Συνεντεύξεις

Γ. Παναγόπουλος «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χειροτερέψει δραματικά την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Με το νέο μνημόνιο, το οποίο κινείται στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση με τα προηγούμενα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
Στις συνέπειες που είχε η εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην αγορά εργασίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων,  σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος και προσθέτει πως η  Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή μοντέλου οικονομικής πολιτικής.
«Η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο της έχουν επεξεργαστεί και έχουν προτείνει τρεις πυλώνες βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση και στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας. Στο πλαίσιο της προσέγγισής μας, έχουμε προτείνει τον επανασχεδιασμό της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους», τονίζει ο κ. Παναγόπουλος.
Σε ερώτηση σχετικά  με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Παναγόπουλος δηλώνει ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση, οποιαδήποτε μεταβολή γίνεται χωρίς μελέτη και χωρίς κοινωνική συναίνεση, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρεται και στις προσπάθειες που θα καταβληθούν για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η συνέντευξη του κ.  Γιάννη Παναγόπουλου, αναλυτικά:
• Πολλαπλά πλήγματα θα επιφέρει στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους το τρίτο μνημόνιο. Σε ποιες κινήσεις θα προβεί η ΓΣΕΕ για να αποτραπούν τα χειρότερα;
Έχετε δίκιο. Το τρίτο μνημόνιο έρχεται να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ένταση σκληρά και δυσβάσταχτα μέτρα για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τα συλλογικά όργανα της Συνομοσπονδίας θα καθορίσουν το επόμενο διάστημα τη στάση και τη στρατηγική μας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που διεκδικούμε ως ΓΣΕΕ και απαιτούμε να γίνει άμεσα, είναι η νομοθετική παρέμβαση για αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πρέπει να γίνει άμεσα η αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και φυσικά η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονιακών παρεμβάσεων επίπεδα.
• Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τη διήμερη συνάντηση που έγινε στη Ρόδο όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία που απορρέουν από την έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ  για τις επιπτώσεις από τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν;
Κατά την διημερίδα που διοργανώθηκε στο όμορφο νησί της Ρόδου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον κλάδου του Τουρισμού  – Επισιτισμού, παρουσιάστηκαν με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο οι διαπιστώσεις μας για την σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ αναλύθηκαν οι προοπτικές για την Οικονομία και το Εργατικό Δυναμικό. Το επόμενο διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα αυτής της ομολογουμένως εξαιρετικής από πλευράς συμμετοχής και συντονισμού διημερίδας και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πλούσιο υλικό για συζήτηση και σχεδιασμό γύρω από τον κλάδο. Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο στα χέρια των συνδικάτων όσον αφορά στις διεκδικήσεις στο χώρο του τουρισμού.
• Ποια είναι η θέση σας για την κατάργηση των μειωμένων  συντελεστών του ΦΠΑ στη Ρόδο και  σε νησιά του νομού Κυκλάδων;
Πάγια θέση των συνδικάτων είναι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση, οποιαδήποτε μεταβολή γίνεται χωρίς μελέτη και χωρίς κοινωνική συναίνεση, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για το θέμα αυτό τον πρώτο λόγο έχουν οι οργανώσεις μέλη μας, τα Εργατικά Κέντρα στις περιοχές που θίγονται και η Ομοσπονδία των Εργαζομένων του κλάδου.
• Πιστεύετε πως με τα νέα  μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα αυξηθούν  ακόμη περισσότερο  τα ποσοστά  ανεργίας; Είναι όμως δυνατό με το νέο μνημόνιο να δημιουργηθούν  ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας;
Η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χειροτερέψει δραματικά την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Με το νέο μνημόνιο, το οποίο κινείται στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση με τα προηγούμενα, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή μοντέλου οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής εξόδου της οικονομίας από την κρίση χρέους, την αποπληθωριστική ύφεση και την απομόχλευση. Η ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτο της, έχουν επεξεργαστεί και έχουν προτείνει τρεις πυλώνες βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση και στη διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας. Στο πλαίσιο της προσέγγισής μας, έχουμε προτείνει τον επανασχεδιασμό της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει του άξονα: βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα – βιώσιμο χρέος. Έχουμε προτείνει «ρήτρα επανεπένδυσης των τόκων», ενώ για την ενίσχυση της κατανάλωσης, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση «προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης.
Έγινε δεκτό τελικά το αίτημα της  ΓΣΕΕ για  παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015. Από το 2016 όμως τι θα συμβεί καθώς η μη υπογραφή νέας σύμβασης θα δημιουργήσει σοβαρά αδιέξοδα;
Η ΓΣΕΕ, μετά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να παραμένουν στο επίπεδο των προθέσεων), ανέλαβε πρωτοβουλία για την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονιακών νόμων να επικρέμεται πάνω από τους εργαζόμενους, επιδίωξε και πέτυχε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014 μέχρι το τέλος του 2015. Η αποκατάσταση του ΟΛΟΥ πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του ευάλωτου κρίκου της παραγωγικής αλυσίδας, του κόσμου της μισθωτής εργασίας δηλαδή, δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να μπαίνει στη ζυγαριά των εξελίξεων στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας. Ρυθμισμένη αγορά εργασίας σημαίνει λιγότερα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις. Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας αυτό το ρόλο παίζουν. Πέρα από τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και περιορίζουν σημαντικά φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων ενός κλάδου, με αιχμή το μισθολογικό κόστος. Κάτι τέτοιο το γνωρίζουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις και γι’ αυτό επιμένουμε στην καθολικότητα, την υποχρεωτικότητα και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Για τη ΓΣΕΕ, η επαναφορά από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού και του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα, αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα και αυτή η διεκδίκηση, θα αποτελεί οδηγό των αγώνων μας.
• Ποια ζητήματα συζητήσατε κατά την επίσκεψή σας στο εξωτερικό με ευρωπαίους συνδικαλιστές;
Είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ΓΣΕΕ, για την επαναθεμελίωση του εργατικού δικαίου στη χώρα μας, η Συνομοσπονδία συνεχίζει τις παρεμβάσεις της σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Ως πρόεδρος της Συνομοσπονδίας οφείλω να μεταφέρω στους συναδέλφους στο εξωτερικό την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, να ζητώ την στήριξη, την αλληλεγγύη και τις παρεμβάσεις τους  στο εσωτερικό των δικών τους χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη δυναμική παρουσία της Συνομοσπονδίας στο εξωτερικό, έχουμε καταφέρει ν’ αναδείξουμε και εν τέλει ν’ αποτρέψουμε ακόμα πιο δυσμενή μέτρα εις βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ έχουμε κινητοποιήσει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), το οποίο έχει τονίσει κατ’ επανάληψή ότι νομοθετικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των μνημονίων, όπως η καταστρατήγηση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αντίκεινται σε διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου