Η τουρκική προκλητικότητα πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), μετά τις απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «πιθανό ατύχημα» με αφορμή τα Ίμια.

«Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές με κανένα αλλά ούτε και θα υποχωρήσει στις πιέσεις του οποιουδήποτε», είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς κατά την κοπή της πίτας στο υπουργείο, τονίζοντας επανειλημμένως ότι η Ελλάδα τάσσεται με το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τα όπλα μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Κότζιας μιλώντας για σκληρά εργαζόμενους στο ΥΠΕΞ που «αποκαλύπτουν τις εξαιρέσεις που παραβιάζουν τη νομιμότητα είτε εδώ είτε διεθνώς».

«Πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς θεσμούς, τις διεθνείς διαδικασίες, τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε  μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονες τους» κατέληξε την αναφορά του για το θέμα ο κ. Κοτζιάς.

Ευρωβουλευτές ΝΔ: Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μία Ευρώπη Αξιών

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και οι ευρωβουλευτές κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έκαναν την παρακάτω δήλωση:

«Η Τουρκία καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και προκαλεί σταθερά συνθήκες έντασης στο Αιγαίο.
Μετά την προκλητική αμφισβήτηση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης και τις αναφορές για “τα σύνορα της καρδιάς μας”, η τουρκική πλευρά επανέρχεται με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και απειλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων για σύγκρουση στο Αιγαίο.

Παράλληλα, απειλεί την Ελλάδα για επανεξέταση των διμερών σχέσεων λόγω της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών από τα ελληνικά δικαστήρια. Καλούμε την Τουρκία για πολλοστή φορά να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου, όπως θεμελιώνεται στις Διεθνείς Συνθήκες.

Επιπλέον, ζητούμε επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα στο παραλήρημα της τουρκικής Κυβέρνησης και να καταδικάσει την πρακτική της έντασης, των απειλών και των αντιπαραθέσεων, που εφαρμόζει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα σε βάρος Κράτους μέλους.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μία Ευρώπη Αξιών που σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η Ένωση οφείλει να επαναφέρει την Τουρκία εντός των ορίων της νομιμότητας και να προστατεύσει την Ελλάδα αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα από τις επικίνδυνες τουρκικές αμφισβητήσεις».

Βολές από Λοβέρδο, αιχμές κατά Κοτζιά-Καμμένου

«Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά με προκλητικές πράξεις και δηλώσεις την ένταση μεταξύ μας. Το διεθνές δίκαιο με τις διεθνείς συνθήκες επιβάλλει τη συμμόρφωσή της στα συμπεφωνημένα» δήλωσε την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Λοβέρδος άφησε όμως αιχμές και για τις σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «και μία παρατήρηση: Δε νοείται σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ειδικά όταν έχει τα δικά μας προβλήματα λόγω Τουρκίας, να μην υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Nέες απειλές: Ο Τσαβούσογλου καλεί τον Καμμένο να… συνετιστεί

Με απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις επανέρχεται η Αγκυρα μια ημέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις με 140 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 12 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο ενώ ο Π.Καμμένος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έριχναν στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών στα Ιμια.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’ κάλεσε τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ‘να συνετιστεί’,  να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι του όπως λέει χαρακτηριστικά, απειλώντας  πως αν συμβεί κάποιο ατύχημα δεν θα μπορεί να διορθωθεί.  Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις διερευνητικές συνομιλίες. «Ο εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνεχώς. Η Ελλάδα από παλιά προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογική για να μην υπάρχει ένταση με τη γείτονά μας», δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: «Ο (Έλληνας) υπουργός Άμυνας ας συνετιστεί. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι συμπεριφερόμαστε με λογική. Ξέρουμε να δίνουμε και την απαραίτητη απάντηση. Η στάση του υπουργού δεν είναι καινούρια. Εμείς γι’ αυτή τη στάση έχουμε μιλήσει και στον Τσίπρα και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να λύνονται με διάλογο. Πρέπει να υπάρξει κοινή λογική. Αν η κατάσταση κλιμακωθεί και ‘Αλλάχ φυλάξοι’, γίνει ένα ατύχημα, που κανένας δεν θέλει, δεν θα μπορεί να διορθωθεί μετά. Εμείς συμπεριφερόμαστε με μεγάλη ωριμότητα. Και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να συμπεριφέρεται με ωριμότητα», συνέστησε.

140 παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά σε μιάμιση ώρα

Χθες, μέσα σε μιάμιση ώρα έξι τουρκικά μαχητικά έκαναν 140 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 12 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο την Τετάρτη ενώ ο Π.Καμμένος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έριχναν στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών στα Ιμια.

Οι τουρκικές υπερπτήσεις έφτασαν συνολικά τις δώδεκα από το πρωί ενώ καταγράφηκαν και 140 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρούν στις αναχαιτίσεις αυτών.

thetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ