Ρεπορτάζ

Πολυτελής οίκος ανοχής στα όρια του Δήμου Καλλιθέας

  • Υπάρχει υπερσυγκέντρωση στην οδό Αγ. Φανουρίου

Σε νέα χωροθέτηση των οίκων ανοχής στο Δήμο Ρόδου, αναμένεται να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε εφαρμογή των σχετικών νόμων μετά και την υποβολή αιτήσεως για τη χορήγηση σχετικής αδείας λειτουργίας.
Μια υπήκοος Ρουμανίας έχει αιτηθεί συγκεκριμένα την χορήγηση αδείας για τη λειτουργία οργανωμένου πολυτελούς οίκου ανοχής, στα όρια του πρώην Δήμου Καλλιθέας και σε σημείο, που δεν γειτνιάζει με άλλες κατοικίες, πλησίον της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου.
Στον πολυτελή οίκο ανοχής θα απασχολούνται, εκ περιτροπής, τρεις γυναίκες που κατέχουν σχετικές άδειες και υποβάλλονται σε εξετάσεις από το υγειονομείο.
Η δημοτική κοινότητα αναμένεται να εισηγηθεί τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης χρήσεως γής στην περιοχή καθώς δεν επηρεάζεται αρνητικά το περιβάλλον της κατοικίας στα όριά της.
Η χωροθέτηση των οικημάτων επ’ αμοιβή προσώπων γίνεται εξάλλου βάσει του Ν.2734/1999 άρθρο 3 παρ. 4 κατά το οποίο «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτήρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές».
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθορίζουν, με απόφασή τους, τον αριθμό των εν λόγω αδειών, που επιτρέπεται να χορηγούνται στην περιφέρειά τους, με βάση τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και ανάγκες, που σχετίζονται κυρίως με τον πληθυσμό τους και τη σύνθεση αυτού, την ύπαρξη στρατοπέδων, λιμανιών και βιομηχανικών μονάδων καθώς και με την ανάπτυξη εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων, που επιβάλλουν την απασχόληση ή τη διέλευση των ατόμων από άλλες περιοχές.
Στην Ρόδο έχουν εγκριθεί αρμοδίως 12 άδειες και όλοι οι οίκοι ανοχής λειτουργούν στη συνοικία του Αγίου Φανουρίου, στη Μεσαιωνική Πόλη. Στην πλειοψηφία τους δε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν δοθεί σε τρανσέξουαλ.
Η υπερσυγκέντρωση οίκων ανοχής, σε έναν αρχαιολογικό χώρο, που τέτοιες λειτουργίες απαγορεύονται ρητώς και κατηγορηματικώς, είναι γεγονός.
Το θέμα της παράνομης και μάλιστα από το έτος 1999, λειτουργίας των οίκων ανοχής στον αρχαιολογικό χώρο και παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Φανουρίου, είχε έλθει εξάλλου στο προσκήνιο, μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να απαγορεύσει την ίδρυση οίκων ανοχής και σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αλλά και η διεύθυνση πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί αυστηρά η κατοικία.
Η διεύθυνση πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ έκρινε συγκεκριμένα ότι οι οίκοι ανοχής δεν επιτρέπονται στις περιοχές αμιγούς κατοικίας, γιατί ως προς την πολεοδομική τους λειτουργία, υπάγονται στα καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών.
Σημείωσε δε ότι δεν επιτρέπονται στις περιοχές αυτές χρήσεις, όπως καφετέριες, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κ.λπ.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποστηρίζει ότι οι χρήσεις που επιτρέπονται στις περιοχές αμιγούς κατοικίας αφορούν την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των κατοίκων. Ο οίκος ανοχής «δεν δύναται να θεωρηθεί ως εμπορικό κατάστημα που εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής», αναφέρει.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η ίδρυση οίκου ανοχής δεν επιτρέπεται σε κτήριο που χρησιμοποιείται ως κατοικία, επομένως είναι ασύμβατη με τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως αμιγούς κατοικίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου