Συνεχίστηκε και το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η ανάκαμψη των ελληνικών ξενοδοχείων. Μεγάλη αύξηση εσόδων στο τέταρτο τρίμηνο για τις μονάδες της Αθήνας και των παραθεριστικών περιοχών. Τι δείχνουν στοιχεία της GBR Consulting.

Υπερκάλυψαν τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου τα ελληνικά ξενοδοχεία κατά το δεύτερο μισό του 2016. Η παρατεταμένη ανάκαμψη των κρατήσεων, μάλιστα, που εκδηλώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, επεκτάθηκε και στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που έφυγε, με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν σε θετικό έδαφος οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων για το σύνολο της χρονιάς.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της GBR Consulting, τα οποία αναφέρονται στις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Στα στοιχεία της GBR αποτυπώνεται ευδιάκριτα η αντιφατική εικόνα βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού στο 2016. Εικόνα που συνθέτουν το νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών το οποίο, όμως, συνδυάστηκε με μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αλλά και άνοδο των εσόδων των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την GBR, εκτιμάται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2016 θα εμφανίσουν μείωση 7% (-6,6% έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το εντεκάμηνο) και θα διαμορφωθούν στα 12,8 δισ. ευρώ.

Κι αυτό, παρά την αύξηση των ξένων επισκεπτών κατά 5%, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 24,7 εκατ. ταξιδιώτες (οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στα στοιχεία εντεκαμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος).

Παρά τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ωστόσο, τα ελληνικά ξενοδοχεία εμφανίζονται να «έζησαν» μια «μίνι άνοιξη» στο β’ εξάμηνο.

Στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της BGR, τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν αύξηση των εσόδων τους ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 16% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι αντίστοιχες μονάδες της Θεσ/νίκης σημείωσαν μικρή άνοδο εσόδων 2,3% ενώ τα ξενοδοχεία στην υπόλοιπη χώρα ξεπέρασαν ακόμα και τις επιδόσεις της Αθήνας, φθάνοντας σε εντυπωσιακή αύξηση εσόδων 18,9% στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που έφυγε.

Η ολική ανάκαμψη κρατήσεων του β’ εξαμήνου είχε ως αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όχι μόνο να σώσουν την παρτίδα που φαινόταν χαμένη στην αρχή της χρονιάς, αλλά να εμφανίσουν αύξηση εσόδων ανά δωμάτιο 6,4% στην Αθήνα, 5,4% στη Θεσ/νίκη και 9,6% στις άλλες περιοχές της χώρας για το σύνολο του 2016.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-capital.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ