Ειδήσεις

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδ/νήσου δεν διακόπτει την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ

Δεν ακολουθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου την απόφαση των φαρμακευτικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς για την διακοπή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε συγκεκριμένα ότι αυτές τις ημέρες εξοφλούνται οι οφειλές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, και τις επόμενες ημέρες ο Μάρτιος.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Φουτούλης δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, πριν αποδειχθεί τελικά εάν τηρηθούν ή όχι οι υποσχέσεις του Υπουργού.
«Δεν θα κάνουμε προς το παρόν διακοπή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα σκευάσματα για τον διαβήτη… Υπήρξαν δεσμεύσεις από τον υπουργό για την καταβολή οφειλών τριών μηνών για τα αναλώσιμα εντός του Αυγούστου και σε δεύτερη φάση αναμένεται να πληρωθούν οι άλλοι τρεις μήνες που θα απομένουν. Επιπλέον, υπήρξαν δεσμεύσεις για την καταβολή δύο δόσεων των λοιπών οφειλών. Αν τηρηθούν οι υποσχέσεις, τότε θα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει συνεπώς κανένας λόγος να διακόψουμε την πίστωση και να ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς. Εάν όμως δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, τότε θα κληθεί το Σεπτέμβριο το διοικητικό μας συμβούλιο να πάρει αποφάσεις», είπε ο κ. Φουτούλης.
Τεφτέρια στα φαρμακεία
Μπορεί με απόφαση του Υπουργείου Υγείας οι ανασφάλιστοι πολίτες μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και χωρίς καμία άλλη διαδικασία θα δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και οι ασφαλισμένοι και να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μερίδα ασφαλισμένων, αδυνατεί ωστόσο να αντεπεξέλθει στην συμμετοχή για την προμήθεια των φαρμάκων που έχει ανάγκη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασφαλισμένος αναγκάζεται να καλύπτει ακόμη και πάνω από το 50% της διαφοράς έως τη λιανική τιμή κάποιου σκευάσματος. Για να εξυπηρετηθούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους, οι φαρμακοποιοί επανέφεραν τα τεφτέρια.
«Είναι γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως όπου ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Για ένα σκεύασμα των 100 ευρώ λ.χ. μπορεί κάποιος ασφαλισμένος να πρέπει να πληρώσει το 50%. Οι εποχές, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι δύσκολες και πολύς κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης. Για να εξυπηρετήσουμε όλο αυτό τον κόσμο, δίνουμε πίστωση στους συμπολίτες μας, οι οποίοι πληρώνουν συνήθως τα σκευάσματα που προηγούμενου μήνα», ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Φουτούλης.
Το κοινωνικό φαρμακείο
Στο μεταξύ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία για την λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου στη Ρόδο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει στη φιλοσοφία της ενίσχυσης κοινωνικών δομών, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα προνοιακά ιδρύματα κ.λπ., στην ουσία συνιστά μετεξέλιξη του ισχύοντος μέχρι σήμερα κοινωνικού φαρμακείου. Με την δυνατότητα που δίδεται πλέον σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα να προμηθευτούν δωρεάν τα φάρμακά τους, η δράση του Κοινωνικού Φαρμακείου μετατοπίζεται από τα άτομα στις δομές υγείας και στις κοινωνικές δομές.
Τα φάρμακα θα προσφέρονται από ιδιώτες που δεν τα χρειάζονται, παράλληλα με την έναρξη μια καμπάνιας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με σκοπό τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που αχρηστεύονται λόγω της λήξης τους και που χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων, να συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και να χρησιμοποιούνται όπου παραστεί ανάγκη. Σε περίπτωση λήξης τους, το Κοινωνικό Φαρμακείο θα τα αποστέλλει στην Αθήνα για αποτέφρωση, περνώντας παράλληλα και ένα σοβαρό οικολογικό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από τις φαρμακευτικές ουσίες.
Για το κοινωνικό φαρμακείο, ο κ. Φουτούλης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χατζημάρκο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στη δημιουργία αυτού του κοινωνικού φαρμακείου που καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου των προνοιακών δομών υγείας του κράτους, όπως ιδρύματα, φυλακές κλπ. Στα νοικοκυριά υπάρχουν φάρμακα τα οποία είναι ληγμένα που πετάμε στο νεροχύτη ή στα σκουπίδια με αποτέλεσμα να καταλήγουν συνήθως στον υδροφόρο ορίζοντα και να μολύνεται το περιβάλλον. Επίσης υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν φάρμακα τα οποία είναι ακόμη σε ισχύ και είναι σε έλλειψη στην αγορά. Θα δώσουμε κίνητρο όλα αυτά τα φάρμακα να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο ενδεχομένως στο νοσοκομείο ή όπου αλλού μας προταθεί από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ή την Περιφέρεια. Θέλω με την ευκαιρία να καλέσω τους πολίτες να μην πετούν τα φάρμακα που δεν χρειάζονται ή έχουν λήξει, αλλά να τα φέρνουν στα σημεία περισυλλογής που θα είναι τα φαρμακεία της γειτονιάς. Να πούμε βέβαια ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια πιλοτικά την περισυλλογή των φαρμάκων… Λόγω όμως της κρίσης είχε καταστεί δύσκολη η αποστολή τους στην Αθήνα για αποτέφρωση και δεν ξέραμε πια τι να κάνουμε όλο αυτό τον όγκο των ληγμένων. Γι’ αυτό ζητήσαμε τη συνδρομή της Περιφέρειάς και του κ. Χατζημάρκου, τον οποίο θέλω να πάλι να ευχαριστήσω για την ευαισθησία του και την άμεση ανταπόκρισή του.
Αυτή η δομή, θα έχει πολλαπλά οφέλη. Πέρα από τον κοινωνικό και οικολογικό της ρόλο, τη διάθεση δηλαδή των φαρμάκων όπου υπάρχει ανάγκη, την οικονομία στην φαρμακευτική δαπάνη και την αποτέφρωση των ληγμένων, θα δημιουργηθούν και δύο θέσεις εργασίας για ένα φαρμακοποιό και ένα βοηθό φαρμακοποιού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου