Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε, σύμφωνα με την Hurriyet, ο Τούρκος ομόλογός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε αυτή, φέρεται να εκφράζει την δυσαρέσκειά του στην απόφαση της μη έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών και καλεί τον πρωθυπουργό να φερθεί «σαν γείτονας».

«Η άρνηση της μη έκδοσης των πραξικοπηματιών μας απογοητεύει. Έχω στείλει γράμμα στον κ. Τσίπρα γι’ αυτό το θέμα. Έχω και πάλι εκφράσει την επιθυμία μας να εκδοθούν αυτοί οι άνθρωποι μέσω της αναθεώρησης της δικαστικής απόφασης μέσα σε νόμιμα πλαίσια», δήλωσε την Πέμπτη ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Γεωγραφία είναι μοίρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους γείτονες. Πρέπει να καταφέρουμε να πορευτούμε με τους υπάρχοντες. Η Τουρκία δεν έχει καμία συμπεριφορά που θα χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Και στις υπερβολές και προκλήσεις που προέρχονται, κατά διαστήματα, από την άλλη πλευρά απαντάμε χαμογελώντας. Αυτό δεν πρέπει να το εκλαμβάνουν λανθασμένα», είπε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε μάλιστα της επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στα Ίμια, λέγοντας πως δεν έχει «καμία σημασία» για την Τουρκία, ενώ φέρεται να δήλωσε πως υπάρχουν επιπλέον 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο, η κυριότητα των οποίων δεν είναι βέβαιη.

«Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι καινούργια. Έχουν μακρά ιστορία. Δεν μπορούμε να χτίσουμε μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονες εάν προτάσσουμε τις διαφορές μας. Πρέπει να μιλήσουμε για το κοινό μέλλον μας και τις κοινές μας διεκδικήσεις. Όχι για τα προβλήματά μας», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει την δυνατότητα να απαντήσει σε οποιαδήποτε εχθρική απόπειρα.

huffingtonpost.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ