Ειδήσεις

Πυρετός διεργασιών στο Σκοπιανό, σύσκεψη στο Μαξίμου

Εντονο και πλούσιο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες των συζητήσεων και το διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θα ενημερώσει μεταξύ άλλων για το Σκοπιανό. Εκτός του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Πάνος Καμμένος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη ο ΣΚΑΪ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος. Ειδικότερα, Δευτέρα ή Τρίτη 8 ή 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν, εφόσον ο πρωθυπουργός βρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου, θεωρείται πιθανή μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν χθες ΜΜΕ των Σκοπίων ο νέος γύρος συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο χωρών και τον ειδικό απεσταλμένο τοιυ ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η συνάντηση θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, έδρα του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη συνάντηση στις 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Νίμιτς είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη «NEZAVISEN VESNIK», o γ.γ. του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, το νέο ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Άλι Αχμέτι και τους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Αισιοδοξία Τσίπρα και Ζάεφ

Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για το θέμα και σημείωσε ότι «μπορούμε να διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα και με ευθύνη ένα θέμα το οποίο μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Πρόσθεσε δε ότι στον βαθμό που υπάρχει πράγματι από την άλλη πλευρά η επιθυμία να γίνουν βήματα, μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου». Λίγες ώρες αργότερα γινόταν γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του Γιάννη Μπουτάρη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Ζάεφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε, της πλευράς της ΠΓΔΜ να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι ‘αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι ακριβώς γι’ αυτό αποφάσισε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος, με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις.

Σημειώνεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει μίνι-υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης που σχετίζονται με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό. Στη σχετική συνάντηση ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς θα παρουιάσουν την πορεία της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ θα ζητηθεί και η γνώμη του κυβερνητικού συνεταίρου κ. Καμμένου.

Το Σκοπιανό και ο «ματωμένος γάμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει αναγορευθεί και επισήμως από τον υπουργό Άμυνας ως η «κόκκινη γραμμή», με τον Πάνο Καμμένο να διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία». Δεν είναι βεβαίως λίγες οι φορές που οι ΑΝΕΛ «θόλωσαν» γραμμές που στο παρελθόν χαρακτηρίζονταν «κόκκινες», ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι το θέμα της ΠΓΔΜ έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και εάν τελικώς ο διεθνής παράγων επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών ο αρραβώνας Τσίπρα-Καμμένου μπορεί πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με τα πρώτα βαριά σύννεφα.

Στο Μαξίμου πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος, αλλά περισσότερο για εκείνη κάποιων βουλευτών των ΑΝΕΛ. Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά θα βρεθεί κάποια φόρμουλα που θα ικανοποιεί τον κ. Καμμένο. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το πώς θα βρεθεί αυτή η φόρμουλα, καθώς η επίσημη κυβερνητική θέση μιλά για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και ο κ. Καμμένος αποκλείει οποιαδήποτε αναφορά στον όρο Μακεδονία.

Ενδεικτική πάντως της κατάστασης που επικρατεί και ίσως των σχεδιασμών είναι η δήλωση για πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων, που έκανε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας την Τρίτη σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και «θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα». «Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δείξει και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας».

Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι ενδεχόμενη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα δημιουργήσει σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτό και σπεύδουν να πετάξουν την μπάλα στην άλλη πλευρά.

Τζανακόπουλος: Ο Καμμένος δεν θα φέρει αντίρρηση

την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόποουλος, μιλώντας στο Euronews.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και 25 περίπου Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο κ. Τζανακοπουλος και σημείωσε: «Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα τόνισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας. Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος».

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

thetoc.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου