Ειδήσεις

ΣΕΤΕ: Βγαίνουμε εκτός ανταγωνισμού-Οι απώλειες σε αριθμούς για το 2015 από το SETE Intelligence (βίντεο)

Εφιαλτικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στα τουριστικά μεγέθη, στην απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13% έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.Ανδρέας Ανδρεάδης, χαρακτηρίζοντας «οικονομική καταστροφή» για τον τουρισμό και τη χώρα την εξέλιξη αυτή.

Οι απώλειες σε αριθμούς για το 2015, σύμφωνα με την ανάλυση οικονομικών σεναρίων του SETE Intelligence:

– Περίπου 2,6 εκατομμύρια λιγότεροι τουρίστες, έναντι του 2014
– Σχεδόν 1,6 δισ.ευρώ λιγότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, σε σχέση με φέτος
– 30.000 λιγότερες θέσεις εργασίας
– Απώλειες περίπου 3,8 δις.ευρώ συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή μείωση κατά τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα.Και όλα αυτά για να συγκεντρωθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ, καθώς από τον διπλασιασμό του ΦΠΑ διαμονής υπολογίζεται ότι τα έσοδα του κράτους θα είναι της τάξης των 283 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ανδρεάδη οι επιπτώσεις θα είναι πιο οδυνηρές το 2016, όταν όλη αυτή η επιβάρυνση θα περάσει ολόκληρη στον καταναλωτή.

Βγαίνουμε εκτός ανταγωνισμού

Συμπερασματικά: με την αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στο 13%, συνολικά (με την εστίαση) ο ΦΠΑ στο ελληνικό πακέτο θα είναι πλέον στο 13%, από 8,1% που ήταν τώρα. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία είναι 7%, στην Κύπρο 9%, στην Ισπανία 9%, στην Ιταλία και τη Γαλλία 10%, στην Τουρκία 8% και στην Κροατία 13%.

Η άνοιξη του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία, εν πολλοίς στηρίχθηκε από το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που είχε η χώρα μας στην επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου έναντι των υπολοίπων μεσογειακών χωρών, αφού η διαφορά των 2,5 μονάδων (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 10,7% στον ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου) ήταν πολύ σημαντική στη διαμόρφωση των τιμών.

Εάν τώρα, όπως είπε ο κ.Ανδρεάδης, ο ΦΠΑ διαμονής αυξανόταν στο 8,5% ή 9,5% η Ελλάδα θα παρέμενε τουλάχιστον στα επίπεδα του ανταγωνισμού και δεν θα ήταν ιδιαίτερα οξύ το πρόβλημα.Οι ζωτικής σημασίας απώλειες θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για την σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους τουρ οπερέιτορ, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας την ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας.

Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειονότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως τόνισε ο κ.Ανδρεάδης, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Τα τελευταία 2 χρόνια, επισήμανε ο κ.Ανδρεάδης, ο ελληνικός τουρισμός με τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε στήριξε την ελληνική οικονομία και συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, αναλαμβάνοντας να πληρώσει το χρέος που του αναλογεί.

«Δεν μπορούμε, όμως,» είπε, «να δεχθούμε ένα οριζόντιο μέτρο καταστροφής του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΤΕ είναι η φωνή και δύναμη όλων όσοι εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, στηρίζοντας ενεργά και ουσιαστικά τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κρατάνε την οικονομία της χώρας στα χέρια τους και επιχειρούν σε δύσκολο περιβάλλον. Είναι επιτακτική η ανάγκη, όλες οι αποφάσεις της Ελλάδας να λαμβάνουν υπόψη τους πρωτίστως την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Ο ΣΕΤΕ θα είναι πάντα κοντά σε κυβερνήσεις και θεσμούς που δεν χρησιμοποιούν κατά βούληση το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, δεν φρενάρουν την οικονομία της και δεν βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της».

Σημειώνεται ότι η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής έγινε από την κυβέρνηση προς την τρόικα και όχι αντιστρόφως, που σημαίνει ότι πλέον η ελπίδα του τουριστικού κόσμου να μην περάσει το μέτρο επαφίεται στην τρόικα! Εάν υιοθετήσει η τρόικα τις εκτιμήσεις της επικείμενης καταστροφής και του ΑΕΠ της χώρας, ίσως να αρνηθεί την πρόταση της κυβέρνησης…

tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου