«Στροφή» στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και του νησιού κατ’ επέκταση, επιχειρεί η δημοτική αρχή Ρόδου, προτάσσοντας την καθημερινότητα. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων στην πρώτη συνέντευξη Τύπου για το νέος έτος, που παραχώρησε χτες στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ‘καυτά’ ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το Εθνικό Θέατρο και τα έργα που προωθούνται προς αξιοποίηση.
Αναλυτικότερα:
«Η καθημερινότητα είναι στις πρώτες προτεραιότητες ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου και οι οδηγίες μου προς τους υπηρεσιακούς είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ο προγραμματισμός είναι ότι θα συγκροτηθεί ένα συνεργείο με αυτεπιστασία με μοναδικό σκοπό την επίβλεψη στα θέματα καθημερινότητας μέσα στον ιστό της πόλης. Όπως είναι γνωστό, μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα στο οδόστρωμα. Γι αυτό τα συνεργεία θα αναλάβουν αρχικώς τις άμεσες αποκαταστάσεις μέσα στην πόλη. Από εκεί και πέρα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν λάβει οδηγίες ώστε με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού να διατεθούν πόροι για να προχωρήσουν οι μελέτες που έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Προτεραιότητα είναι ο έλεγχος του φωτισμού σε όλες τις γειτονιές της πόλης, λόγω πολλαπλών βλαβών που σημειώθηκαν ενώ το επόμενο βήμα είναι οι διαγραμμίσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα τα θέματα της καθημερινότητας με τις δικές μας δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, γίνεται ένας ανασχεδιασμός στις Τεχνικές Υπηρεσίες ώστε να διατεθούν μεγαλύτερα ποσά για τις παρεμβάσεις. Η πόλη είναι…. ‘βομβαρδισμένη’, ενώ έχει να πέσει ασφαλτόστρωση εδώ και χρόνια», δήλωσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ακόμη, ότι σε συνεργασία με το δίκτυο ‘Δάφνη’ ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση όλων των φωτιστικών πάνω στο νησί που είναι 32.832 τον αριθμό (υπέργεια, στύλοι κ.λπ.) όσα ανήκουν δηλαδή στην αρμοδιότητα του Δήμου Ρόδου. Ο σχεδιασμός είναι να προχωρήσει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και να ακολουθήσει διαγωνισμός ώστε να αναδειχθεί ιδιώτης, ο οποίος θα αναλάβει το έργο και να αντικαταστήσει τα φωτιστικά με λάμπες LED που θα εξοικονομήσει ενέργεια της τάξης του 40% αλλά και θα βελτιωθεί η απόδοσή τους: «Για τον Δήμο θα είναι αυτό μεγάλη ανάσα. Θα γίνουν δέκα διαγωνισμοί –ανά δημοτική ενότητα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ. Μπορεί να πάρει μέχρι και έναν χρόνο, αλλά τουλάχιστον θα δρομολογηθεί αυτή  παρέμβαση».
Οι παραλίες
Ο δήμαρχος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την καθυστέρηση που σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομικών να βγάλει την σχετική απόφαση για την παραχώρηση των παραλιών. «Εμείς έχουμε ετοιμάσει τις μελέτες ξεχωριστά για κάθε δημοτική ενότητα ώστε να γίνουν οι διαγωνισμοί. Πέρσι την ίδια περίοδο, είχαμε το ίδιο πρόβλημα και καθυστερήσαμε για τους ίδιους λόγους, ενώ και πάλι ήμασταν έτοιμοι. Με αυτή τη νομοθεσία δεν μας δίδεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτά που θέλουμε στις παραλίες», είπε και τόνισε πως θα επιχειρήσει να κάνει επαφές στην Αθήνα ώστε να ζητήσει παρέμβαση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Η Καθαριότητα
Ως «σημαντικό στοίχημα για την καθημερινότητα» χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδιάκος την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Καθαριότητα, αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και την απόρριψη των ενστάσεων της μίας εκ των δύο ενδιαφερομένων εταιρειών. «Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και να παρέλθουν οι ημερομηνίες εάν υπάρξουν ασφαλιστικά μέτρα. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η πάγια εγκατάσταση του εξοπλισμού στο ΚΔΑΥ ενώ θα προμηθευτούμε 1.200 κάδους μπλε ανακύκλωσης και πέντε απορριμματοφόρα. Εάν όλα πάνε καλά, θα είναι όλα καλύτερα για την εμφάνιση της πόλης και την προετοιμασία μας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Εύχομαι και ελπίζω να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τον διαγωνισμό».
Η κοινωφελής απασχόληση
Ο δήμαρχος μίλησε για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για την κοινωφελή απασχόληση μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2017. Αυτό αφορά 240 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων με 8μηνες συμβάσεις και ασφαλιστική κάλυψη. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απ’ ευθείας στον ΟΑΕΔ.
Το προσφυγικό
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίσθηκε ο κ. Χατζηδιάκος σχετικά με την υπάρχουσα δομή (παλαιά σφαγεία) όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ρόδο, ως ενδιάμεσος σταθμός μέχρι να προωθηθούν στους τόπους επιλογής τους. Χτες μάλιστα, ζητήθηκε από τον δήμαρχο να μιλήσει σε ΜΜΕ της Σλοβακίας σχετικά με το περιστατικό της γέννησης προσφυγόπουλου στην Ρόδο, ενώ η μητέρα του, φιλοξενείται στον Ξενώνα Καταπιεσμένων – Αναξιοπαθούντων Γυναικών που υπάρχει, καθώς έχει πάψει πια να έχει τον χαρακτήρα της φιλοξενίας των Κακοποιημένων Γυναικών. Παράλληλα, ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει στην Ρόδο δομή, όπως στην Λέρο και στην Κω με τον χαρακτήρα του hotspot, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, ενώ άσκησε κριτική κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσφατα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τη δημιουργία τέτοιας δομής:
«Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει μέσα στον χώρο φιλοξενίας και δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί με τις τελευταίες εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο. Είδαμε ότι μόλις πριν από μία μέρα, άρχισαν πάλι οι αποβιβάσεις σε νησιά. Εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα πλέον να λειτουργήσουμε περαιτέρω τον χώρο στα σφαγεία. Τόσο οι εθελοντές, όσο και οι γιατροί επιμένουν να βρεθεί λύση. Είμαι πολύ προβληματισμένος για τις εξελίξεις και μάλιστα σε μια χρονιά που περιμένουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης», τόνισε ο δήμαρχος. Ο κ. Χατζηδιάκος, άσκησε κριτική στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που δεν έχει συνεισφέρει καθόλου στην προσπάθεια φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων στην Ρόδο: «Οφείλουν κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να ζητούν από τον Δήμο Ρόδου και την τοπική κοινωνία να αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Το προσφυγικό πρέπει να τελειώνει για την Ρόδο και δεν πρέπει να σκέφτονται σε καμία περίπτωση προσωρινές –δήθεν- δομές φιλοξενίας. Δεν μπορώ να μετατρέψω την όποια προσωρινή δομή σε μόνιμη –όπως συνέβη σε Λέρο και Κω. «Εάν πω ότι κλείνω τα σφαγεία τι θα γίνει… Η Ύπατη Αρμοστεία να αναλάβει την φιλοξενία τους. Ή να τους προωθούν αμέσως ή να φροντίσουν να τους φιλοξενούν κάπου».
Η αξιοποίηση
δημόσιας περιουσίας
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο δήμαρχος –με αφορμή και την κατάσταση στα σφαγεία- στην αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Όπως ξεκαθάρισε, μετά την υπογραφή για το «Ιαλύσιον» και την λειτουργία του «Ακταίον» που θα γίνει επισήμως στις 4 Μαρτίου 2017, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των παλαιών σφαγείων και των δημοτικών λουτρών στην Μεσαιωνική Πόλη. Για την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου, είπε πως είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση της ολοκληρωμένης μελέτης ανάμεσα στο Λιμενικό Ταμείο και την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης για το συγκεκριμένο έργο. Ζητούμενο είναι η χρηματοδότησή της η οποία θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω. «Είμαστε σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο όπου και συζητήσαμε για τα έργα του ΕΣΠΑ. Είπαμε ότι εάν ανοίξει κάποιο μέτρο και μπορεί να ενταχθεί εκεί ο πεζόδρομος, θα το προχωρήσουμε. Αντίστοιχα τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, μπορεί να διατεθούν για άλλο έργο όπως π.χ. το Εθνικό Θέατρο κ.λπ.» Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, υπάρχει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής επέμβασης όπου εμπίπτει η Ρόδος και επιλέχθηκε να ενταχθεί η ανάπλαση της περιοχής από του Κόβα μέχρι το Καρνάγιο.
Το Εθνικό Θέατρο
Ξεκαθαρίζοντας την υπόθεση με την χρηματοδότηση της μελέτης εφαρμογής για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε τα εξής: «Υπάρχουν δύο φάσεις. Η α’ φάση αφορούσε μια προγραμματική σύμβαση η οποία είχε υπογραφτεί επί θητείας των κ.κ. Μαχαιρίδη και Κουσουρνά για τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου. Αυτή δυστυχώς η εργολαβία, ματαιώθηκε, υπαιτιότητα και του εργολάβου και του επιβλέποντος μηχανικού καθώς ήταν και οι δύο ανεπαρκείς. Ζήτησα από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης να επαναφέρει αυτή την προγραμματική σύμβαση για τις εξωτερικές όψεις και ο κ. περιφερειάρχης είχε την άποψη ότι παράλληλα πρέπει να γίνουν και τα κουφώματα. Αυτό ‘ο κόσμος να χαλάσει, θα γίνει’. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Για την β’ φάση, είναι ‘μύθος’ τα 3,5εκ. ευρώ. Υπάρχουν έτοιμα τα 7/10 των μελετών για το Εθνικό. Υπολείπεται η ολοκλήρωση μερικών μελετών και αργότερα θα προκύψει το κόστος επισκευής. Η εκτίμηση των μηχανικών  είναι ότι θα πρέπει να προκηρυχθεί η σύνταξη της μελέτης με το σύνολο του ποσού που βγάζει το Δημόσιο (1,5εκ. ο διαγωνισμός με έκπτωση έως και 70%). Που σημαίνει ότι ακόμη και αν προκηρυχθεί με 2 εκ. ευρώ το κόστος θα είναι τελικά 600.000 ευρώ. Για να κάνεις όμως τον διαγωνισμό θα πρέπει να έχεις στο ταμείο τα 2 εκ. ευρώ. Εδώ είναι η δυσκολία μας και γι αυτό ψάχνουμε μια φόρμουλα». Είπε ακόμη ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, όπως να αποδεσμευτεί ο διαγωνισμός της μαρίνας Μανδρακίου από το ΤΑΙΠΕΔ και να βγει ένας διαγωνισμός για το έργο μαζί με τη Νέα Αγορά. Όποιος αναλάβει, να υποχρεωθεί να αναλάβει και το Εθνικό Θέατρο.
Ο «ανασχηματισμός»
Απαντώντας στις φήμες για τον «ανασχηματισμό» ο δήμαρχος τόνισε ότι οι αλλαγές θα γίνουν μετά τις 15 Φεβρουαρίου: «Εγώ δεν έχω συζητήσει με τους συνεργάτες μου. Κι επειδή ακούστηκε ότι λαμβάνω εισηγήσεις, σας λέω ότι ούτε εισηγήσεις έχω ούτε επαφές έχω. Η ευθύνη βαρύνει εμένα. Θα συζητήσω εγώ με τους συναδέλφους μου, θα δω την διαθεσιμότητα και από εκεί και πέρα, έχω ένα σχέδιο στο μυαλό μου για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διοίκηση του Δήμου Ρόδου». Είπε ακόμη ότι θα δώσει βαρύτητα και στα πρόσωπα και στις αρμοδιότητες, ενώ θα αξιοποιήσει και μη εκλεγμένα μέλη της παράταξης –σε όποιες θέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν εκ του νόμου.
Το κυκλοφοριακό
και η ΡΟΔΩΝ Α.Ε.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδιάκος ξεκαθάρισε πως δεν έκανε καμία συζήτηση για την μελέτη που αφορά το κυκλοφοριακό καθώς όλα θα εξεταστούν (παράλληλα και με την διαδικασία για την διεξαγωγή του ‘σιρκουϊ’ περιμετρικά) πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
«Θα γίνουν και κάποιες πεζοδρομήσεις στο κέντρο που συναρτώνται άμεσα με τις θέσεις πάρκινγκ. Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ και 25 χρόνια. Έχω ζητήσει και την παραχώρηση χώρου απέναντι από τον ΟΑΕΔ για να γίνει πάρκινγκ εκεί, στις παρυφές της Άννης Μαρίας και στα παλαιά σφαγεία. Από εκεί και πέρα, η μεταφορά θα γίνεται με μικρά λεωφορεία της ΡΟΔΑ», εξήγησε ο δήμαρχος. Όσον αφορά την ενημέρωση για την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. που έχει ζητήσει επανειλημμένως στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, είπε: «Είχα συνάντηση με τον εκκαθαριστή. Επικοινώνησα με την Διεύθυνση Εμπορίου, και με ενημέρωσαν ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ο ισολογισμός του 2011 και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει επί θητείας του κ. Χατζηευθυμίου και δεν είχε νομιμοποιηθεί. Ζήτησα να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα ώστε να υποβληθούν οι ισολογισμοί των επόμενων ετών έως το 2015, να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο φόρος που οφείλει η υπό εκκαθάριση εταιρεία, να πληρωθεί και ταυτόχρονα να έρθει έως τις 15 Φεβρουαρίου στο δημοτικό συμβούλιο με τα πλήρη στοιχεία για να κάνει ενημέρωση. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα κλείσει αυτό το θέμα της εκκαθάρισης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ