Ειδήσεις

Οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν το Δήμο Ρόδου σε μαρασμό

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τα  μέλη του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ η αναμόρφωση προϋπολογισμού και η  τροποποίηση  τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και  του ετήσιου προγράμματος δράσης  του Δήμου Ρόδου για το έτος   2015.

Η δραστική μείωση στους προϋπολογισμούς αρκετών οργανισμών και επιχειρήσεων ήταν  επιβεβλημένη για  να μην καταρρεύσει ο Δήμος εξαιτίας της απώλειας των εσόδων που είχε από το Δημοτικό Φόρο.
Εκτός από την αύξηση ορισμένων ανταποδοτικών τελών, στο στόχαστρο των οικονομικών υπηρεσιών θα μπουν 102 μεγαλο-οφειλέτες που χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο.
Στην εισήγησή του στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις δαπάνες.  Τόνισε χαρακτηριστικά πως μόλις αυξηθούν τα  έσοδα θα αναμορφωθούν και πάλι οι προϋπολογισμοί οργανισμών και επιχειρήσεων,  που τώρα… κουρεύονται.
«Τεχνικά καλείται το δημοτικό συμβούλιο να περιορίσει το σκέλος των εξόδων του προϋπολογισμού κατά 9,773.000 €. Ο περιορισμός αυτός θα επιτευχθεί με μείωση δαπανών, περικοπή έργων, δράσεων, μελετών που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους αλλά κυρίως με τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου σε σχέση με τις εταιρείες, οργανισμούς και γενικά τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στον Δήμο αλλά και την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών σε ορισμένες κατηγορίες με αποκλειστικό στόχο την προσφορά των αναγκαίων, ικανών και όσο γίνεται καλύτερων υπηρεσιών. Η δημοτική αρχή  δεν αναζητά τρόπους για να επιβάλει νέα φορολογία ούτε να αντικαταστήσει  τα   απολεσθέντα ετήσια έσοδα του ΔΗΦΟΔΩ. Πολύ περισσότερο δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει  τα νοικοκυριά και τους οικονομικά αδύναμους με νέα τέλη ή φόρους», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο κανείς μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησε οφειλές προς το Δήμο.
«Κανείς δεν επέβαλε μέτρα, εμείς θα προχωρήσουμε. Τον επόμενο μήνα ο αντιδήμαρχος οικονομικών θα προσκομίσει την πλήρη κατάσταση μεγαλο-οφειλετών στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό θα αποφασίσει τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Η συζήτηση δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση. Έπρεπε να εφαρμοσθούν ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν θεσμικό χαρακτήρα. Ήταν σημαντικά τα έσοδα από το δημοτικό φόρο. Θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της Ρόδου. Αυτό δεν  έγινε όμως. Είναι τεχνική η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού. Η εισήγησή μου αφορούσε το σκέλος των δαπανών. Υπάρχει κοστολογημένη πρόταση που θα δημιουργήσει άμεση ρευστότητα στα ταμεία του Δήμου. Θα σας καλέσουμε  να μας καταθέσετε σχετικές προτάσεις και να έρθουμε μετά να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα επιβληθούν  νέα τέλη και φόροι», διαβεβαίωσε  ο αντιδήμαρχος Οικονομικών  κ.  Γιάννης Περδίκης.
«Κακώς ξεκίνησε η συζήτηση για την επαναφορά του Δημοτικού Φόρου. Η όποια συζήτηση για τα οικονομικά πρέπει να περιλαμβάνει διάλογο και συναίνεση.  Επιβάλλεται  να υπάρξει εισροή εισόδων ώστε να γίνει  νέα αναθεώρηση στους προϋπολογισμούς της  Πρόνοιας και του ΠΡΟΤΟΥΡ.  Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Ο Δήμος είναι ακόμη  πολύ πίσω. Η αξία του ΔΗΦΟΔΩ υποθηκεύτηκε διαχρονικά από τους πρώην ΟΤΑ.  Δεν μπορούμε να λέμε πως είχε αναπτυξιακή δράση ο φόρος. Να ξεκινήσει  άμεσα  συζήτηση για να ληφθούν αποφάσεις και να βρεθούν νέοι πόροι», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος  μειοψηφίας κ. Στράτος  Καρίκης.
«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα κοπούν πόροι από την Πρόνοια,  την Παιδεία και τον τουρισμό που είναι ο κλάδος που δίνει δύναμη  στην τοπική οικονομία. Είναι σε λάθος κατεύθυνση οι περικοπές από τους συγκεκριμένους τομείς. Πριν την αναμόρφωση θα έπρεπε να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για να καταθέσουν προτάσεις οι παρατάξεις. Ήταν γνωστό πριν από τις εκλογές πως επρόκειτο να καταργηθεί ο ΔΗΦΟΔΩ. Αν προσκληθούμε θα δώσουμε το παρών και θα εκθέσουμε  τις απόψεις μας. Θα περιμένω  να μας καλέσετε για να δούμε πως μπορεί να εισφέρει ο καθένας στην  ανόρθωση των οικονομικών του Δήμου. Έχουμε πρόταση για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που  αντιμετωπίζουμε σήμερα. Πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά  πλεονεκτήματα που έχει η  Ρόδος και  να λειτουργήσουμε όπως και οι άλλοι ΟΤΑ δηλαδή χωρίς το Δημοτικό Φόρο. Να αξιοποιηθούν περισσότερο τα ευρωπαϊκά προγράμματα», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής  Χατζηευθυμίου.
«Ερχόμαστε με υστέρηση και αφού ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό να πούμε πως θα αυξήσουμε τους συντελεστές καθαριότητας.  Αν ψηφιστεί θα εφαρμοσθεί  το επόμενο έτος. Ο δήμος μπορεί να οδεύσει σε επιτήρηση.  Δεν αποτρέπεται το θέμα με  λογιστικές εγγραφές.   Διεκδίκηση δεν σημαίνει  απλή συζήτηση και  διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς. Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και αντίδρασης. Ας αρκεστούμε σε αυτό που βιώνουμε σήμερα.  Για τα σχέδια που περιγράψατε θα κάνουμε υπομονή και θα περιμένουμε να έρθουν για συζήτηση. Η πραγματικότητα είναι δεδομένη και σκληρή. Δεν είναι τεχνικό το θέμα. Αποτελεί πολιτικό αποτέλεσμα. Εμείς θα καταθέσουμε προτάσεις για συγκεκριμένα θέματα», δήλωσε ο  επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.

«Εμείς έχουμε μεγάλες διαφωνίες αλλά θα δίνουμε το παρών  σε όλες τις συσκέψεις. Βλέπουμε από διαφορετική πολιτική γωνία τα πράγματα. Συζητάμε για ένα ζήτημα πολιτικό και διαχρονικό. Δεν θα μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Υπάρχει ένα κομμάτι της ΤΑ που φέρει ευθύνες γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο. Αν δεν υπήρχε δηλαδή  ο ΔΗΦΟΔΩ θα το είχαμε κλείσει το μαγαζί. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πρώην ΟΤΑ «έκαναν πλάτες» στις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν για την αυτοδιοίκηση.   Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό που πάει να γίνει. Δεν είναι  ζήτημα μόνο του δημοτικού συμβουλίου. Χρειάζεται πολιτική σύγκρουση. Θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα με τη μείωση των πόρων. Η διεκδίκηση του δήμου πρέπει να είναι διαφορετική», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος.
«Όλοι  αναφέρονται στο δημοτικό φόρο.  Όσοι διαχειρίστηκαν το έσοδο θα πρέπει να ντρέπονται. Για ποιό λόγο να ψάχνουμε για τα 10 εκατομμύρια ευρώ όταν  έχουμε ανείσπρακτα έσοδα που ανέρχονται σε  75 εκατομμύρια; Υπάρχουν  200  υπόχρεοι που οφείλουν αρκετά χρήματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας.
«Κτίζουμε σε γερά θεμέλια με σύγχρονες δομές μηχανογράφησης. Δημιουργούμε   ένα σύγχρονο  και παραγωγικό δήμο. Οι δομές και οι δημοτικές κοινότητες  θα επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεκτρονικά. Ακόμη και οι προμήθειες θα γίνονται καλύτερα. Προχωρήσαμε και  στη μηχανογράφηση του τροχαίου υλικού», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μ Σταυρής.
«Η ΔΕΥΑΡ είναι ΝΠΙΔ και  δεν χρηματοδοτείται από το δήμο και το κράτος. Μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να απογαλακτιστεί και να αποδεσμευθεί  όμως από το Δήμο. Αποτέλεσμα είναι να τον επιβαρύνει με το κόστος της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων και των δανείων που είχε μπει ως  εγγυητής. Τα 2.360.000 δεν θα επιβαρύνουν την επιχείρηση ιδιαίτερα»,δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης.
Στην συνεδρίαση εγκρίθηκαν επίσης οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις προμήθειες του  έτους 2015  και συγκροτήθηκε η επιτροπή ελέγχου  για τις άδειες εισόδου στη Μεσαιωνική Πόλη. Εγκρίθηκε  η παραχώρηση του δημοτικού σφαγείου Έμπωνα  στην εταιρεία «Φυτώριο ΑΕ» αλλά και η εισήγηση για πρόσληψη 47 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (προσωπικό ανταποδοτικού χαρακτήρα).

Ορίστηκαν και οι εκπρόσωποι του Δήμου  στην επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης.
«Δεν μπορούμε να απέχουμε από τις αγορές και να μην κάνουμε προβολή της Ρόδου. Στόχος είναι να συστήσουμε μια επιτροπή που θα εργάζεται αποτελεσματικά για τον τουρισμό. Όλοι πρέπει να έχουν ρόλο στις δράσεις που θα υλοποιούνται», δήλωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου.
Στην επιτροπή από το Δήμο Ρόδου θα μετέχουν ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βασίλης Μηναΐδης, ο γεν. γραμματέας  του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο  πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικής Ανάπτυξης κ.  Μιλτιάδης Λογοθέτης,  ο διευθυντής της ΕΞΡ κ. Αθανάσιος  Στάμου, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής  του ΞΕΕ κ. Άρης Σουλούνιας, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου  και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Τοκούζης, Τάσος Σπανός, Ευαγγελία Παναή και Αικατερίνη Μπιλιά.
Ένταση δημιουργήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης με αφορμή την τοποθέτηση κεραίας από την εταιρεία Digea σε έκταση που ανήκει σε ιδιώτες οι οποίοι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν.
«Να υποβάλετε αίτημα στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου για να εξεταστεί το θέμα στο οποίο αναφέρεστε» δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος κ. Ευάγγελος Μανδρακός και ζήτησε από τους πολίτες να εξέλθουν από την αίθουσα.
Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την κακοποίηση μετανάστη από το Πακιστάν σε δημοτική κοινότητα του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου