Γράφει
ο Εμμανουήλ Κ. Μοράρης,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, και ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η Μεγάλη Εβδομάδα δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή όμως η νηστεία συνεχίζεται και μάλιστα είναι πιο αυστηρή.
Το βασικότερο που πρέπει να θυμάστε την Μ. Εβδομάδα για την διατροφή είναι πως η νηστεία είναι μια περίοδος εγκράτειας, και όχι απλά μια περίοδος στην οποία αντικαθιστούμε το κρέας με αφθονία μη ζωικών τροφίμων. Εφόσον τηρήσετε την εγκράτεια και η διατροφή σας αποτελείται από ποικιλία τροφίμων, ώστε να μη περιοριστείτε στην αυξημένη και συχνή κατανάλωση ζυμαρικών που συνήθως συμβαίνει μη φοβάστε τίποτα!!
Διατροφικές συμβουλές για την Μεγάλη Εβδομάδα
1. Όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια τα οποία να τα συνδυάσετε με μέτρο, με ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα, αυξάνοντας έτσι τη διατροφική τους αξία, καθώς ο συνδυασμός αυτός αντικαθιστά πλήρως τη ζωική πρωτεΐνη. Για περισσότερη γεύση δοκιμάστε να φτιάξετε πουρέ οσπρίων όπως το χούμους ή μπιφτέκια από όσπρια με λαχανικά τα οποία θα ξετρελάνουν και τα παιδιά.
2. Θαλασσινά όπως χταπόδι ψητό ή ξιδάτο, γαρίδες ψητές ή με σάλτσα ντομάτας, καλαμαράκι ψητό ή γεμιστό με λαχανικά, σουπιές λεμονάτες ή με φρέσκο σπανάκι και συνδυάστε τα με πλούσια σαλάτα λαχανικών .
3. Λαδερά όπως μπριάμ, σπανακόρυζο, φασολάκια, αρακά, γεμιστά, ντολμαδάκια τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με ελιές.
4. Μανιτάρια! Τα μανιτάρια αποτελούν μια φυσική, άλιπη πηγή πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει ιδανικά το κρέας. Μαγειρέψτε τα στη κατσαρόλα με διάφορα πράσινα λαχανικά, όπως θα φτιάχνατε το φρικασέ, ψήστε τα στο φούρνο και συνδυάστε τα με μια δροσερή σαλάτα, βάλτε τα ωμά σε μια σαλάτα σας ή προσθέστε τα σε μια σάλτσα ντομάτας για τα ζυμαρικά σας.
5. Σούπες λαχανικών με διάφορα λαχανικά εποχής. Για περισσότερη γεύση και αντί λαδιού μπορείτε να προσθέσετε ταχίνι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ