Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Πάτμου κ. Γρηγόρη Στόικου μετά τη νέα ‘εμπλοκή’ που σημειώθηκε με την κατασκευή του έργου της εγκατάστασης ηλεκτρικών αφαλατώσεων στο νησί. Όπως τόνισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο κ. Στόικος, το έργο είναι ‘κολλημένο’ από το 2013, ενώ υπάρχουν και μηχανήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ που παραμένουν ανενεργά λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά καιρούς, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για να προχωρήσουν οι αφαλατώσεις, που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης του νησιού.
«Το 2013 προμηθευτήκαμε με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, μηχανήματα για δύο μονάδες αφαλάτωσης για παραγωγή 600 κυβικών νερού το 24ωρο -η καθεμιά. Από τότε, καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθεις ώστε να προχωρήσει το έργο. Έγινε διαγωνισμός, και αναδείχθηκε ο εργολάβος για να εγκαταστήσει τις μονάδες. Παρουσιάστηκε μία εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία όμως ξεπεράστηκε. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Το τελευταίο βήμα ήταν ο έλεγχος, που έπρεπε να κάνει η Διεύθυνση Δασών ώστε να εκδοθεί από το Τμήμα Βιομηχανίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η άδεια εγκατάστασης. Κι ενώ όλα πήγαιναν καλά και είχαμε λάβει προφορική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ξαφνικά πριν λίγες ημέρες, πληροφορηθήκαμε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη ότι σημειώθηκε κι άλλη εμπλοκή, καθώς η Διεύθυνση Δασών ανακάλυψε πως η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση!» δήλωσε ο δήμαρχος.
Ο δήμαρχος απευθυνόμενος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ζήτησε να μη ληφθεί υπόψη ο χαρακτηρισμός ως δασικής έκτασης τμήματος της περιοχής, όταν θα αναρτηθούν οι χάρτες δασών στις 3 Φεβρουαρίου με στόχο να απεμπλακεί η εκκίνηση και κατασκευή του έργου της εγκατάστασης των ηλεκτρικών αφαλατώσεων.
«Πρέπει να καταλάβουν ότι το νησί δεν έχει νερό και η προμήθεια γίνεται με υδροφόρες, που κοστίζει χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Σε αυτό το σημείο, όπου η Διεύθυνση Δασών ανακάλυψε δασική περιοχή, δεν υπάρχει ούτε…. θάμνος. Η υπομονή τόσο η δική μου όσο και των κατοίκων, έχει εξαντληθεί. Δεν μπορεί να αφήνει μία υπηρεσία ένα νησί και τόσους ανθρώπους χωρίς νερό. Είμαι αποφασισμένος να φτάσω μέχρι και τον πρωθυπουργό για να διαμαρτυρηθώ! Θα απαιτήσω να κλείσει το θέμα και να προχωρήσει η κατασκευή του έργου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε συνεχώς εμπλοκές. Ο εργολάβος μας έχει διαβεβαιώσει πως σε δύο μήνες θα λειτουργήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης. Ζητήσαμε και την παρέμβαση του υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.  Οι χάρτες, όπως με διαβεβαίωσαν, θα αναρτηθούν στις 3 Φεβρουαρίου, και θα δοθεί σχετική άδεια κατ’ εξαίρεση στην Πάτμο για να τοποθετηθούν οι μονάδες αφαλάτωσης. Είναι πλέον αστείο… Η περιοχή  είναι χαρακτηρισμένη ως δασική από το 1947 ενώ δεν υπάρχει κανένα δέντρο…» τόνισε οργισμένος ο δήμαρχος Πάτμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ