υπερφορολόγηση οδηγεί σε μικρότερη σεζόν, καθώς η τιμή με την οποία θα ανοίξει για να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα είναι κατά 16% υψηλότερη από αυτήν που θα ίσχυε αν οι φορολογικοί συντελεστές ήταν οι ίδιοι με της Κύπρου. Προκειμένου οι εργαζόμενοι στα ελληνικά ξενοδοχεία να έχουν τις ίδιες αμοιβές με τους συναδέλφους τους στα κυπριακά και το λειτουργικό κέρδος στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα να είναι το ίδιο με της Κύπρου, η τιμή δωματίου για τον πελάτη πρέπει να είναι κατά 34% υψηλότερη. Ολα αυτά οδηγούν σε μειωμένες ή καθόλου επενδύσεις, καθώς τα λειτουργικά κέρδη δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου