«Φωτιά» στο Αιγαίο βάζει ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια που έχει όπως φαίνεται στόχο να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος που θα δώσει υπερεξουσίες στον Τούρκο πρόεδρο παρατείνοντας έως και το 2029 την παραμονή του στην εξουσία. Η στρατηγική της έντασης άρχισε να ξεδιπλώνεται, με αφορμή την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, με μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο και εμπρηστικές δηλώσεις από τούρκους αξιωματούχους και βέβαια τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η στρατηγική συμμαχία που έκανε την προηγούμενη περίοδο ο τούρκος πρόεδρος με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων «Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης» οδηγεί αναπόφευκτα σε κινήσεις ενίσχυσης των εθνικιστικών αντανακλαστικών στη γείτονα, με στόχο τη μεγαλύτερη συσπείρωση και την πόλωση ενόψει της προσφυγής στην κάλπη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το δημοσίευμα της ιστοσελίδαςturkishminute.com, το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν σε συνεργασία με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων φαίνεται πως έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Το άρθρο αναφέρεται και στο περίφημο σχέδιο με την κωδική ονομασία “Καταιγίδα” (Oraj), το οποίο ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδίου “Βαριοπούλα” το οποίο αποσκοπούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003 . Το σχέδιο “Καταιγίδα” προέβλεπε την πρόκληση θερμού επεισόδιο με την Ελλάδα, ακόμη και την κατάληψη ενός νησιού, με στόχο να προκληθεί εσωτερική αναταραχή στην Τουρκία και να εφαρμοστεί το δεύτερο μέρος, δηλαδή η ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Οπως σημειώνει το άρθρο, η διαφορά με την σημερινή κατάσταση είναι ότι ο Ερντογάν συνεργάζεται με τους εθνικιστές και τους στρατηγούς στην εφαρμογή ενός σχεδίου κλιμάκωσης.

H στρατηγική της έντασης

Σημειώνεται ότι η Αγκυρα κλιμακώνει τις τελευταίες εβδομάδες την στρατηγική της έντασης. Μετά τη ρίψη στεφάνου στη σημείο όπου την 31η Ιανουαρίου του 1996 έχασαν τη ζωή του οι έλληνες αξιωματικοί Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός και Παναγιώτης Βλαχάκος, από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ακολούθησαν πάνω από 100 τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.  Ο Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις βραχονησίδες νωρίς το πρωί και προχώρησαν σε ρίψη στεφάνου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αξιωματικών. Πρόκειται για κίνηση στην οποία προχωρεί ο Έλληνας υπουργός κάθε χρόνο από τότε που έχει αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.

Μισή ώρα αργότερα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από το σημείο.

Δύο τουρκικά αεροσκάφη, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, πέταξαν πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο σε ύψος από 16.500 έως 25.000 πόδια από τις 07:43 έως τις 08:28 το πρωί. Λίγα λεπτά μετά τις 09:00, άλλα 2 τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν και πάλι πάνω από τα Ίμια σε ύψος 23.000 ποδιών.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την 133η σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

Στις 07:43, τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τα Ίμια στα 25.000 πόδια

Στις 07:57, στα 24.000 πόδια

Στις 08:25 στα 17.000 πόδια και στις 08:41 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο στα 24.000 πόδια

Το έτερο τουρκικό F-16

Στις 07:59 πέταξε πάνω από τα Ίμια στα 25:000 πόδια

Στις 08:24 στα 17.500 πόδια

Στις 08:27 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο στα 16.500 πόδια και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάλι πάνω από τα Ίμια στα 18.000 πόδια

Περαιτέρω στις 09:08, τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τα Ιμια στα 23.000 πόδια και 7 λεπτά αργότερα άλλο τουρκικό F-16 πέταξε επίσης πάνω από τις νησίδες στο ίδιο ύψος. Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσεως και αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν επίσης από ελληνικά μαχητικά.

Η αντίδραση του τούρκου αντιπροέδρου

Λίγη ώρα μετά, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ ύψωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους δηλώνοντας: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» και πρόσθεσε πως «δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες»  αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «δεν θα το επιτρέψουν».  «Οι βραχονησίδες «Καρντάκ»  και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», δήλωσε ο Καϊνάκ σε ημερίδα του πρακτορείου Αnadolu.

Απόφαση Πρωτοδικείου: Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι

Σήμερα, Τετάρτη, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε ως νόμιμη την παράταση της κράτησής τους επί τρίμηνο εν αναμονή της απόφασης για τη χορήγηση ή όχι ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς. Παράλληλα, οι διοικητικοί δικαστές επικύρωσαν την απόφαση του διοικητή  της Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ με την οποία παρατάθηκε η κράτηση των 8 Τούρκων για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.Σημειώνεται ότι οι οκτώ παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού. Την ίδια ώρα αναμένεται το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους.

thetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ