Ειδήσεις

‘Μπλόκο’ στους εργοδότες που… ξεχειλώνουν το ωράριο

Στο «δόκανο» των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας θα πιάνονται οι επιχειρήσεις που δεν δηλώνουν τις υπερωρίες ή δεν καταγράφουν το αναλυτικό ωράριο απασχόλησης του προσωπικού.

Σε νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται πως 194.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά στο σύστημα «Εργάνη» κάθε τροποποίηση που γίνεται στο ωράριο.

Η αλλαγή αυτή γίνεται μετά και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν σημαντική αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους. Ουσιαστικά υπάρχει ένα τμήμα των εργοδοτών που εξακολουθεί να παραβιάζει τη νομοθεσία, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο μια σειρά διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας (π.χ. οι αλλαγές που είχαν γίνει στο βιβλίο υπερωριών).

Στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης -και την οποία παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»- προβλέπεται πως «σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται».

Οι επισκέπτες
Δηλαδή οποιαδήποτε αλλαγή στο ωράριο μετά την ψήφιση της διάταξης θα πρέπει να δηλώνεται στο σύστημα Εργάνη ηλεκτρονικά πριν ο εργαζόμενος ξεκινήσει να δουλεύει. Με τον τρόπο αυτόν οι ελεγκτές που θα «επισκέπτονται» την επιχείρηση θα μπορούν να έχουν μία αναλυτική εικόνα για το ωράριο εργασίας του προσωπικού και να εντοπίζουν άμεσα περιπτώσεις καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας.

Ο στόχος είναι διπλός: να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανασφάλιστη εργασία αλλά και να έρθουν στο φως περιπτώσεις όπου δηλώνονται εργαζόμενοι ως μερικώς απασχολούμενοι αλλά στην πράξη δουλεύουν οκτώ ή και περισσότερες ώρες. Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που δείχνουν πως για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά κυριάρχησαν οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης (αφήνοντας στη… δεύτερη θέση τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης).

Οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν με την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών, ώστε να μπει τέλος σε φαινόμενα καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ενίσχυση με προσωπικό της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου του ΙΚΑ και η «επέκταση» των αρμοδιοτήτων της.

Συγκεκριμένα η ΕΥΠΕΑ δεν θα περιορίζει τους ελέγχους της μόνο σε όσους εργαζόμενους καλύπτονται από το ΙΚΑ αλλά θα επεκτείνει τη δράση και σε άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης (όπως για παράδειγμα το ΕΤΑΑ). Στόχος είναι να υπάρξει «ομπρέλα προστασίας» για το σύνολο των μισθωτών ανεξαρτήτως του τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει επισημάνει πως «η εμμονή της ”λερναίας ύδρας” της ανομίας και οι νέες μορφές που αυτή λαμβάνει στην αγορά εργασίας απαιτούν το οριστικό ξερίζωμα διαχρονικών νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών που υποθάλπουν την παραβατικότητα. Και αυτό είναι πλέον υπόθεση του καθενός μας, του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και, πρωτίστως, όσων εργοδοτών αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν εκείνο το ευκαιριακό πρότυπο επιχειρηματικότητας του χθες που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την έξαρση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του σήμερα».

Σημειώνεται πως τον τελευταίο χρόνο το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τις επιχειρήσεις, όπως είναι ο περιορισμός των γραφειοκρατικών εμποδίων (κατάργηση πορτοκαλί βιβλίου) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία «λευκού μητρώου επιχειρήσεων» και η χορήγηση κινήτρων στους συνεπείς εργοδότες (εξετάζεται περαιτέρω μείωση εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2015, εστίαση των ελέγχων σε επιχειρήσεις που υποτροπιάζουν κ.ά.).

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου