Το 2016 έφυγε, όμως, οι αναμνήσεις του παραμένουν δυνατές. Και αυτό χάρη στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, που πέτυχαν στη διάρκεια του περασμένου έτους σπουδαίες διακρίσεις σε όλα τα μεγάλα γεγονότα.
Ολυμπιακοί Αγώνες, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, ήταν οι στάσεις στις οποίες οι αθλητές μας πάλεψαν και πέτυχαν σπουδαία πράγματα. Πέντε μετάλλια και καλά πλασαρίσματα σε όλες τις διοργανώσεις του έτους, ήταν ο απολογισμός των αθλητών μας. Οι φίλοι του στίβου καλούνται να επιλέξουν τον καλύτερο άνδρα και την καλύτερη γυναίκα του 2016, μέσα από την ψηφοφορία που θα τρέχει στο site της Ομοσπονδίας έως και τις 12 Ιανουαρίου.
Τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες διεκδικούν τον τίτλο, μεταξύ αυτών και δύο «δικές μας» αθλήτριες, η Νικόλ Κυριακοπούλου και η Ράνια Ρεμπούλη . Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (13/1) μαζί με αυτά των Κ20 και Κ18, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Οι έξι νικητές και νικήτριες, που θα προκύψουν, θα βραβευθούν στην γιορτή των κορυφαίων που κάνει κάθε χρόνο ο ΣΕΓΑΣ.
Άνδρες
Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία): Δίχως αμφιβολία σημείωσε τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του, στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ανδρών/Γυναικών στο Αμστερνταμ, όπου κατέκτησε την 4η θέση με βολή στα 75,89 μέτρα. Νωρίτερα στη χρονιά είχε πετύχει τη βολή της ζωής του, όταν στη διάρκεια των Μεσογειακών αγώνων Νέων πέτυχε 77,08 μ., διοργάνωση στην οποία σημείωσε ατομικό ρεκόρ και έγινε ο 4ος σφυροβόλος όλων των εποχών στην Ελλάδα
Γιάννης Κυριαζής (ακοντισμός): Στη διάρκεια του προκριματικού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ έστειλε το ακόντιο στα 81,92 μ., για να πετύχει ατομικό ρεκόρ και και να προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης, εκεί όπου βρέθηκε στην 12η θέση. Περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα πέτυχε την δεύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 87,14 μ. και έγινε ο ένατος αθλητής για φέτος στον κόσμο.
Κώστας Μπανιώτης (ύψος): Για μία ακόμη φορά βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές, στις μεγάλες διοργανώσεις του 2016. Ο 30χρονος αθλητής ήταν πέμπτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού με άλμα στα 2,29 μ. και έκτος το καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού. Στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ξεπέρασε τα 2,33 μ. και βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ.
Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ): Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν έλειψε από τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Το νούμερο «επτά» τον σημάδεψε, αφού ήταν έβδομος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού. Τον χειμώνα ανέβηκε πάνω από τα 5,84 μ. και πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ.
Γυναίκες
Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ): Έφτασε στην τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στο Αμστερνταμ, ενώ το χειμώνα με άλμα στα 4,60 μ . κατατάχθηκε έκτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πόρτλαντ. Ένας σοβαρός τραυματισμός δεν της επέτρεψε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν): Πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της καριέρας της. Τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στο Πόρτλαντ, τρίτη λίγους μήνες αργότερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και να καταλάβει την όγδοη θέση. Το 2016 «προσγειώθηκε» στα 14,73 μ., που είναι ατομικό της ρεκόρ και η τέταρτη επίδοση στον κόσμο.
Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 μ. εμπ.): Στη διάρκεια της θερινής σεζόν έτρεξε την απόσταση τρεις φορές κάτω από τα 13.00. Σε μια από αυτές τις κούρσες, στις 18 Ιουνίου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τερμάτισε σε 12.93, πέτυχε το ατομικό της ρεκόρ και έπιασε το όριο για το Αμστερνταμ. Εκεί κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος, στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διάκριση της καριέρας της.
Ράνια Ρεμπούλη (Ημιμαραθώνιος/μαραθώνιος): Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ πραγματοποίησε εξαιρετική παρουσία, αφού τερμάτισε στην έκτη θέση στον ημιμαραθώνιο με νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Αγωνίστηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ): Δίχως αμφιβολία πραγματοποίησε την καλύτερη χρονιά της καριέρας της, με σημαντικές διακρίσεις σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν η σημαντικότερη στιγμή της, όχι όμως η μοναδική. Τον Ιούλιο ήταν νικήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ, ενώ το χειμώνα ήταν τρίτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πόρτλαντ. Έκλεισε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, την πρώτη θέση στη βαθμολογία στη σειρά αγώνων Diamond League. Στη διάρκεια της χρονιάς ξεπέρασε τα 4,86 μ., που είναι η τέταρτη επίδοση φέτος στον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ