Ειδήσεις

Υπουργός δεν θα υλοποιήσει τροπολογία που έφερε στη Βουλή

Σε δοκιμασία υπό ακραίες συνθήκες έχει τεθεί από το πρωί σήμερα η αξιοπιστία της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και των αντιπροσώπων του Εθνους, με τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους: Τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση, λίγο πριν από την διαδικασία της ψηφοφορίας «ακυρώθηκε» ουσιαστικά από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς δήλωσε πως με τον ίδιο στο Υπουργείο και όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η πρόβλεψη της εν λόγω τροπολογίας δεν πρόκειται να υλοποιηθεί!

«Με τις διατάξεις της προτεινόμενης τροπολογίας ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη ανάκτηση των αντισταθμιστικών εισφορών που κατέβαλλε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες την διετία 2008-2009 και κρίθηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ», σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο στην Έκθεση του υπολογίζει το ποσό επιστροφής (ανάκτησης) από τους αγρότες στο ύψος των 320 ευρώ. Στην αιτιολογική Έκθεση της ίδιας της κυβέρνησης τονίζεται πως το θέμα αφορά περίπου 725 χιλιάδες αγρότες, και σημειώνεται πως η εκτέλεση της απόφασης της ΕΕ «θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική». Ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που τη συνυπογράφει ο Ευ. Αποστόλου, μόλις ολοκληρώθηκε η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «βοσκήσιμες γαίες», στο οποίο συμπεριελήφθη η επίμαχη τροπολογία, τόνισε χωρίς περιστροφές από του βήματος της Βουλής: «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η διαδικασία επανείσπραξης από αγρότες, μέσω των ανακτήσεων, να γίνει όσο είμαι εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Να είναι ήσυχοι ότι τουλάχιστον επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν θα υπάρξουν οι ανακτήσεις».

Αυτό το «πρωτότυπο» ως προς το χαρακτήρα του σύμπτωμα της νομοθετικής λειτουργίας ήρθε να «διανθιστεί» με την επανεμφάνιση του φαινομένου των πολλών, άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών: Σε νομοσχέδιο 21 άρθρων κατατέθηκαν 23 τροπολογίες (μεταξύ άλλων αφορούν το ζήτημα της εισαγωγής στα ΑΕΙ, ρυθμίσεις φορολογικών ζητημάτων, διευθετήσεις υποθέσεων σχετικών με λατομεία, στελέχωση γραφείων Περιφερειαρχών κ.ά). Μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας σε δύο άρθρα και δύο τροπολογίες, η ψήφιση του σχεδίου νόμου αναβλήθηκε για αύριο Τετάρτη το μεσημέρι.

Το περιβάλλον εντός του οποίου εξελίχθηκε χθες η κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν εξ αρχής τουλάχιστον προβληματικό: Στην αίθουσα της Ολομέλειας από το πρωί συζητείτο το προαναφερθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την ίδια ώρα σε άλλες αίθουσες του Ναού της Δημοκρατίας, συνεδρίαζαν Επιτροπές για κρίσιμα θέματα: Α) Με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο και την παρουσία Ευρωπαίου αξιωματούχου, για το παρόν και το μέλλον των εργασιακών ζητημάτων. Β) Με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη και αντικείμενο την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τον περί την παιδεία σχεδιαζόμενο «κοινωνικό διάλογο». Γ) Με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με θέμα την ετήσια Εκθεσή της, επί των προφανώς ευαίσθητων ζητημάτων της αρμοδιότητά της.

Το απόγευμα δε, επίσης στην Ολομέλεια, άνοιξε η πενθήμερη (κορυφώνεται – ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του προσεχούς Σαββάτου) κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί του παραδοσιακά κορυφαίου θέματος, εκείνου που αφορά τον Κρατικό Προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Αυτή την προφανέστατα «φορτωμένη» ημέρα για την ελληνική Βουλή, οι δύο μεγαλύτερες κοινοβουλευτικές ομάδες, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ επέλεξαν για να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις, ενόψει –όπως λένε- της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ευλόγως, λοιπόν, αναρωτιέται κάποιος πόσοι θα βρίσκονταν στις αίθουσες συνεδριάσεων, και αν είναι επαρκώς ή έστω στοιχειωδώς προετοιμασμένοι για να επιτελέσουν το νομοθετικό έργο τους. Η εικόνα το μεσημέρι στους χώρους συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτικά αποκαλυπτική: Στην Ολομέλεια, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του «ενισχυμένου» από πολλές άσχετες τροπολογίες νομοσχεδίου, δεν ήταν περισσότεροι από 25 βουλευτές. Μειωμένη ήταν και η συμμετοχή στις συνεδριάσεις των τριών Επιτροπών. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι κατά την έναρξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού, σχεδόν τα μισά έδρανα ήταν κενά.

Αντιθέτως, στους διαδρόμους, στο Εντευκτήριο, στα κομματικά γραφεία και σε πέριξ του Μεγάρου καφέ και εστιατόρια οι πολιτικές συζητήσεις διεξάγονταν σε πυρετώδεις ρυθμούς: οι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με θέμα το ενδεχόμενο «διαρροών» κυβερνητικών βουλευτών και την προοπτική συνεργασίας με το κόμμα του κ. Β. Λεβέντη. Στην Ένωση Κεντρώων, το θέμα των συζητήσεων εξυπακούεται, εντός αυτού του κλίματος. Στην Νέα Δημοκρατία, αντιστοίχως, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν το … πρόβλημα των εσωκομματικών διαδικασιών ως προς την εκλογή νέου Προέδρου. Ολα αυτά δε, ενώ στον ορίζοντα είναι περισσότερα από εμφανείς οι νέες δύσκολες για τη σημερινή πλειοψηφία νομοθετικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικό, φορολογικά θέματα, προαπαιτούμενα για νέα υπο-δόση), και με βαριά ακόμα τη σκιά της πολιτικής έντασης που πυροδότησε, ως γνωστόν, η πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κυρίως στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου