Aθήνα, 3

Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει 4ο μνημόνιο επιμένει η Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι καθημερινά επιβεβαιώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τα πάντα στους δανειστές, για να παραμείνει στην εξουσία.
Ως επιβεβαίωση αυτού, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, επικαλέστηκε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει ήδη συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 και συζητά τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν.
«Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης Τσίπρα για διαρκή λιτότητα.
Μετά το συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου, τη συνυπογραφή της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, την επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου στις 23 Δεκεμβρίου και τη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” στις 31 Δεκεμβρίου 2016, ήρθε η σειρά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δ. Τζανακόπουλου, να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει τα πάντα στους δανειστές με αντάλλαγμα την παραμονή της στην εξουσία», υποστήριξε ειδικότερα ο κ.Κικίλιας.
«Ο κ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”, παραδέχτηκε ότι η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. και για μετά το 2018. Ομολογεί ότι η Κυβέρνηση συζητά τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρει για να επιτύχει αυτόν το στόχο. Ομολογεί επίσης, ότι συζητά το νέο, 4ο Μνημόνιο. Μόνο που το βαφτίζει “δημοσιονομικό μονοπάτι”…» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, καταλήγοντας:
«Ευτυχώς οι Έλληνες έχουν καταλάβει πού οδηγεί το “μονοπάτι Τσίπρα”. Και ζητούν πολιτική αλλαγή για να ξεφύγουν από αυτό. Για να ξαναβρούν ελπίδα και προοπτική».

Νέα επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα…
«Ποδαρικό» με επίθεση στους κυβερνώντες για την πολιτική τους στην Οικονομία, κάνει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «όσο παραμένουν στην κυβέρνηση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο» και πως «όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο καλύτερα»…
Στην Χαριλάου Τρικούπη, μιλούν για …αναμενόμενο ποδαρικό του κ. Τσίπρα το 2017, αφού «είχε ετοιμαστεί από καιρό και αποτελεί επανάληψη αυτού που ξέρει και μπορεί». Αναφέρονται στους νέους έμμεσους φόρους, αυτή την φορά στα καύσιμα, τον καφέ, τα τσιγάρα, το τηλέφωνο και το διαδίκτυο, στις αυξημένες εισφορές για εμπόρους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, αγρότες και επιστήμονες με το φορο-ασφαλιστικό, στην αύξηση προκαταβολής φόρου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και την αύξηση των συντελεστών για τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και στις νέες μειώσεις και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Υποστηρίζοντας πως οι συνέπειες των μέτρων στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία είναι δεδομένες και άκρως αρνητικές και πως αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση είναι ότι με την πολιτική της υπονομεύει όχι μόνο την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά και τον τομέα των εσόδων για τα οποία επαίρεται, περιγράφουν τους κυβερνώντες ως να είναι «αποκομμένοι από την πραγματικότητα και αγκαλιά με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους», με αποτέλεσμα να αδυνατούν να κατανοήσουν ότι θα εισπράξουν τα αντίθετα από αυτά που επιδιώκουν. «Ίσως γι’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος μας ενημέρωσε ότι συζητάνε την παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018, επειδή δεν έχουν καταλάβει ότι η εφαρμογή του δεν κινείται πια στη σφαίρα της θεωρίας και του απώτερου μέλλοντος», σημειώνουν.
«Η διετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται μια περίοδος που σύντομα όλοι θα θέλουν να ξεχάσουν, όπως τους εφιάλτες στα όνειρα», λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, θυμίζοντας για τους κυβερνώντες ότι «ξεκίνησαν με την κατάρρευση όλων των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει με τα μεγαλειώδη ψέματά τους και μας επέστρεψαν στην ύφεση, συνέχισαν με την παράδοση της δημόσιας περιουσίας, του εθνικού μας πλούτου και των Τραπεζών στους ξένους και σήμερα με την απεμπόληση των κεκτημένων του 2012 για το χρέος, τα θηριώδη πλεονάσματα για πολλά χρόνια και τον «κόφτη» διαρκείας, εγκλωβίζουν τη χώρα και τους πολίτες σε ένα αδιέξοδο». Όσο, δε, παραμένουν στην κυβέρνηση, τόσο μεγαλώνει καθώς λένε το αδιέξοδο, για αυτό και τους καλούν να …φύγουν μια ώρα αρχύτερα.
ΕΦΚΑ: «Ταμείο- γίγας» με 4,2 εκατ.
ασφαλισμένους και 2,36 εκατ. συνταξιούχους

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Την ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όπου εντάσσονται εννέα ασφαλιστικοί φορείς, 4,2 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι.
Σήμερα ενεργοποιείται η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το ενιαίο μητρώο των ασφαλισμένων με 15 εκατ. εγγραφές.
Επίσης ενεργοποιήθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο (1555) το οποίο λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 16:00.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αναμένεται να λάβουν τα ειδοποιητήρια με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση. Έτος βάσης των εισφορών θα είναι το καθαρό εισόδημα του 2015.
Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή τι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί εργαζόμενοι, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των οποίων οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές.
Άγνωστο παραμένει επίσης τι θα γίνει με όλους αυτούς που χρωστούν 30 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά Ταμεία και δεν έχουν ενημερότητα και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν για να καταβάλουν έστω τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποκοπεί η προσωπική διαφορά (το ΔΝΤ επιμένει στην αφαίμαξή της), τονίζοντας ότι μετά το 2018, θα αυξηθούν οι συντάξεις, ύψους 600 ευρώ.
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος.
Μέχρι αυτή στη στιγμή είπε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η κοινή καταβολή εισφορών και μισθών κάτι που προβλέπει ο νόμος και θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο. Η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι μέχρι 31/12 δεν θα εκκρεμμεί καμία αίτηση συνταξιοδότησης κύριας σύνταξης όταν το 2014 οι αιτήσεις ήταν πάνω 161.000.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ