Περισσότερα από 300 καταλύματα διατίθενται στη Ρόδο μέσω του Airbnb, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το 2017. Όσοι διαθέτουν κάποια εξοχική κατοικία, διαμέρισμα ή όποιο άλλο κατάλυμα κυρίως στις περιοχές της Καλλιθέας και της Νότιας Ρόδου, σπεύδουν να επωφεληθούν από αυτή την νέα τάση ενοικίασης ακινήτων. Για κάθε κράτηση η Airbnb κρατά το 10% (το 3% από τον ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο από τον ενοικιαστή).
Ακόμη και ξένοι, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε παραθεριστική κατοικία στη Ρόδο, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό, τους μήνες που μένει ανεκμετάλλευτο.  Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, όπου οικογένειες είναι έτοιμες να ενοικιάσουν την πρώτη τους κατοικία σε τουρίστες και να διαμείνουν σε κάποιο συγγενικό σπίτι!
Ο ανταγωνισμός των καταλυμάτων που θα ενοικιάζονται μέσω του διαδικτύου με τις οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο αναμένεται να κορυφωθεί φέτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί το 2017 ο αριθμός των καταλυμάτων που θα διατίθενται μέσω του Airbnb. Σημειώνεται ότι κάθε κατάλυμα μπορεί να διαθέτει ακόμη και περισσότερα από τρία υπνοδωμάτια και να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ατόμων. Έτσι, τα ξενοδοχεία, που είναι βεβαρυμένα με υψηλά λειτουργικά κόστη και υψηλή φορολογία, αναμένεται να «χάσουν» ένα σημαντικό ποσοστό του εισερχόμενου τουρισμού.
Επιπλέον, λόγω των άκρως ανταγωνιστικών τιμών στις οποίες διατίθενται τα καταλύματα μέσω Airbnb, θα αναγκαστούν ίσως κάποια ξενοδοχεία να μειώσουν τις τιμές των δωματίων τους προκειμένου να δελεάσουν τους τουρίστες, όπως έγινε και πέρυσι σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη!
Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2015 απελευθερώθηκε στην Ελλάδα η βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 94Α/2015, καταργείται η παράγραφος του άρθρου 2 του ν. 4276/2014 (Α 155) και η παρ. 7 του άρθρου 2 του ν. 2160/1993 (Α118), που σημαίνει ότι επιτρέπεται η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτου σε ιδιώτες χωρίς την έκδοση Ειδικού Σήματος ΕΟΤ. Πριν από τον εν λόγω ΦΕΚ το διάστημα βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης οριζόταν στους τρεις μήνες. Το μόνο που χρειάζεται πια να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να μπει σε μία από τις παγκόσμιες πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, να καταχωρήσει τα στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου και να ξεκινήσει να λαμβάνει εισόδημα.
Το θέμα της φορολογίας, εν τούτοις, είναι αρκετά θολό αυτή τη στιγμή, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των μισθωτηρίων συμβολαίων στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr για τη λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρησης της μίσθωσης. Η μίσθωση αυτή δηλαδή, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως κάθε αστική σύμβαση μίσθωσης κατοικίας. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι αλλοδαπός, ο οποίος δεν έχει υποχρέωση για έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, καταχωρείται στο σύστημα ο αριθμός διαβατηρίου, η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και η χώρα προέλευσης του.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα προωθείται νομοσχέδιο, που προβλέπει δημιουργία Μητρώου, όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν καταλύματα μέσω διαδικτύου, ενώ τα στοιχεία τους θα διασταυρώνονται με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης. θα επιβάλλεται 3% φόρος σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω γνωστών ιστοσελίδων, όπως και αυτή του Airbnb, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να δηλώνουν τα ποσά που λαμβάνουν στη φορολογική τους δήλωση προκειμένου να φορολογούνται με τους συντελεστές που επιβαρύνονται τα εισοδήματα από τα ενοίκια (με συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα από 35.000 ευρώ και άνω). Επιπλέον εξετάζεται το γεγονός να επιτρέπονται μόνο τέσσερα καταχωρημένα ακίνητα ανά ιδιοκτήτη ακολουθώντας το παράδειγμα του Βερολίνου, που από Μάιο του 2016 απαγορεύει την ενοικίαση ολόκληρων κατοικιών μέσω υπηρεσιών τύπου Airbnb θεσπίζοντας μεγάλες χρηματικές ποινές για τους παραβάτες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ