Ρεπορτάζ

Καταδίκη του πρώην διευθυντή της ΑΤΕ Καρπάθου σε αποζημίωση από αδικοπραξία

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 258.000 ευρώ εντέλλεται να καταβάλει σε έναν κάτοικο της Αμμοοπής Μενετών ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος Καρπάθου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, με απόφαση, που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου.
Το δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή ενώ καταδικάζει τον εναγόμενο πρώην τραπεζικό υπάλληλο σε μέρος των δικαστικών εξόδων του ενάγοντος, το ύψος των οποίων καθορίζει σε 7.740 ευρώ.
Με την απόφασή του, το δικαστήριο, απορρίπτει την αγωγή ως προς την Αγροτική Τράπεζα, όπως αυτή εκπροσωπείται πλέον από τον ειδικό εκκαθαριστή και συγκεκριμένα την εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση».
Ο ενάγων διεκδικεί αποζημίωση ύψους 399.956 ευρώ από αδικοπραξία.
Εχει υποβάλει από τον Οκτώβριο του 2015 και έγκληση εις βάρος του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου και κατά παντός άλλου υπευθύνου υπαλλήλου ή στελέχους του ίδιου υποκαταστήματος, με την οποία ζητά την άσκηση διώξεων για το αδίκημα της υπεξαιρέσεως χρηματικού ποσού 250.000 ευρώ, στην ιδιαιτέρως διακεκριμένη (κακουργηματική) μορφή αυτού.
Ο εναγόμενος πρώην διευθυντής της τράπεζας έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Ο ενάγων υποστηρίζει, ότι διατηρούσε ένα λογαριασμό με την ηλικιωμένη θεία του, αδελφή του πατέρα του, που απεβίωσε την 7η Μαΐου 2006.
Είχαν, όπως αναφέρει, επενδύσει τις καταθέσεις τους σε repos της τράπεζας και είχαν απευθυνθεί στον τραπεζικό διευθυντή.
Όπως ισχυρίζεται, ο τραπεζικός διευθυντής, εκμεταλλευόμενος την ηλικία της θείας του αλλά και την ιδιαίτερη εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, τους έπεισε να προβούν στην αγορά repos διότι θα είχαν ασυγκρίτως υψηλότερες αποδόσεις.
Η θεία του μηνυτή φέρεται να προέβη στις 31.03.2003 σε ανάληψη ποσού 100.000€ και στις 13.08.2003 σε ανάληψη ποσού 150.000 ευρώ και να τα παρέδωσε στον τραπεζικό διευθυντή, λαμβάνοντας τους αντίστοιχους τίτλους, οι οποίοι, όπως αργότερα απεδείχθη και έχει ήδη αναγνωρίσει η Αγροτική Τράπεζα, ουδεμία αξία έχουν καθώς τυγχάνουν πλαστοί.
Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι ο τέως διευθυντής, συμπλήρωσε ένα έντυπο (σύμβαση εξωνήσεως δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου), το οποίο υπέγραψε η θεία του και ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις και έθεσε μάλιστα επ’ αυτού και τη σφραγίδα της τράπεζας.
Με την δημοσιοποίηση του σκανδάλου διαπίστωσε με μεγάλη έκπληξη, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ηλικιωμένη θεία του, είχαν πέσει θύματα μίας απίστευτης υπόθεσης απάτης, της μεγαλύτερης στα δωδεκανησιακά χρονικά, με θύματα εκατοντάδες ανυποψίαστους Καρπαθίους και κατοίκους της νήσου Καρπάθου εν γένει, οι οποίοι προχώρησαν στη σύναψη ανυπάρκτων repos, εξαπατηθέντες από τον τέως διευθυντή, ο οποίος τους παρουσίαζε τους εν λόγω τίτλους, την ύπαρξη και εγκυρότητα των οποίων αρνείται η Aγροτική Τράπεζα, ως υπαρκτούς, απολύτως ασφαλείς και κερδοφόρους, προκειμένου να προσποριστεί ίδιον χρηματικό όφελος και ενώ γνώριζε εκ της θέσεώς του, ότι οι εν λόγω τίτλοι, που αυτός επινόησε, ουδεμία αξία και υπόσταση είχαν.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Κ. Διακονής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου