Συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν το πρωί της Τετάρτης (1-2-2017) στα γραφεία της Ν.Δ, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νεκτάριος Μπίλλης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν από κοινού οι Δήμαρχοι των 5 νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες εκτός των Δημάρχων Λέρου, Σάμου, Κω και Χίου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Πατούλης,  ο βουλευτής Δωδ/σου κ. Κόνσολας, ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βαρβιτσιώτης, καθώς και οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης και Σοφία Βούλτεψη. Σημειώνεται ότι απουσίαζε ο δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι Δήμαρχοι έθεσαν στον Πρόεδρο της Ν.Δ. ως άμεσες προτεραιότητες:

α) την αποσυμφόρηση των νησιών και την μεταφορά παράτυπων μεταναστών και προσφύγων σε άλλα προαναχωρησιακά κέντρα.

β) Τον διαχωρισμό παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

γ) την αναλογική κατανομή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα νησιά.

δ) την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία.

Οι δήμαρχοι προέταξαν την ανάγκη κατάρτισης μίας εθνικής πολιτικής ώστε η διαχείριση του μεταναστευτικού να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση κι άρα από τις διαθέσεις του εκάστοτε Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ αναφέρθηκαν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά από την αποτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν, πολιτική διαχείρισης της Κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενημερώνοντας  τον κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις και τις προτάσεις τους προκειμένου να δοθεί θετική διέξοδος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα 5 νησιά του Α. Αιγαίου αποτελούν προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκε να αναπτύξει τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας μαζί με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Μυτιλήνη, το απόγευμα της Παρασκευής.

Για το θέμα, ο Δήμαρχος Λέρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζώντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, οι 5 δήμαρχοι των νησιών που αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό πρόβλημα, έχουμε σειρά συναντήσεων με προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας και την παραμονή προσφύγων, μεταναστών με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως και την άμεση ανάπτυξη των νησιών μας με ειδικά και στοχευμένα αναπτυξιακά προγράμματα, πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, καθώς και άμεση οικονομική ενίσχυση για να επωφεληθούν οι κοινωνίες μας».

 

Σε συνέχεια των επαφών που είχαν, ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νεκτάριος Μπίλλης, μαζί με τους Δημάρχους Σάμου, Κω και Χίου, συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (1-2-2017) με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη, τον Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Γιώργο Κουτσούμπα και τέλος με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Φώφη Γεννηματά.

«Υπήρξε συμφωνία και ομόφωνη αποδοχή των αιτημάτων μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Λέρου, τονίζοντας ότι «θέσαμε τα σημαντικά και αυτονόητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, όπως είναι το μείζον ζήτημα των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση όχι μόνο να βοηθά στη λειτουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, αλλά να έχει άποψη για τα θέματα διοίκησης και λειτουργίας. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι επιβάλλεται να ενισχυθούν οι Δήμοι παντοιοτρόπως και κυρίως με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα τόσο στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και βοήθειας των επιχειρήσεων, όσο και στον τομέα της τουριστικής προβολής, ενώ παράλληλα εξηγήσαμε ότι θα πρέπει να οργανωθούν ακόμα περισσότερο οι υπάρχουσες δομές ώστε τα νησιά μας να φύγουν από αυτή την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το πέρας της συνάντησης με τους Δημάρχους των νησιών του Αιγαίου στη Βουλή ζήτησε την οικονομική ενίσχυση των Δήμων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως γνωστό μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος περνάει αποκλειστικά μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους Δημάρχους της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται ν’ αλλάξει τον Κανονισμό και να χρηματοδοτεί πλέον και τους Δήμους, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι μόνοι που έχουν μία σφαιρική γνώση του προβλήματος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής).

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με 4 δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου,  με τον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον Δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια, τον Δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση και τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού.Στις δικές τους  πλάτες εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει εξαπατήσει και εμπαίζει μέχρι σήμερα τους νησιώτες από την αρχή της κρίσης.  Όπως είναι γνωστή και η συμβολή των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος που έφτασε ξαφνικά στην πόρτα τους.

Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι η αυτονόητη λύση. Το προτείνουμε εμείς εδώ και καιρό, το διεκδικούν και οι δήμαρχοι με αξιοπρέπεια.  Όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους εταίρους μας ούτε για τα αυτονόητα. Απαιτείται σχεδιασμός και συντονισμός. Έτσι θα έχουμε αξιοπιστία και διαπραγματευτική ισχύ. Έτσι θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών και των προσφύγων.

Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να βάζει αυτογκόλ και να σαμποτάρει την εθνική προσπάθεια.

Έμαθα σήμερα ότι πάνω από 300 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου – που παλεύουν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ασύλου – παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο λόγω της δημιουργίας, χωρίς καμία προετοιμασία, του νέου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις αιτίες και τους υπεύθυνους του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που εγκλωβίζει στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, το καθεστώς των ΜΚΟ. Τόνισε τις θέσεις του ΚΚΕ, που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από τον ίδιο το λαό στα νησιά και όλη τη χώρα για:

  • Άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
  • Καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και της συμφωνίας με την Τουρκία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών.
  • Ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά. Να καταργηθούν τα «hot spot». Να μη δημιουργηθούν άλλα με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ.
  • Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί.
  • Να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων.
  • Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ