Ειδήσεις

“Θέμα ετών” η ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου!

Για πολλοστή φορά, το Εθνικό Θέατρο Ρόδου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς συζητήθηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με σκοπό την έγκριση σειράς μελετών για την ανάθεση συνοπτικού διαγωνισμού για ‘Υπηρεσίες σύνταξης φακέλων και υποστήριξης διαδικασιών για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, για την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, και για την Ολοκλήρωση όψεων Εθνικού Θεάτρου’.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηϊωάννου: «Θα έλεγε κανείς ότι έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια από αυτή την εικόνα την οποία συναντούμε όλοι σε ένα κεντρικό σημείο της Ρόδου, σε ένα κτήριο που είναι σύμβολο της Ρόδου, ένα κτήριο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν τόπο Πολιτισμού. Δεν τιμά κανέναν αυτή η εικόνα, αλλά μας προσβάλλει όλους. Είναι ένα πρώτο βήμα σε έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση του Εθνικού με βάση τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν. Να δούμε σε μια ειδική συνεδρίαση, τι πρέπει να γίνει, να απαντήσουν οι τεχνικοί τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι προβλέπεται. Τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες να αναζητηθεί χρηματοδότηση από άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς. Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά από ανθρώπους της Διεύθυνσης Μ.Πόλης σε συνεργασία με εθελοντές. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό ποσοστό (60%) οικονομικό αντικείμενο και θα τρέξουμε για τα τεύχη δημοπράτησης. Χρειάζεται ένας ειδικός σύμβουλος για το έργο αυτό που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση.
Είναι μια διαδικασία, η οποία φαίνεται ότι θα πάρει χρόνια. Μέχρι να μπει ο εργολάβος, εάν όλα κυλήσουν όπως προγραμματίζεται με το έργο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν γύρω στους έξι μήνες. Και αναφέρομαι σε τρία βασικά στοιχεία: το πρώτο έχει να κάνει με την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του Εθνικού –αυτό που έμεινε στα χαρτιά από το 2013, το δεύτερο έχει να κάνει με μια συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου για την αποπεράτωση των εξωτερικών όψεων (το οποίο έχει μεν μια δυναμική, αλλά είναι υπό συζήτηση εάν πρέπει να γίνουν οι εξωτερικές όψεις ή αν θα πρέπει τα χρήματα να διατεθούν για τις βασικές ανάγκες του κτηρίου) και τρίτο και σημαντικότερο, με τον ειδικό σύμβουλο του έργου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλης κλίμακας έργο που απαιτεί ειδικούς για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην συνέχεια κατά την διαδικασία της δημοπράτησης. Άρα, μιλάμε για τρία σκέλη σε μια κατεύθυνση να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτή η ιστορία έχει διάρκεια. Είναι ένα πολύ μεγάλης κλίμακας έργο, για το οποίο ο δήμαρχος Ρόδου και αυτή η δημοτική αρχή, συνεχίζουν τις προσπάθειες για να βρούν τα χρήματα. Δεν είμαστε σε μια εποχή που υπάρχουν οι λεγόμενοι κρατικοί πόροι, ενώ γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για αναζήτηση πόρων από μεγάλα ιδρύματα» όπως ανέφερε.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηϊωάννου επικαλέστηκε την προσπάθεια που είχε γίνει με την διεκδίκηση της Ρόδου για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, όπου ένα κίνητρο ήταν η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου: «Θα είχε μια πολύ διαφορετική εξέλιξη το Εθνικό Θέατρο εάν η Ρόδος είχε κερδίσει τον τίτλο. Η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για ένα έργο που πλησιάζει τα 10εκ. ευρώ –άρα σε μια τέτοια εποχή ελλείψει και του ΔΗΦΟΔΩ, χρειάζεται πολλή μεγάλη προσπάθεια».
Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως «Το Εθνικό Θέατρο είναι ένα σύμβολο αλλά και ένα στοίχημα για όλους μας. Ζητώ, ο τεχνικός σύμβουλος να προχωρήσει άμεσα στις όποιες ενέργειες χρειάζονται ώστε να έρθουμε σε μεταγενέστερο χρόνο για να βρούμε το ποσό για την μελέτη εφαρμογής» και πρότεινε να επανέλθει προς εξέταση η παλιά μελέτη από το ΚΑΣ που είναι ημιτελής με ίδιους πόρους ώστε να προχωρήσει η εργολαβία και να φτιαχτούν οι εξωτερικές όψεις που είναι απαράδεκτες –πρόταση που έγινε δεκτή από το Σώμα.

Προς διαβούλευση ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού της Μ. Πόλης
Αναφερόμενος στο θέμα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, έχοντας και την αρμοδιότητα για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, υπογράμμισε τα εξής: «Η εμφάνιση της Μ.Πόλης και γενικά η λειτουργία της, είναι ένα πρόβλημα το οποίο διαχρονικά αντιμετωπίζουμε. Τα προβλήματα επαναλαμβάνονται, χωρίς ποτέ να βρίσκεται λύση. Κι αυτό διότι το βασικό πρόβλημα της Μ.Πόλης έχει να κάνει με τη νομοθεσία η οποία χρειάζεται να εκσυγχγρονιστεί. Δεν αφορά μόνον τον Δήμο Ρόδου, αλλά και πολλές ακόμη υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, η Εισαγγελία και η Αρχαιολογία. Αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι να φέρουμε προς διαβούλευση τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Μ.Πόλης. Που σημαίνει ότι θα τεθούν κάποιοι περιορισμοί οι οποίοι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο το οποίο –δυστυχώς εντοπίζεται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και χώρους και όχι συνολικά στο μνημείο. Είναι κρίμα να απαξιώνεται μια ευγενής προσπάθεια πολλών καλών επαγγελματιών από λίγους που συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν. Επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει, πρέπει να τονίσω πως δεν εμπλέκεται μόνον ο Δήμος Ρόδου σε μια σειρά από θέματα, όπως η αφαίρεση αδειών.
Εμείς φέρνουμε μια πρόταση για να γίνει ένα ‘workshop’ ώστε σε συνεργασία και με την βοήθεια των νέων ασκουμένων και νέων δικηγόρων μαζί με ειδκούς, με την Αρχαιολογία και τους επαγγελματίες να μελετήσουμε τον Κανονισμό και να δούμε πού και πώς μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις. Αυτές δεν θα αφορούν μόνον την Μ.Πόλη αλλά εν γένει το τουριστικό προϊόν –διότι αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται και παρουσιάζονται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Στόχος είναι να φέρουμε προτάσεις στο Κοινοβούλιο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά. Από την πλευρά του ο δήμαρχος, θα φέρει το θέμα και στην ΚΕΔΕ προκειμένου να θωρακιστεί και θεσμικά η πρόταση από το σύνολο των δήμων. Η πρωτοβουλία αυτή για το ‘workshop’ θα γίνει προς το τέλος του Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου ως μία ημερίδα για την Μ.Πόλη της Ρόδου».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου