Την 6η Φεβρουαρίου 2017 θα αναβιώσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου υπόθεση με κατηγορούμενο για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, έναν 62χρονο μελισσοκόμο, που γεννήθηκε στα Τρίκαλα και διαμένει μόνιμα στ’ Αφάντου, και ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.
Αθώος κρίθηκε από τον πρώτο βαθμό ο 60χρονος αδελφός του.
Σύμφωνα με καταγγελία του κ. Ελευθέριου Αγραφιώτη του Νικολάου, 48 ετών, οικοδόμου και της συζύγου του κ. Βασιλικής Αγραφιώτη του Γεωργίου 49 ετών, ιδιωτικής υπαλλήλου, που διαμένουν ομοίως στ’ Αφάντου και έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητο πλησίον ακινήτου των κατηγορούμενων, σε αγροτική περιοχή της Παραμυθίας, ο πρώτος πυροβόλησε με ανθρωποκτόνο πρόθεση εναντίον τους, ενώ αυτοί βρίσκονταν εντός του υπ‘ αριθμ. ΡΟΖ 3368 ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου μετά από φραστικό επεισόδιο, που είχε προηγηθεί, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους, ενώ ο δεύτερος παρείχε απλή συνδρομή κατά την τέλεση της ανωτέρω πράξης.
Οι δύο αδελφοί διατηρούν δύο κατοικίες στο αγρόκτημά τους στην Παραμυθία. Εκεί διατρέφουν κότες και κουνέλια, έχουν σκυλιά για φύλαξη και για συντροφιά, αλλά και γάτες. Στο τελευταίο κυρίως διάστημα και ενώ είχαν προηγηθεί πιέσεις, όπως υπογράμμισε ο δεύτερος κατηγορούμενος, για την αγορά του ακινήτου τους από τον φερόμενο ως θύμα και κατηγορηματική άρνηση αυτών, άγνωστοι δηλητηρίαζαν τα ζώα τους.
Οι δύο αδελφοί βρήκαν συγκεκριμένα νεκρά κουνέλια, κότες, ένα σκύλο τους, έναν άλλο τον γλίτωσαν δύο φορές από το θάνατο και είχαν βρει μια γάτα τους κρεμασμένη. Κάτω από το σώμα της κρεμασμένης γάτας ήταν τα γατάκια που είχε γεννήσει.
Το απαίσιο αυτό θέαμα, υπαιτιότητα απάνθρωπων και αδίστακτων δραστών γέμισε με μίσος και θλίψη τους δύο μελισσοκόμους, που από την πρώτη στιγμή πιθανολόγησαν ότι δράστες ήταν το ζεύγος Αγραφιώτη.
Την υποψία τους αυτή κοινολόγησαν δε σε τρίτους κατοίκους στ’ Αφάντου, ενώ εξέφραζαν ταυτόχρονα φόβους για χειρότερα.
Ένας κοινός τους φίλος ανέλαβε τότε πρωτοβουλία για να αμβλύνει τη διαφορά, ζητώντας από το ζεύγος Αγραφιώτη, που αρνείτο κατηγορηματικά ότι επιτέθηκε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στα ζώα, να μεταβεί στο αγρόκτημά τους και να τους εξηγήσει ότι δεν φέρουν ευθύνη για τα θλιβερά συμβάντα.
Όπερ και εγένετο…
Περί ώραν 20.00 της 8ης Αυγούστου 2009 το ζεύγος Αγραφιώτη μετέβη στο αγρόκτημα για να συναντήσει τα αδέλφια. Η κατάσταση ωστόσο δεν εκτονώθηκε αλλά επιδεινώθηκε. Άρχισε συγκεκριμένα ένας τρικούβερτος καβγάς ύβρεων και απειλών, ενώ σύμφωνα με όσα είπαν οι φερόμενοι ως θύματα, ο δεύτερος αδελφός επιτέθηκε με μπουνιές και κλοτσιές στον Ελευθέριο Αγραφιώτη πράγμα που ο ίδιος αρνείται. Από το αυτοκίνητο βγήκε και η σύζυγός του η οποία ομοίως μετείχε στον καβγά.
Εκείνη την ώρα ο πρώτος κατηγορούμενος φέρεται να βγήκε από την οικία του και να πυροβόλησε εναντίον τους. Το ζεύγος επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο και επιχείρησε να διαφύγει. Ο πρώτος κατηγορούμενος, όπως καταγγέλθηκε, πυροβόλησε στο αυτοκίνητο δύο φορές. Η μια σφαίρα πέρασε το παρμπρίζ και έπληξε τον Ελευθέριο Αγραφιώτη στο πλευρό. Η άλλη χτύπησε επιδερμικά την σύζυγο του στο χέρι, ενώ όπως υποστηρίζει, ο ίδιος δράστης της κατάφερε ακόμη ένα πλήγμα στο κεφάλι, χρησιμοποιώντας τη λαβή του όπλου.
Οι αστυνομικοί συνέλεξαν από το σημείο τρεις κάλυκες, δύο των 32 χιλιοστών και μια 38 special.
To όπλο δεν βρέθηκε, ενώ οι κατηγορούμενοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν στην κατοχή τους όπλο και ότι έκαναν χρήση αυτού.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Στάσα Καντίτο – Αλεξάνδρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ