Ποδαρικό με κορύφωση των τόνων στα θέματα της καθημερινότητας και διατήρηση του αντιπολιτευτικού λόγου στα ύψη κάνει η ΝΔ για το νέο έτος. Η αύξηση της φορολογίας σε συγκεκριμένα είδη (καύσιμα, βενζίνη) από την 1η Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τις επιμέρους περικοπές (ΕΚΑΣ, επίδομα θέρμανσης, ειδικά μισθολόγια, επιδόματα), αποτέλεσε την αφορμή για το καινούργιο κύμα επιθέσεων κατά του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

«Όλα αυτά τα μέτρα φοροεπιδρομής και περικοπής εισοδημάτων ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Αυτοί, κατά τη ΝΔ, «βάζουν την υπογραφή τους σε ακόμη πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο της λιτότητας», την ίδια στιγμή που ψηλά στην γαλάζια ατζέντα μπαίνει και το θέμα του «κόφτη».

Προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, καταγγέλλουν κομματικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, «μέσα από τη γνωστή επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής, προαναγγέλλει την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη στις συντάξεις και τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αποδεχόμενος μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και μετά το 2018».

Στην οδό Πειραιώς χαρακτηρίζουν τον κόφτη ως «στοχευμένο», αφού αφορά υποχρεωτικά μισθούς και συντάξεις, «αυτόματο», δεδομένου ότι δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής και «μόνιμο», καθώς συνεχίζεται και μετά το «Μνημόνιο Τσίπρα» το 2018. «Όλα αυτά που ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να κρύψει, συνοδεύονται από μια βαρύτατη υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού και μια δραματική αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου έτους», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας τον τόνο των κλιμακούμενων επιθέσεων προς τον κυβέρνηση.

«Απλά παρακολουθεί»

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ εντείνει την κριτική προς την κυβέρνηση και στον τομέα της Υγείας, με αφορμή το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στον πολύπαθο τομέα.

Αντί για την αποτελεσματική οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σημειώνει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου απλά παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα για τη βελτίωση της κατάστασης». Η Δημόσια Υγεία, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και στηρίζεται πλέον στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνη λύση, εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος με άλλη φιλοσοφία και τρόπο λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα», επιδιώκοντας τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και αντιπροτάσεις, η ΝΔ λαμβάνει και σε άλλα ζητήματα, όπως η Παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση.

Αναφορικά με την Παιδεία, στο γαλάζιο στρατόπεδο προαναγγέλλουν ρυθμίσεις οι οποίες «θα ενθαρρύνουν την προσπάθεια και την αριστεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης», με έμφαση στην «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων».

Ως άμεση προτεραιότητα, εξάλλου, η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτουν, μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης, τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Σχετικά με τη δημόσια διοίκηση, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει την αναγκαιότητα αξιολόγησης μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ σε κάθε ευκαιρία διαμηνύεται ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων.

euro2day.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ