Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μας είναι οι ταχείες και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αναδιαρθρωθεί η ελληνική οικονομία».
Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μιλάει επίσης για την 3η αξιολόγηση, τον ΕΝΦΙΑ που δεν… καταργήθηκε τελικά, την βαριά φορολογία και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά για τον ΦΠΑ στα νησιά, διαβεβαιώνει ότι για τη Ν.Δ.το ζήτημα του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ, που επέβαλαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος στα νησιά του Αιγαίου δεν έχει κλείσει. Παραμένει ανοιχτό, τουλάχιστον στον βαθμό που -στο πλαίσιο μιας γενικότερης μεταρρύθμισης τους φορολογικού μας συστήματος- μπορούν να ενεργοποιηθούν τα αναγκαία δημοσιονομικά αντίβαρα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Τσιάρα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ. Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι…. φρούδες ελπίδες με τις οποίες κέρδισε ο κ. Τσίπρας τις εκλογές του 2015;
Μετά τις εκλογές του 2015 ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά με τροπολογία της τελευταίας στιγμής διόγκωσε το βάρος του φόρου για τους ‘Έλληνες πολίτες. Σας υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε θεσμοθετήσει ευρύτερο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του φόρου σε 6 δόσεις. Ο «κοινωνικά ευαίσθητος» κ. Τσίπρας στρίμωξε τις φορολογικές υποχρεώσεις σε 5 δόσεις στους τελευταίους μήνες του έτους, μαζί με τον αυξημένο φόρο εισοδήματος για το 2017 και τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους. Και από το σύνθημα «δεν πληρώνω» ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα «δεν με νοιάζει πώς θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες».
Η Νέα Δημοκρατία, βέβαια, δεν θα σταθεί στο παρελθόν, την ανακολουθία και την ασυνέπεια της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Τσίπρα. Εμείς, θα κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον.
Όπως βεβαίως γνωρίζετε, ήδη από την προηγούμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στην χαλάρωση του φορολογικού βάρους του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας και περιέγραψε και τα δημοσιονομικά αντίβαρα, που θα μας επιτρέψουν να το κάνουμε πραγματικότητα. Περιέγραψε το πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας με τους πολίτες και σημείωσε ότι δεν θα υποσχεθούμε «λαγούς με πετραχήλια», αλλά μόνο όσα με βεβαιότητα μπορούμε να υλοποιήσουμε.

• Η 2η αξιολόγηση έκλεισε, βγήκαμε στις αγορές, όπως λέει η κυβέρνηση και προχωράμε στην 3η με το βλέμμα στραμμένο στα επικείμενα βαριά μέτρα. Η Ν.Δ. παρουσίασε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Πώς θα τα καταφέρετε, εάν εκλεγείτε στην κυβέρνηση;
Στόχος της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας. Γι’ αυτό στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μας είναι οι ταχείες και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αναδιαρθρωθεί η ελληνική οικονομία στη βάση των πλεονεκτημάτων της παραγωγής μας. Και ταυτόχρονα, προσανατολιζόμαστε σταθερά στη δημιουργία του αναγκαίου χώρου για παραγωγικές επενδύσεις στην πατρίδα μας που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες πολίτες.
Αν επομένως έπρεπε να βάλω έναν τίτλο στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αυτός θα ήταν το τρίπτυχο «βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές και το Κράτος – φορολογική αποσυμφόρηση με ισόποση μείωση δαπανών – ενίσχυση και κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική, παραγωγική οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν μια ριζικά αντίθετη και -για μένα αναχρονιστική-αντίληψη. Αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες για να ικανοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία και τις χρηματοδοτούν στέλνοντας φουσκωμένα εκκαθαριστικά σε κάθε Έλληνα φορολογούμενο, σε κάθε μικρό επιχειρηματία, στους παραγωγικούς αγρότες και τους χαμηλά αμειβόμενους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας.
Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή την σκληρή αλήθεια θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε, την επομένη των εκλογών.
• Η οικονομία ασφυκτιά, τα capital controls ήρθαν για να μείνουν, η φορολογία δεν ευνοεί τις επενδύσεις, ενώ ο ιδιωτικός τομέας και η επιχειρηματικότητα, δέχονται συνεχείς επιθέσεις. Υπάρχει έξοδος από αυτό το περιβάλλον;
Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που καλλιέργησε αυταπάτες στον ελληνικό λαό, όπως ο ίδιος ομολόγησε από το βήμα της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία δεν υποστηρίζει ότι η έξοδος από την κρίση είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Είναι όμως στο χέρι μας να σπάσουμε τον κύκλο της φαυλότητας στην οικονομία μας, λέγοντας την αλήθεια στους Έλληνες πολίτες για τις πραγματικές δυνατότητες αλλά και τις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας. Και με όπλο την αλήθεια, οι δανειστές και οι διεθνείς αγορές θα πειστούν για την αποφασιστικότητά μας να μεταρρυθμίσουμε την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας διέξοδο αναχρηματοδότησης της πατρίδας μας έξω από τα μνημόνια και τις επιτροπείες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη περιγράψει έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη εξόδου από την δύσκολη πραγματικότητα στην οποία έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας. Έναν οδικό χάρτη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Και παράλληλα, θα δημιουργήσει χώρο έκφρασης της δημιουργικότητας της αστείρευτης, υγιούς, ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της μείωσης των φόρων και της ισόποσης μείωσης των δημοσίων δαπανών.
• Κατά την άποψή σας, ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες μέχρι τα Χριστούγεννα ή όχι και γιατί;
Ο κ. Τσίπρας είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα κάνει τα πάντα και θα υπογράψει τα πάντα προκειμένου ο ίδιος και ο κυβερνητικός του εταίρος να κρατήσουν τις καρέκλες τους.
Αλλά όσο κι αν ξορκίζει την κρίση των πολιτών, ο κ. Τσίπρας δεν θα την αποφύγει. Γιατί πλέον οι εξελίξεις τον έχουν ήδη ξεπεράσει και δεν μπορεί πια ούτε να τις καθορίσει ούτε να τις επηρεάσει. Τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα διευρύνονται, οι ελαστικές μορφές εργασίας θριαμβεύουν επί της πλήρους απασχόλησης για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, οι συντάξεις των 185 ευρώ από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι ήδη πραγματικότητα. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η νέα γενιά των 750 ευρώ κατρακύλησε με την υπογραφή του κ.Τσίπρα στο κλιμάκιο των 360 ευρώ, το αφορολόγητο μειώθηκε δραματικά, η υγεία νοσεί βαριά, το μεταναστευτικό συνεχίζει να σοβεί, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών απειλείται καθημερινά, και το εκπαιδευτικό μας σύστημα με ευθύνη του κ. Τσίπρα βυθίζεται ξανά στην φαυλότητα του χθες.
Όσο και αν προσπαθεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με την σκληρή αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια στην οικονομία και την κοινωνία μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και των εσωτερικών ισορροπιών του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Οι εκλογές επομένως είναι πάνω στο τραπέζι, τόσο ως μια αδήριτη κοινωνική αναγκαιότητα για να βγει η κοινωνία από το αδιέξοδο, όσο και ως η μόνη ικανή συνθήκη για την πολιτική αλλαγή, που θα αποκαταστήσει την κανονικότητα στη λειτουργία των θεσμών και της οικονομίας.

• Θα ήθελα ένα σχόλιο για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά δεν το άγγιξαν ποτέ, ενώ ο κ. Τσίπρας που δεσμεύτηκε από την Ρόδο τελικά κατάργησε αυτό το μέτρο με μια απόφαση. Η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να το επαναφέρει για τους νησιώτες;
Παρά τις επίμονες απαιτήσεις των δανειστών, η ΝΔ δεν αύξησε τον ΦΠΑ στα νησιά, όχι από ατολμία, αλλά γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο που βυθίζει την νησιωτική Ελλάδα ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν την πραγματική στήριξη της Πολιτείας. Μην ξεχνάτε ότι η φετινή καλή χρονιά για τον τουρισμό είναι περισσότερο το αποτέλεσμα της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας, παρά απότοκος μιας μακρόπνοης και ολοκληρωμένης τουριστικής και φορολογικής πολιτικής.
Για εμάς, επομένως, το ζήτημα του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ που επέβαλε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος στα νησιά του Αιγαίου δεν έχει κλείσει. Παραμένει ανοιχτό, τουλάχιστον στον βαθμό που -στο πλαίσιο μιας γενικότερης μεταρρύθμισης τους φορολογικού μας συστήματος- μπορούν να ενεργοποιηθούν τα αναγκαία δημοσιονομικά αντίβαρα. Άλλωστε, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που ήδη έχει ξεδιπλωθεί, σκιαγραφείται ένα διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, από το φοροκεντρικό σύστημα του κ. Τσίπρα. Ένα μίγμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών, το οποίο δίνει ανάσα στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, και το οποίο θα έχει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των φορέων της τουριστικής αγοράς.
Στο ασφυκτικό πλαίσιο των εξαντλητικών πλεονασμάτων μέχρι το 2060, βέβαια, στο οποίο έχει δεσμεύσει τη χώρα ο κ. Τσίπρας, οι δημοσιονομικοί ελιγμοί δεν είναι εύκολοι.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ανέφικτοι.
Και επειδή ο τουριστικός κλάδος παραμένει η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας, είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να παράξουμε απτά αποτελέσματα για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ