Για τις 09.45 τοπική ώρα (10.45 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στη Μάλτα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συμμετοχή στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία άρχισε στις 9 π.μ. ώρα Ελλάδος. Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και την Βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», μέσω της οποίας η Αθήνα επιδιώκει να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, να θέσει προς τους συνομιλητές του το πεδίο εντός του οποίου θεωρεί ότι πολιτικά και οικονομικά μπορεί η κυβέρνηση να κινηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Η κυβερνητική ηγεσία επενδύει στην προβολή των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας για την επίτευξη συμφωνίας. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι θα απαιτηθούν υποχωρήσεις και ελιγμοί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Η συνάντηση με την κ. Μέρκελ θα έχει στην ατζέντα και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που αποτελεί άλλωστε το κεντρικό θέμα της άτυπης Συνόδου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφθηκε πριν τη Μάλτα την Άγκυρα, όπου είχε συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία και για το θέμα αυτό. Στον απόηχο της απόφασης για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά έχει απειλήσει με συνέπειες στο προσφυγικό.

Παράλληλα, το θερμόμετρο της έντασης στα ελληνο-τουρκικά έχει ανέβει κατακόρυφα από τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις.

Πέραν αυτών, στην ατζέντα των διμερών επαφών του πρωθυπουργού αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ