«Κραυγή» αγωνίας απευθύνει μέσω της «δημοκρατικής» ο κ. Ντίνος Μαντικός που μαζί με τον γιατρό και πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Σάββα Καραγιάννη και άλλους εθελοντές, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξουν την δομή στην οποία φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ρόδο –στα παλαιά σφαγεία.
Αυτή την ώρα φιλοξενούνται περίπου 100 άτομα, από Συρία, Πακιστάν, Ιράκ και Ιράν.
Ο κ. Μαντικός μαζί με τον κ. Μιχάλη Πιλάτο, πρόσφατα εμφανίσθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, όπου εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της προσπάθειας, η οποία στηρίζεται καθαρά και μόνον στον εθελοντισμό.
Την πρόχειρη αυτή δομή, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες, επισκέφθηκε πριν από τα Χριστούγεννα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, η οποία –όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος- δεν έμεινε ευχαριστημένη από τις συνθήκες διαβίωσης και ζήτησε να απομακρυνθούν από εκεί.
«Η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μαζί με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ζήτησε να μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοι ή έστω όσοι έρχονται στην Ρόδο, σε άλλες δομές, όπου θα είναι καλύτερες οι συνθήκες. Υπάρχει πρόταση για να μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία τρία ξενοδοχεία στα οποία θα φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες, όπου θα τους παρέχεται και φαγητό για τρεις ίσως και περισσότερους μήνες. Ακόμη όμως δεν έχουμε νεώτερα» δήλωσε στην «δ» ο κ. Μαντικός.
Οι εθελοντές πάντως, εκφράζουν ανησυχία διότι τον τελευταίο καιρό σημειώνονται κάποια περιστατικά συμπλοκών ανάμεσα στους φιλοξενούμενους για άγνωστους λόγους (ενδεχομένως λόγω διαφοράς θρησκειών, εθνικότητας κ.λπ.).
Αντικείμενο εκμετάλλευσης οι πρόσφυγες
Οι εθελοντές εκφράζουν έντονη αγανάκτηση για το γεγονός πως κάποιοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας την προσφορά τους για…. διαφημιστικούς αλλά και ωφελιμιστικούς λόγους. «Λυπούμαι ειλικρινά που κάποιοι συμπολίτες μας, χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες και μετανάστες είτε για να διαφημίζονται είτε επιχειρώντας να βγάλουν οι ίδιοι χρήματα και να αποκομίσουν οφέλη. Τα προβλήματά μας τα δημιουργούν άνθρωποι που ‘κινούνται’ σκοτεινά και στο παρασκήνιο. Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να σαμποτάρουν το έργο των εθελοντών για να προβάλλονται οι ίδιοι και ενδεχομένως να αποκομίζουν χρηματικά οφέλη. Όλους αυτούς τους 17 μήνες είμαστε μόνοι μας μαζί με την δημοτική αρχή και τον απλό κόσμο που έρχεται καθημερινά και φέρνει τρόφιμα από το υστέρημά του. Βεβαίως υπάρχει και η συνδρομή των επιχειρηματιών, ξενοδόχων, ιδιωτών, συλλόγων κ.λπ. που συμβάλλουν τα μέγιστα. Αλλά όχι εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο….» δηλώνει ο κ. Μαντικός.
Από τον περασμένο Αύγουστο η ΜΚΟ από την Σύμη, στηρίζει με τρόφιμα την δομή της Ρόδου, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μία ακόμη ΜΚΟ από την Γερμανία η οποία βρίσκεται στην Κω και θέλει να στηρίξει την Ρόδο. Αυτό όμως θα γίνει μέσω της δημοτικής αρχής, που έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται την κατάσταση.
Ο κ. Σάββας Καραγιάννης
Συγκινητική είναι και η παρουσία και η αρωγή των γιατρών, όπως του κ. Σάββα Καραγιάννη και της κας Ντίνας Μαχαιρίδη, οι οποίοι στηρίζουν τις προσπάθειες για την φιλοξενία των προσφύγων, καλύπτοντας τις ιατρικές ανάγκες τους.
«Η Ροδιακή κοινωνία, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Σ. Καραγιάννης.
«Εδώ και 17 μήνες περίπου, δεν είχαμε πολύ σοβαρά περιστατικά πλην μερικών, όπως εκείνο με ένα παιδί 14 ετών το οποίο έπασχε από οξεία λευχαιμία και σε συνεργασία με την κα Μαχαιρίδη, το μεταφέραμε στην Αθήνα. Άλλα περιστατικά ήταν με μερικούς διαβητικούς, υπερτασικούς που χρειάζονταν φάρμακα, ή τραυματισμούς με κατάγματα κ.λπ. επειδή κάποιους τους πέταξαν στην θάλασσα, στα βράχια. Ευτυχώς είναι όλοι συνεργάσιμοι και πολύ φιλικοί. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν την αγωνία ότι ίσως κάτι να τους συμβεί και προστρέχουν στον γιατρό και στους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ εθελοντικά. Στην αρχή, πίστευα ότι ίσως να είχαμε πρόβλημα με τα φάρμακα που θέλουν αλλά τελικά, τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν είναι τα ίδια με τα δικά μας. Ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα φάρμακα –δεν έχουμε ελλείψεις», εξήγησε ο κ. Καραγιάννης.
Είναι γεγονός πως η συνεννόηση δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς δεν υπάρχουν μεταφραστές αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για να υπάρξει καλή επικοινωνία. Ωστόσο, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει από την Ρόδο (πάνω από 20.000 άτομα) κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και νοσηλεύονται εάν χρειαστεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
 Ο δήμαρχος Ρόδου
Σημειώνουμε ακόμη, ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου , ο κ. Χατζηδιάκος κατέστησε σαφές ότι η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να αλλάξει ‘στάση’ απέναντι στον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού –κυρίως ύστερα και από την συμπεριφορά του κράτους απέναντι στην Ρόδο:  «Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει πάνω από 130.000 μερίδες φαγητό. Να μην μιλήσουμε για την προμήθεια στρωμάτων, φαρμάκων και κλινοσκεπασμάτων. Ξεκαθαρίζω ότι μετά τις γιορτές θα αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό ζήτημα. Όχι για λόγους…. εκδίκησης για τον ΦΠΑ. Θα επισκεφθώ την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να την ενημερώσω για τις συνθήκες και θα ζητήσω να αναλάβουν τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τις ευθύνες τους. Έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις των εθελοντών. Αντιμετωπίζουμε ήδη πρόβλημα με τις προμήθειες τροφίμων. Θα συνεχίσει η σίτιση των φιλοξενούμενων αλλά από εκεί και πέρα, μετά τις γιορτές, θα κάνουμε μια συνάντηση και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το τι θα γίνει με αυτό τον χώρο. Είναι δημόσια περιουσία. Ας αναλάβουν και οι…. Μουζάλες, η Ύπατη Αρμοστεία και οι υπόλοιποι τις ευθύνες που τους αναλογούν!», δήλωσε ο δήμαρχος εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή του για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στον Δήμο Ρόδου.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ρόδο, αναζητώντας τον δικό τους δρόμο, έχουν ένα μέρος διαμονής που είναι τα παλαιά σφαγεία -προς το παρόν. Το βάρος όμως όλης αυτής της φιλοξενίας το έχουν σηκώσει οι εθελοντές, οι Ροδίτες, οι συμπολίτες μας που διαθέτουν τον χρόνο τους με καλή διάθεση και τεράστια αποθέματα ανθρωπιάς και συμπόνιας για τους ανθρώπους που ψάχνουν μια γωνιά για να σωθούν, φεύγοντας μακριά από τις πατρίδες τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ