Ειδήσεις

Eurogroup: Τέλος Απριλίου 6,3 δισ. €

Σε τρεις δόσεις με την πρώτη και μεγαλύτερη ύψους 6,3 δισ. να δίνεται στο τέλος Απριλίου και τις επόμενες δύο, ύψους 1 δισ., να δίνονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα επιμεριστεί η δόση των 8,3 δισ. € από τον EFSF προς την Ελλάδα, με τις δύο τελευταίες να περιλαμβάνουν προαπαιτούμενα.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, όπως το «άνοιγμα» των μεταφορών, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας. «Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε (την αξιολόγηση). Ήταν μία δύσκολη διεργασία άλλα το αποτέλεσμα ήταν θετικό», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο»

Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου του Eurogroup στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πρόγραμμα στήριξης μετά το τέλος αυτού το καλοκαίρι.
«Καταγράφω την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μην χρειαστεί άλλο πρόγραμμα. Κι εμείς θέλουμε να συμφωνήσουμε και με αυτή την πρόβλεψη και με αυτή την αισιοδοξία. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να πει κανείς το οτιδήποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό εδώ και τώρα να ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του παρόντος προγράμματος. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά πρέπει να κάνει κάποια ακόμα, όλοι οι δείκτες όμως είναι θετικοί».

Ντάισελμπλουμ για το χρέος

Οσον αφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και της απομείωσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε: «Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα βγουν εφέτος και θα μας επιτρέψουν να έχουμε κάποιο συμπέρασμα. Θα τα έχουμε τέλος του μηνός και όταν θα τα έχουμε θα επανέλθουμε τότε και θα λάβουμε πολύ σοβαρά τα ερωτήματα τα οποία τίθενται αν θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα follow up, ποια θα είναι η μορφή του τι θα χρειαστεί και θα λάβουμε και σοβαρά υπόψη ποια είναι η εξέλιξη του χρέους, ποια η σταθερότητα και ποια η βιωσιμότητά του. Οχι τώρα, θα το κάνουμε τότε…».

Ρεν: Ομαλοποιείται η κατάσταση

Ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, έκανε λόγο για δύσκολη προσαρμογή και για μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η διάθεση της Ελλάδας και η αποφασιστικότητα να ανταποκριθούμε ήταν εκείνα τα στοιχεία που δεν οδήγησαν στις λανθασμένες, στις κακές λύσεις. Σήμερα η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται», είπε ο Ολι Ρεν.

Και πρόσθεσε: Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επανέλθει στις αγορές, θα μπορέσει να έχει ανάκαμψη οικονομική. Για να ενδυναμώσουμε όλες αυτές τις προσπάθειες θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει τον δρόμο των οικονομικών ανακατατάξεων».

Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να αποδομούμε ό,τι γίνεται, να μην αρχίσουμε να αμφισβητούμε, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τέταρτης αποστολής για την αναθεώρηση, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική απόδοση οδεύει προς την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος το 2013 και προς την υλοποίησή τους το 2014, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παρέχει επιπλέον χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και να αναλάβει κάποιες έκτακτες δαπάνες το 2014 για να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Καλή πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Από αυτήν την άποψη, το Eurogroup καλωσορίζει την ισχυρή δέσμευση των αρχών στην εφαρμογή μιας ευρείας γκάμας μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) καθώς και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Προετοιμάζονται «συμπαγή» μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και της αγοράς ενοικιάσεων και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι τολμηρές και εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συνεισφορές της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων, που θα παράσχει χρηματοδότηση στην κυβέρνηση, ξεμπλοκάροντας την ίδια ώρα την ιδιωτική επένδυση.

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να επιτελείται πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας στους πολίτες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των αρχών για να εξασφαλιστεί η αντοχή του τραπεζικού κλάδου, που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Μετά την κοινοποίηση των στρες τεστ και την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Τώρα περιμένουμε ότι και οι δύο άλλες δομικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται άμεσα και πρωτίστως από ιδιώτες επενδυτές.

Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης από το EFSF των 8,3 δισ. ευρώ. Η δόση προβλέπεται να εκταμιευθεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα των 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το EWG και το Δ.Σ. του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την οριστικοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη-μέλη.

Η εκταμίευση του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, που θα είναι 1 δισ. ευρώ έκαστο, συνδέονται με την εφαρμογή των ορόσημων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών της τρόικας.

Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η προσωρινή άντληση χρηματοδότησης από πηγές όπως οι καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν επιπλέον στήριξη μέχρις ότου να ανακτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η χώρα συμμορφώνεται πλήρως με τις προϋποθέσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη αναθεώρηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου